Жените фермери в България намаляват, въпреки изискванията на Европейския съюз.Нямаме

...
Жените фермери в България намаляват, въпреки изискванията на Европейския съюз.Нямаме
Коментари Харесай

Пенка Христова: Броят на жените фермери се стопява всяка година

Жените фермери в България понижават, макар условията на Европейския съюз.

Нямаме действително произвеждане за изхранване на популацията.

Животновъдите не сме планувани в бюджета за 2024 година

Това съобщи пред БГНЕС ръководителят на Института на дамите фермери Пенка Христова.

Европейски Съюз изисква дамите фермери да доближат общо 50% от целия Европейски Съюз наедно с мъжете фермери. При нас всяка година броя се стопява.

Христова акцентира, че с цел да притеглим дами, те би трябвало да имат привилегии, които не е наложително да са парични, а от рода на данъчни облекчения, пенсионно обезпечаване, т.е. пенсиониране на 50-годишна възраст.

„ Единствено в нашата страна няма безусловно никакви преференции, няма безусловно никакъв % по-високо субсидиране. В момента процентното съответствие на дребното дами останали, може би 300 броя у нас, отглеждащи биволи, говеда и овце е 65-годишна възраст “, добави Христова.

Тя разяснява, че съвсем няма млади дами, които да се занимават с развъждане на животни. „ Те нямат тласък да създават храна, нямат тласък да отидат в една плантация, нямат тласък да възпитават децата си по този метод, тъй като трудът е денонощен и извънредно тежък, само че и трудът се причислява към мъжкото пенсиониране ”, разясни Христова.

С нея разговаряхме и за това какъв е броят на дамите фермери у нас при развъждането на другите типове добитък. „ В биволовъдството до преди 6 месеца бяха 17 броя, тази година са отпаднали две ферми, само че не знаем дали са се отписали като интервюирани към Министерство на земеделието. Едър рогат добитък отглеждат едвам 98 дами в България. Малко повече са при пчелните фамилии, само че там се броят на пчелно семейство и е почти същото състояние ”, сподели тя и добави, че дамите, които се занимават с развъждане на коне са едвам 4. „ Ние нямаме действително произвеждане за изхранване на популацията “, сигнализира Христова.

Тя разяснява и какви средства би трябвало да бъдат заложени в Бюджет 2024 за бранш „ Животновъдство “.

„ По принцип ние желаеме 411 млн. лева за бранш отглеждане на животни, с сътрудниците говорихме и за 460 млн. лева, само че това няма по какъв начин да стане. Ние даже не сме планувани в бюджета “, съобщи Пенка Христова. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР