Жените да не се смеят високо на обществени места, да

...
Жените да не се смеят високо на обществени места, да
Коментари Харесай

Ердоган знае най-добре

Жените да не се смеят високо на публични места, да раждат минимум по три деца и да са смирени пред мъжете си – откогато Ердоган пристигна на власт преди 15 години, персоналният живот на хората не си е единствено тяхна работа, написа Бурджу Каракаш за " Дойче веле ".

" Имам приятелки, които постоянно носят със себе си пикантен спрей или най-малко дълга игла. Лично аз не го върша, само че към този момент се възнамерявам ". Ирмак е на 32 години и седи в едно кафене в по-либералния истанбулски квартал " Нишантасъ ". Тя живее сама. Разказва, че заран би трябвало добре да обмисли по какъв начин тъкмо да се облече, с цел да дава отговор на условията. Според нея държавното управление упражнява мощен напън против дамите и им лишава част от персоналната независимост.

На 14 март 2003 година Реджеп Тайип Ердоган сформира държавно управление и стана министър председател на Турция. Оттогава насам вмешателството на политиката в персоналния живот на хората е непрекъснат предмет на полемики. Най-силно наранени от политическата изразителност са дамите.

Не се смейте на всеослушание!

Ердоган непрекъснато предизвикваше кавги със своите изявления. Заявяваше да вземем за пример, че дамите би трябвало да раждат най-малко по три деца и че абортът е ликвидиране. А Бюлент Арънч, който беше заместник-премиер от 2009 до 2011, споделяше, че дамите са длъжни да са добродетелни и че не е редно да се смеят на глас на публични места. Министърът на опазването на здравето Мехмет Мюезиноглу на собствен ред изясни, че дамите не би трябвало да се стремят към друга кариера, с изключение на тази на майката.

 Ердоган знае най-добре
© Associated Press

34-годишната висшистка Селиме живее в истанбулския квартал " Бейоглу ": " Едно държавно управление, което толкоз доста лимитира дамите, непрекъснато напомпва мъжкото самочувствие. Тогава те стартират да си мислят, че няма нищо неприятно в това да изнасилиш една жена, в случай че тя не ти се подчинява ", споделя тя. Селиме има възприятието, че е принудена все по-често да се пази от офанзиви, единствено тъй като не дава отговор на визиите на държавното управление за " добра жена ". " Опасно е, когато правата на дамите чисто и просто не се ползват на процедура. Най-добър образец в това отношение е законът за абортите ", споделя тя.

" Нашето национално пиво е айрянът! "

Отношението на настоящия президент към алкохола също е обект на разногласия от 15 години насам. " Нашето национално пиво е айрянът ", беше оповестил Ердоган. Той забрани продажбата на алкохолни питиета в супермаркетите и дребните магазини след 22 ч. Забрани и рекламите на алкохол по малкия екран и във видеоклиповете. На дистрибуторите на алкохолни питиета беше неразрешено да спонсорират фестивали и концерти. Реджеп Тайип Ердоган постоянно е считал, че въпросните забрани не съставляват вмешателство в персоналния живот на хората.

След военния прелом в Турция през 1980 година на дамите в държавните институции и висшите учебни заведения беше неразрешено да носят мюсюлмански забрадки. Партията на Ердоган обаче анулира тези забрани. 40-годишната Хилал е държавна служителка и поддържа Партията на справедливостта и развиването (ПСР). Тя е уверена, че настоящето ръководство на страната е най-хубавото от всички досегашни: " Преди нямахме право да работим със забрадки, а в този момент към този момент можем, популярност на Аллаха! Навремето нямахме право и да се молим, а когато въпреки всичко го правехме, възникваха проблеми. А в този момент никой към този момент не ни се меси ", споделя тя.

 Ердоган знае най-добре
© Associated Press

Абдулах Санир, ваксаджия в истанбулския квартал " Еминьоню ", също е удовлетворен от управляващите. " Днес е по-добре. Ердоган е от Ризе, а аз съм от Бингьол и съм кюрд, само че гласоподавам за ПСР. Човек би трябвало да поддържа тези, които са положителни за народа ", споделя той.

Една от групите, против които е ориентирана реториката на държавното управление, е тази на хомо- и транссексуалните. По традиция те организират своите демонстрации край площад " Таксим ". През миналите три години полицията брутално разгонваше стачкуващите или забраняваше деянията им. Наскоро губернаторът на Анкара забрани редица изложения и театрални представления, засягащи тематиката за хомосексуалността, като се обоснова с " публичната сензитивност по тематиката ".

Янсет е активистка в транссексуалното придвижване. Казва, че до 2007 година се чувствала добре в Истанбул и не се страхувала. " От 2011 година обаче животът ми се промени. Сферите, в които мога да се изявявам и работя, стават все по-малко. А насилието в обществото пораства. В продължение на три години съвсем не съм излизала от къщи. Чувствам се под все по-силен напън ", споделя тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР