Жени хирурзи разказват, че са били сексуално тормозени, a понякога

...
Жени хирурзи разказват, че са били сексуално тормозени, a понякога
Коментари Харесай

Шок на Острова: Жени хирурзи във Великобритания изнасилвани и тормозени от колеги при операции

Жени хирурзи описват, че са били полово унизени, a от време на време даже и изнасилвани от свои сътрудници в операционни зали на държавните лечебни заведения във Англия, до момента в който се правили операции върху пациенти, предават Би Би Си и бТВ.

От публичната медия са разговаряли с дами, които са били полово нападнати по време на работния развой.

Зад разбора на държанието на хирурзите стои екип от Университета на Ексетър, Университета на Съри и работна група за полово непозволено държание в хирургията. Изводите са споделени извънредно с BBC News.

Авторите на проучването споделят, че се следи модел, при който стажантки са били измъчвани от хирурзи с по-голям опит.

От Кралския лицей за хирурзи разясняват, че разкритията са " в действителност шокиращи ", до момента в който други дефинират протичащото се като „ обществената загадка на хирургията “.

От Би Би Си предизвестяват, че следствията са изпълнени с детайлности, а на всеки обиден ще му бъде оказана поддръжка.

На някои от практикуващите дами е предлагано кариерно израстване против полови връзки.

Близо две трети от дамите хирурзи споделят, че са били обект на полов тормоз, а една трета са били полово насилвани от сътрудници през последните пет години. Опасявали са се, че сигналите за протичащото се ще навредят на кариерата им и не са имали нужната убеденост, че Националната работа по опазване на здравето на Острова ще предприеме дейности.

„ Защо лицето му е в деколтето ми? “

Джудит желае разказът ѝ да бъде оповестен единствено с дребното ѝ име. Сега тя е умел и надарен хирург-консултант.

Тя e полово насилвана при започване на кариерата си. Тогава тя била индивидът с минимум опит в операционната зала, а старши-хирургът се потял над масата.

„ Просто се обърна и зарови глава право в гърдите ми. Осъзнах, че бърше челото си в мен. Замръзнах. Защо лицето му беше в деколтето ми? Когато го направи за повторно, предложих да му донесе забрадка, а той отговори " не, това е доста по-забавно ". Той се усмихваше, а аз се усещах толкоз унизена “, споделя Джудит. По-голямото отвращение в нея било обаче поради цялостното безмълвие и липса на реакции от сътрудниците ѝ. За тях това било напълно естествена обстановка.

Името на Ан е друго. Тя не желае да разкрива личността си, само че има вяра, че смяната ще настъпи единствено когато хората приказват намерено. Тя не разказва случилото се с нея като обезчестяване, само че акцентира, че то не е било по взаимно единодушие. На светско събитие, обвързвано с здравна конференция - среща на лекари от една и съща компетентност, тя е стажант, а той съветник.

„ Доверих му се, споделих му, че не познавам хората на събитието. Когато си потеглих, ме закара до мястото, на което бях отседнала. Мислех, че желае да поговорим за практиката, само че внезапно ме сграбчи, а тялото ми замръзна и аз не можех да го спра. Беше изцяло ненадейно, изобщо не го желаех. Смятах, че просто би трябвало да мълча за това, което се случи “.

То обаче има трайно влияние върху душeвността ѝ, като първо я оставя прочувствено вцепенена, а споменът нахлува в съзнанието ѝ и години по-късно като призрачен сън.

Разклатено доверие в хирурзите

Широко признато е, че има просвета на безмълвие към сходно държание. Хирургичното образование разчита на учене от старши сътрудници в операционната зала. Младите експерти дами ни показват, че е рисковано да се приказва намерено за тези, които имат власт и въздействие върху бъдещата им кариера.

Докладът за случаите на полово посягане в общността е оповестен в British Journal of Surgery и той е първият опит да се добие визия за мащаба.

Регистрираните хирурзи - мъже и дами, са поканени да вземат участие изцяло анонимно. Получените отговори са 1434. Половината от тях са от дами, а обобщенията демонстрират:

63% от дамите са били обект на полов тормоз от сътрудници.

30% от дамите са били полово насилвани от сътрудници.

11% от дамите оповестяват за насилствен физически контакт, обвързван с благоприятни условия за кариера.

Докладвани са минимум 11 случая на обезчестяване.

90% от дамите и 81% от мъжете са били очевидци на някаква форма на полово принуждение.

Изводите демонстрират, че има и мъже, подлагани на полов тормоз - 24% от далите отговор. Едно от заключенията на отчета обаче е, че мъжете и дамите хирурзи „ живеят в разнообразни действителности “.

" Нашите открития евентуално ще разклатят доверието на обществото в хирургическата специалност ", разяснява доктор Кристофър Бегени от Университета в Ексетър.

Междувременно във втори отчет - " Нарушаване на мълчанието: справяне със половото непозволено държание в опазването на здравето ", има рекомендации за това какво би трябвало да се промени.

Двата отчета допускат, че релативно по-ниският дял дами хирурзи (около 28%), в комбиниране с дълбоката йерархичност на хирургията, дава на някои мъже забележителна власт. Към това се прибавя и и високото напрежение над операционната маса.

„ Хората могат да се държат безнаказано и огромна част от това остава без надзор “, счита проф. Кари Нюландс, хирург-консултант от университета в Съри.

Тя е стимулирана да се оправи с сходно държание, откакто чува опита на младите си сътрудници.

„ Най-честият сюжет е с млада стажантка, която е измъчвана от старши лекар, който постоянно е началник на екип “, показва Нюландс.

Друга тематика, която се появява в изводите на проучването, е неналичието на религия в органи като NHS Trusts, Генералния медицински съвет, който ръководи регистъра на лекарите с позволение да практикуват в Обединеното кралство, и Кралските колежи за медицина.

„ Нуждаем се от огромна смяна в процесите на следствие, тъй че те да станат външни и самостоятелни и да се употребяват с доверие, с цел да може опазването на здравето да стане по-безопасно място за работа “, споделя проф. Нюландс.

Тим Мичъл, президент на Кралския лицей за хирурзи на Англия, разяснява пред Би Би Си, че резултатите от изследването са „ надълбоко шокиращи и ще бъдат източник на огромен позор за хирургическата специалност “.

Според него е „ ясно, че това е общ проблем “, на който не е обърнато внимание.

„ Трябва да въведем просвета на нулева приемливост, с цел да подсигуряваме, че има механизми, посредством които засегнатите хора да се усещат уверени - да дават публичност, да рапортуват за тези произшествия и те да бъдат вземани насериозно “, споделя той.

Според доктор Бинта Султан от NHS England отчетът е " необикновено сложен за четене " и показва " ясни доказателства ", че са нужни повече дейности, с цел да станат лечебните заведения " безвредни за всички ".

„ Вече подхващаме обилни стъпки за това, в това число посредством задължения за даване на повече поддръжка и ясни механизми за докладване на тези, които са претърпели тормоз или са били обект и очевидци на неуместно държание “, разяснява тя.

Главният медицински съвет във Англия предишния месец актуализира своите професионални стандарти за лекари.

Неговият основен изпълнителен шеф Чарли Маси разяснява, че " половото посягане по отношение на пациенти или сътрудници е недопустимо " и че " сериозното непозволено държание е несъвместимо с продължаването на здравната процедура в Обединеното кралство ".

Безопасно място ли е хирургията за работа на дамите през днешния ден?

„ Не постоянно. И това е извънредно нещо, което би трябвало да призная. Има просвета на безмълвие, при която хората изпитват същински боязън за бъдещето и кариерата си, в случай че проговорят “, споделя Джудит.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР