Жена спечели дело срещу столичното РЗИ след принудителна 14-дневна изолация.

...
Жена спечели дело срещу столичното РЗИ след принудителна 14-дневна изолация.
Коментари Харесай

Жена осъди столичното РЗИ заради изолацията

Жена завоюва дело против столичното РЗИ след насилствена 14-дневна изолираност. Решението е на Административния съд в София, предава. От делото излиза наяве, че дамата, която съди здравните управляващи, отишла за обикновен тест, защото сътрудник от работата й бил болен. Резултатът й излиза „ негативен ”, след което получава втори, този път „ позитивен ”. Според правилото обаче, в Информационната система се вписва единствено позитивният резултат на база, на което тя автоматизирано е трябвало да се изолира.

„ Един от главните претекстове в решението на Административния съд е,че има два разнообразни теста. И надлежно  РЗИ е бил задължен да извърши трети тест, с цел да се ревизира кой от двата резултата е меродавен ”, изясни юрист Мариана Митова.

Тъй като това не е било направено, дамата изкарва вкъщи 14 дни в изолираност, без на процедура да знае дали в действителност е притежател на вируса. А юристите са безапелационни - даже в обстановката на пандемия, хората би трябвало да имат право на избор.

Това обаче се оказва един от многото сходни случаи, за които към този момент се водят каузи. С нас се свързва различен пострадал, който се оказва в същата обстановка. Георги Георгиев сега е в изолираност, след позитивен тест за COVID-19. Въпреки, че единствено ден след него, си направил втори тест, който излязъл негативен. Здравните управляващи взимат под внимание единствено позитивния.

Заради нанесените огромни финансови загуби, Георги също се е обърнал към юрист. Защитничката му обаче е безапелационна – даже да завоюват делото, решението ще излезе доста, откакто изолацията му към този момент е завършила.

Към този миг няма отговор от здравните управляващи, а в Закона продължава да е записано, че на наложителна 14-дневна изолираност предстои всяко лице, дало позитивна проба. Дори по-късно да има няколко с негативен резултат.    
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР