Жена събира средства и дарения, чрез фалшива информация, публикувана в

...
Жена събира средства и дарения, чрез фалшива информация, публикувана в
Коментари Харесай

По следите на едно измамно милосърдие ВИДЕО

Жена събира средства и дарения, посредством подправена информация, оповестена в обществените мрежи и медии. С екипа наGlasNews тръгнахме по следите на едно лъжливо състрадание. Къде и по какъв начин се случва това? Разказваме в този момент:



Публикациите, които ви демонстрираме във видеото, по какъв начин  младо семейство с две деца се нуждае незабавно от помощ, тъй като жилището им е изгоряло, са качени в близо 50 фейсбук групи и  в няколко електронни медии. Споделят се от стотици съпричастни. Публикациите идват от профил във Facebook на  мъж, представящ се с името Мартин Младенов.

В първите изявления, индивидът зад профила споделя за нещастието, сполетяла  семейството от Троян и търси  помощ, като изяснява, че към този момент са се събрали екип от доброволци.

Оставена е и дарителска сметка с титуляр Мирослав Георгиев. Следват още изявления, в които мъжът към този момент благодари, за оказаната в точния момент съпричастност и за „ съвсем “ събраната сума ремонт на жилището на потърпевшото семейство и изяснява, че е належащо да се съберат още 2000 лв.. Дарителската сметка към този момент е на друго име-Даниела Данаилова.



Прави усещане, че под всяка обява на индивидът зад въпросния профил, мненията са изключени. А при връзка с него, той упорства само единствено за пари по сметката. С него в началото се свърза Петко Петков от екипа на GlasNews. А по-късно и Мирела Делчева от Перник, която е доброволец от години.

„ Започна връзка. Публикацията през цялото време ми се струваше тотална машинация. Профилът, от който беше качена беше очевидно подправен. Човекът, който седеше зад профила ми изясни, че жилището на хората е изгоряло, те са младо семейство с 2 деца и имат потребност както от пари, по този начин и от мебели, строителни материали за ремонта, всичко. Даже ми пращаха фотоси на кухненска маса със столове, която са си избрали, плочките за баня, ламинат, такива неща. Мъжът, който беше качил обявата се показа за другар на потърпевшото семейство, след което ме свърза с потърпевшата жена. Чувах се с нея няколко пъти по телефона. Попитах я, по кое време е станал случая. Тя изясни, че е преди 3 месеца, когато тъкмо почнали да палят печките у дома. Връщайки обратно във времето се падаше края на август месец. Те са били на работа, запалил се е целия апартамент, дори и пожарната не е пристигнала, те са си го изгасили сами, което естествено звучеше доста нереално. “, споделя Мирела Делчева.



Мирела предостави чатове на въпросния човек зад профила. Тя направи и записи на диалозите по телефона, които също даде на екипа ни.

„ Общо взето желаеха единствено да бъде погасен бърз заем, тъй като в края на връзката ни, към този момент си бяха набавили всички строителни материали. Тя искаше да и погася заема отдалечено. Смисъл аз да си отида в офис на кредитното сдружение и да и го погася. “, добави Мирела.



Записът, с който разполагаме, удостоверява казаното от нея.

-Даниела Д.: Може да го внесе различен човек, само че би трябвало да ви кажа какъв брой е предварителното и единствено да отиде и да каже, че желае предварително да погаси заема от моето име и няма да попълня безусловно нищо.

-Мирела Д.: Добре, а тя цялата доколкото той ми сподели е на 2400 нали по този начин?

-Даниела Д.: Ами, да някъде толкоз. Трябва да попитам, зависи кой ден ще имате тези пари, тъй като тъкмо в деня, който попитам, тъкмо тогава би трябвало да се внесат, другояче на другия ден става друга сумата.

„ Поисках да ми дадат персоналните си данни. Изпратиха ми три имена и ЕГН и след това знаете, взаимно с вас разбрахме, че това лице въобще не е лицето от фотографията. Оказа се жена, която най-вероятно от дълго време се занимава с подобен вид измами, и е безработна от години. И общо взето събира пари за дарения, с цел да може да се прехранва, допускам. “, сподели още Мирела Делчева.



От Министерство на вътрешните работи потвърдиха, че дамата от фотографията в изявленията не е тази, с която беседва Мирела. Това е фотография на друго семейство, евентуално не българско, а Даниела Данаилова няма брачен партньор и деца. Пожар в жилището и не имало, само че за сметка на това ремонт е имало. Това потвърдиха съседи, които отхвърлиха да застанат пред камерата ни.

Търсим дамата, която събира средства по метода, по който видяхте. Малко преди да стигнем до Троян, Мирела Делчева са свързва с нея. Казва й, че доброволци от тяхното съдружие, са в Ловеч и биха могли да отидат до Троян. Трудно я убеждава за среща, тъй като Даниела твърди, че работи 24-часови смени в хлебозавода в Троян. Работи и брачният партньор и същите смени, тъй като им трябвали пари. Децата оставили в Велико Търново при баба им.



„ Не работи освен във хлебозавода, а не работи на никое място най-малко от справките със свободен достъп в Национална агенция за приходите, които може да се ревизират. 5 години обратно не е била здравноосигурена, което значи, че е безработна от много време или най-малко не работи на трудов контракт. “, сподели още Мирела.

В записите, с които разполагаме Даниела твърди, че пожарът сами са си го изгасили с помощ от съседи. От пожарната в Троян са безапелационни, че няма подобен случай. Твърди също, че:

„ Общината не ни обърна внимание, вървях да депозирам искова молба за помощ от Тонка Михайлова, обаче ни лук ял, ни мирисал, никой нали нищо. Чакам позвъняване. “, споделя Даниела в записа.



Проверихме: В общината също не са подавани молби за помощи.

„ В общинска администрация няма подадено заявление нито с това име, нито от други фамилии на територията на община Троян, които да не са удовлетворявани с финансова помощ от вреда за пожар. Няма регистриран случай. Ние също сме се свързали с районната работа. Винаги, когато имаме заявление към комплекта документи, жителите ползват протокол от произшествието от пожарната работа. Помощи се отпускат по решение на общинския съвет, за случайно зародили събития, в това число и за вреди породени от пожар на жители на общината. За миналата година също сме подкрепили. 7000 лв. е отпуснатата помощ  по решение на общинския съвет за група жители, за които през годината е имало пожари в техните жилища. “, сподели Марияна Николова, началник  отдел „ Социална и здравна политика “ към община Троян.



Пред екипа ни Даниела Данаилова отхвърли да е събирала средства по този метод. Отрече също да е желала да и бъде погасен заема. Само, че ние разполагаме с нейните кореспонденции, както и записите, които Мирела ни даде, а някои направихме взаимно. Целият ни диалог с Даниела Данаилова, можете да видите във видеото.

Пробвахме още няколко пъти да беседваме с Даниела. Опитите ни удариха на камък. Освен жертва на злополучие тя се показва за брачна половинка и майка на две деца. Това също е погрешна информация. Жената няма деца. Не е и омъжена.

„ Случвало се е да получаваме запитвания от жители които желаят да оказват помощ, защото са видели още веднъж от интернет.. Което в действителност е тъжно. В последна сметка има много компании, много жители, които по този начин непрестанно и целеустремено подаряват средства. хората в действителност подаряват. Лошото е, че има хора, които злоупотребяват. Надяваме се да спрат. Може би, с ваша помощ. Никой не е застрахован, че няма да бъде от другата страна. Обикновено оказват помощ хора, които или са били в същата обстановка, или сходна обстановка. Хора, които са съпричастни по някакъв метод. “, добави Марияна Николова.



След срещата ни в Троян, Мирела към този момент няма връзка с Даниела и мъжът зад профила в Facebook.

„ Очевидно тя е стояла зад подправения фейсбук профил, който беше на името на мъж и надлежно нямам никаква връзка с тях. Има хора, които действително имат потребност от помощ, само че хората се обезвериха тъкмо поради такива измамници и не оказват помощ. “, сподели още Мирела Делчева.

Има такива хора. Като  петчленното семейство на Марин и Мария Радинови от село Крепост-община Димитровград. Кадрите, които  ви демонстрираме са действителни и същински. Навръх Ивановден поражда пожар и огънят унищожава съвсем цялата им мебелировка.

„ През нощта се разсъниха от стомашни болки и станах да си диря медикаменти. И виждам искри горе там, гори и разсънвам всички. Причината е от комина. “, споделя Мария Радинова.



В момента Мария и Марин живеят в една стая с трите си деца. Имат две кревати. Нямат тоалетна и баня. Нямат и задоволително дърва за отопление.

„ Събираме средства да създадем покрива и обзавеждане ни би трябвало. За начало покрив и след това обзавеждане. Защото спим петчленно семейство в една дребна стаичка. Аз със сина и те на другото. Покривът е безценен излиза 10-15 хиляди лв. без занаятчия. Тук има момчета от селото доброволци, които желаят да ни оказват помощ. “, споделя Марин.



Марин неотдавна се е върнал от чужбина, където работил като водач. Спешно се нуждае от каквото и да било работа.

В  Фейсбук профила на Марин Радинов има оповестена и банкова сметка.



По случая в Троян към този момент сме сезирали ОД на МВР-Ловеч. Колко са хората, които са се отзовали на изявленията на Даниела и индивидът зад този профил, и тези които са помогнали, следва да разберем.

„ Просто бъдете по-внимателни. Търсете повече информация, даже от способените органи дали е в действителност е достоверна информацията още повече, когато няма телефони за контакти и връзка с потърпевшите. “, предизвести Марияна Николова.

Предупреждава и доброволецът Мариела Делчева:

„ Информирайте се добре дали е имало фактически подобен случай, хората дали са действителни, съберете  достатъчно информация, с цел да сте сигурни, че тази обстановка, която е разказана в молбата за помощ е същинска. “

А ние продължаваме да следим случая. Вече се свързаха хора с екипа ни, които са помогнали с пари и движимости на Даниела Данаилова. Следва продължение!
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР