Жена с коронавирус обиколи няколко софийски болници с направление за

...
Жена с коронавирус обиколи няколко софийски болници с направление за
Коментари Харесай

Защо връщат COVID болни: Жена обиколи няколко болници, докато я прегледат

Жена с ковид обиколи няколко софийски лечебни заведения с направление за проучвания и обзор при експерт, само че без резултат. В петък Искра Славева почувствала неразположение - проблеми с дишането и болежка сред плешките на гърба. Свързала се с персоналния си доктор и получила направление за обширен обзор при експерт. Целта била са да се откри дали тя е с пневмония и нужна ли е хоспитализация. В този миг почнали проблемите - обиколката от болница на болница и дългото очакване пред лекарските кабинети.

„ Започвам да се удушавам, не мога да вдишвам вярно, имам хрипове в гърдите и болки в гърба. Над плешката се образува една точка, като дискче, към 15 сантиметра, което дълбае във вътрешността и ме боли “, показа за Славева.

Почувствала се уязвима, защото страда от съпътстващи болести. Личният ѝ доктор доктор Мирослав Спасов незабавно я насочва към Инфекциозна болница.    

„ COVID-19, за жалост, е разгласен за изключително рискова зараза. Затова я насочих към Инфекциозна болница. Предвид главната диагноза взех решение, че най-вероятно се касае за затруднение, може би пневмония. Обясних ѝ, че би трябвало да бъде изведена от карантината, с цел да бъдат направени проучвания “, уточни медикът.

По пътя към лечебното заведение Славева получила три електронни посоки - за кръвни проучвания, за рентгенография и за консултация със експерт. „ Отидохме в Инфекциозна болница. В приемната излезе една госпожа, която сподели: „ Вие не сте за тук, тъй като тук вършим фотоси и кръвни проучвания единствено на хора, които са лежащи “, уточни дамата.

Оттам я насочили към друга болница. „ Тя ми уточни белодробното. Белодробното в прилежащия двор “, сподели Славева. Но там още веднъж я спрели, този път на портала. След къса консултация портиерът ѝ обяснил: „ Госпожо, тук не можете да бъдете прегледана. Върнете се след Инфекциозната, имаме втори филиал. Казаха, че не работят с Коронавирус заболели ”.

От третия опит шансът ѝ се усмихва. Жената е призната за обзор в университетска болница „ Св. София “. Там обаче се натъква на нов проблем. „ Заплатила сумата от 30 лв. за клинико-лабораторните проучвания, заплатила е рентгенографията и консултацията на белодробния експерт, при изискване че има издадени посоки “, сподели доктор Спасов.  

„ Попитах сестрата - нали имам направление, за какво би трябвало да заплащам? Защото, сподели тя: „ Тук се заплаща прегледът “, изясни Славева.

В последна сметка заключението на пулмолога е, че пациентката е лекувана вярно. И не се нуждае от хоспитализация. Самата жена обаче не може да си изясни за какво е трябвало да обикаля от болница на болница с Коронавирус зараза.  

„ Час и половина на горещината, при 35 градуса. Ако съм с няколко години по-възрастна, нямаше да устоя. По едно време мъжът ми ме гледаше и питаше дали съм добре. Мислите ми бяха разводнени, мислех си за гибелта “, споделя още тя.

По отношение на проблема с направленията - лекуващият доктор на Славева споделя, че и различен път негови пациенти е трябвало да си заплащат за обзор при експерт в разнообразни лечебни заведения, макар че са били ориентирани от него.  

Той счита, че виновността е поделена сред пациенти и лекари. Затова поучава хората да се срещнат с правата си, а експертите - да не злоупотребяват с тях.  

Заради отхвърли да бъде прегледана в две лечебни заведения Славова е подготвила тъжба. От Здравното министерство обясниха, че има инспекция и се чака да завърши до две седмици.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР