Жена с двойно гражданство беше арестувана в Русия по обвинения

...
Жена с двойно гражданство беше арестувана в Русия по обвинения
Коментари Харесай

$51, дарени на украинска организация, вкараха рускиня в затвора

Жена с двойно поданство беше задържана в Русия по обвинявания в държавна измяна. Тя хипотетично е дарила… $51 на украинска благотворителна организация, съгласно калифорнийския спа център, където тя е работила.

Ксения Карелина, 33-годишна жена, която живее в Лос Анджелис, само че е с американско и съветско поданство, беше задържана в Екатеринбур. Обвиненията са за „ даване на финансова помощ на непозната страна в действия, ориентирани против сигурността на Русия “, съгласно ФСБ.

Видео, публикувано от съветската държавна медия РИА Новости, демонстрира Карелина с шапка върху очите, ескортирана от чиновник по сигурността.

За „ жестокото закононарушение “ тя е окована с белезници и затворена в килия в правосъдната зала

Карелина, която стана гражданка на Съединени американски щати през 2021 година, влезе в Русия на 2 януари. Но Съединени американски щати научили за ареста й едвам на 8 февруари.  Тя е упрекната, че е дарила 51,80 $ на украинска благотворителна организация в Съединени американски щати.

„ Ръководството и екипът на Ciel Spa са опустошени да споделят, че нашата обичана естетик и другарка, Ксения Карелина, е била непозволено упрекната, задържана и [е] сега арестувана в съветската затворническа система “, се споделя в изказването.

„ Америка ще ми я върне “, споделя гаджето на американо-рускага гражданка

„ Ксения, която има двойно поданство. Отиде в Русия, с цел да посети 90-годишната си баба, родителите и по-малката си сестра. Тя е упрекната в държавна измяна за това, че е дарила 51,80 $ на украинска благотворителна организация в Съединени американски щати “, споделя той.

Крис Ван Хеердън споделя пред CNN, че й е купил билети, с цел да посети страната за рождения си ден и да се види с роднините си. Тя била доста разчувствана. Той също по този начин показа, че тя е била „ горда, че е рускиня и не гледа вести. Тя не се намесва в нищо, обвързвано с войната. “

Запитан за възможната присъда от 20 години затвор, пред която в този момент е изправена, той сподели, че го боли и че „ тя е толкоз цялостна с живот.

„ Тя има потребност да бъде тук, би трябвало да бъде с приятелите си… тя обича живота. Вярвам, че Америка ще я върне при мен “, добави Ван Хеерден.

Във вторник Държавният департамент съобщи, че е осведомен със задържането на Карелина и че на Съединени американски щати не е възложен консулски достъп до нея

„ Русия не признава двойното поданство, смята ги на първо място за съветски жители. Затова постоянно ни е мъчно да получим консулска помощ. Но ще я преследваме по всички въпроси, когато е арестуван американски жител “, сподели представителят на Държавния департамент Матю сподели Милър.

ФСБ упрекна Карелина и в присъединяване в „ обществени дейности в поддръжка на режима в Киев “, до момента в който е в Съединени американски щати.

„ Оперативно издирвателните действия и издирвателните дейности не престават. Съдът избра на обвинения мярка за неотклонение задържане под стража “, се споделя в известието.

От пресслужбата на Свердловския областен съд споделиха на РИА, че нейното чуване е трябвало да се състои във вторник. Поради отсъствието на юрист обаче то е отсрочено за 29 февруари.

Базираната в Ню Йорк организация с нестопанска цел Razom за Украйна, организацията, на която Карелина съгласно сведенията е дала средства, съобщи, че е „ ужасена “ от известията за нейното задържане.

„ Руският президент Владимир Путин неведнъж е показвал, че не държи суверенна граница, непознато поданство или интернационален контракт над личните си тесни ползи “, сподели изпълнителният шеф на Razom Дора Хомяк в изказване.

Разом прикани държавното управление на Съединени американски щати да „ направи всичко по силите си “, с цел да изиска освобождението на „ всички незаслужено арестувани от Русия “, сподели Хомяк

Тя добави, че Razom е основана в Съединени американски щати и финансирана благотворителна организация. Тя организира действия „ в сходство с нашата благотворителна цел и законовите ни отговорности като американска благотворителна организация “. Според нея задачите им са „ фокусирани върху филантропична помощ, помощ при бедствия, обучение и покровителство “. ”

В обява в съветската обществена медийна платформа VK през ноември 2021 година Карелина показа фотография, на която стои сред две американски флагове. Тя размахва свое хартиено знаме, до момента в който чества, че е станала гражданка на Съединени американски щати. Нейният профил във VK гласи, че е приключила Уралския федерален университет в Екатеринбург през 2014 година Тя е учила и в Университета на Мериленд, Балтимор. Появиха се и други изображения на Карелина, показващи нейния модел за стокова снимка компания Shutterstock. Включително някои, които я демонстрират като балерина в Ню Йорк през 2017 година

Американски жители са арестувани в Русия

Москва задържа няколко жители на Съединени американски щати през последните година. А последният арест пристигна в същия ден, когато Московският градски съд удостовери удълженото авансово задържане на Еван Гершкович до 30 март.

Гершкович, кореспондент на Wall Street Journal, беше задържан в Екатеринбург през март предходната година. Срещу него има обвинявания в шпионаж, които той, неговият шеф и държавното управление на Съединени американски щати изрично отричаха. Ако бъде приет за отговорен, той е застрашен от до 20 години затвор.

Руският президент Владимир Путин неотдавна допусна, че „ може да бъде реализирано съглашение “ със Съединени американски щати за размяната на Гершкович с Вадим Красиков, руснак, излежаващ доживотна присъда в Германия за убийството на някогашен чеченски войник в Берлин през 2019 година

„ Слушайте, ще ви кажа: в една страна, страна, която е съдружник на Съединените щати, седи човек, който по патриотични аргументи ликвидира престъпник в една от европейските столици “, сподели Путин в изявление по-рано този месец с десния американски специалист Тъкър Карлсън.

През декември 2022 година Русия освободи американската баскетболна звезда Бритни Грийнър при замяна на пандизчии

Така вкъщи се върна търговецът на оръжие Виктор Бут. Гринър, която от години играе в Русия по време на отвън сезона на WNBA, беше арестувана през февруари същата година по обвинявания в контрабанда на опиати на московско летище.

Бившият американски морски пехотинец Пол Уелън също беше наказан на 16 години затвор през юни 2020 година, откакто беше наказан по обвинявания в шпионаж, които той изрично отхвърля.

Източник: CNN/Превод: SafeNews
Още вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР