Жена от село край Айтос роди близнаци. На пръв поглед

...
Жена от село край Айтос роди близнаци. На пръв поглед
Коментари Харесай

Отново екстремно раждане в Бургаско: Близнаци се родиха в два различни града

Жена от село край Айтос роди близнаци. На пръв взор ще кажете - какво забавно има в това? Ами става известно едното бебе е родено в Айтос, а другото в Бургас. Така се е получило, че първото раждането е станало в колата за спешна помощ, на път за болничното заведение, а второто се е появило в лечебното заведение.

Жена от айтоското село Малка поляна се обажда на Спешна помощ, защото изпитва болки в корема.

" Тръгва екипа, идва незабавно. Взема родилката и потеглят да я преведат в Родилно поделение. Обаче по пътя стартира раждане. Д-р Владимирова е била в екипа, тя е сама, няма кой да ѝ асистира, просто се е справила ослепително, в придвижване на колата за спешна помощ, е изродила едното бебенце. Това е изключително, че прилежанието на плода е било седалищно. То е можело да се задуши, да получи асфиксия и за родилката да получи огромни разкъсвания, в това число и кръвоизлив ", описа Радко Радев, фелдшер в ЦСМП - Айтос.

До тези затруднения не се е стигнало и екипът на Спешна помощ съумява да съобщи родилката на болничното заведение в бургаския кв. Ветрен, която се оказва най-близка с родилно поделение. НО там изненадите не престават.

" Не се знаеше, че има дори и второ. Когато се прегледа ехографски, тогава се откри, че има втори близнак. Просто за нас беше случайност. Пациентката гинекологично е доста добре сега ", уточни доктор Мерал Муталиб, шеф на АГ отделението в УМБАЛ " Дева Мария " - Бургас.

Бебетата обаче не са в положително положение. И двете са момченца, едното от които тежи кг и 400, а другото кг и 600.

" Първият близнак, който е роден по пътя за болничното заведение, постъпи в доста тежко положение при нас. С доста тежка хипотермия, тежко общо положение, наложи се реанимационни дейности. В момента и двете бебета са в тежко положение, заради обстоятелството, че са недоносени и незрели. Става въпрос за новородени от една непроследявана и нежелана бременност. Майка, живееща в неприятни социално-битови условия ", сподели доктор Красимира Добрева, шеф на отделението по Неонатология в УМБАЛ " Дева Мария " - Бургас.

За това от болничното заведение са уведомили и обществените за случая. А незабавните медици в Айтос и през днешния ден са изродили друго бебе, още веднъж в кола за спешна помощ.

" Около 03:00 ч. отново получихме сигнал. Подават ни, че бременната е в шестия месец. Тръгват за Бургас и по време на придвижване стартира раждането. Аз си мисля, че се превърнахме в преносимо родилно поделение айтоският филиал ", разяснява Радко Радев, фелдшер в ЦСМП-Айтос.

Самият Радко Радев, през дългогодишната си кариера, е изродил над 20 бебета в колата за спешна помощ на път за болничното заведение. За това, скоро, беше награден и от здравния министър. Но обръща внимание на сериозен проблем, че в Айтос няма родилно поделение. Закрито е през 2010 година, а от него има потребност.

" Трябва да вземат ограничения, мисля, че може да се възвърне. Ако отделението проработи и се разкрие отначало родилки от 5 общини ще раждат тук в айтоската общинска болница ".

От управлението на болничното заведение споделиха за Българска национална телевизия, че се работи в тази посока, само че административни спънки, неналичието на фрагменти и конкуренцията от околните лечебни заведения в Бургас спъват процеса.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР