Жена от Долни чифлик е предадена на съд за лихварство

...
Жена от Долни чифлик е предадена на съд за лихварство
Коментари Харесай

Съдят учителка за лихварство

Жена от Долни чифлик е предадена на съд за лихварство и придобиване по незаконен метод на златни и сребърни украшения, оповестиха от Варненската окръжна прокуратура. 66-годишната учителка по български език и литература бе арестувана на 12 май. При обиск в дома й бяха открити близо 20 000 лева, 1500 бижута от благородни метали с тегло над 3 кг и три бележника с разказани дати на залози и падежи.

Преподавателката имала компания и въртяла незаконната банкова активност в офис в центъра на Долни чифлик. Сред клиентите й имало нейни възпитаници и техни родители. Заемите били краткосрочни, лихвите – високи, а като поръчителство най-често хората залагали украшения. В доста от случаите подписвали и запис на заповед. При просрочие залозите оставали във притежание на лихварката. Според обвинителния акт от януари 2016 г до декември 2020 година тя раздала заеми в размер на 55 999 лева и 6650 евро против златни и сребърни бижута за 787 789 лева В някои случаи продължавала да съхранява записите на заповед, даже и когато клиентите й са погасили изцяло отговорностите си.

Учителката и компанията й не са били регистрирани по Наредбата за активността на заложните къщи. Ако Варненският областен съд признае дамата за отговорна по двете обвинявания, тя може да бъде осъдена с отнемане от независимост за период от 3 до 12 година и с санкция, чийто оптимален размер е 200 000 лева Заплашва я и конфискация на имущество.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР