Жена ли всъщност е фигурата на съветския войник, размахал шмайзер

...
Жена ли всъщност е фигурата на съветския войник, размахал шмайзер
Коментари Харесай

Лесбийка ли е всъщност войникът с шмайзера на МОЧА?

Жена ли в действителност е фигурата на руския боец, размахал шмайзер над главите на софиянци на върха на МОЧА, прочут и като " Паметника на руската войска "? Ако опитно око огледа фигурата, ще види очертанията на женска фигура, означи художникът и ваятел по обучение Петко Дурмана в подкаста на Асен Генов.

Причината за това може да са двете дами, които са работили върху централната фигура на така наречен монумент, отбелязва Дурмана - това са Васка Емануилова и Мара Георгиева.

" Емануилова - тя е, слуховете най-малко са, че е гей. Тя е направила руския боец с женска фигура. Ако се загледа опитно око, се виждат ясно очертанията на женското тяло на руския боец ", отбелязва той.

Да подчертаем, че не подлагаме на критика половата ориентировка на Емануилова, а разясняваме обстоятелството, че тя претворява нейните желания в скулптурата, означи Генов.

Особена подигравка е, че болшинството бранители на паметника са и с хомофобски позиции - а може би бранят творчество на ЛГБТ хора.

" Този монумент ни тероризира ", добави още Дурмана. " За да бъде монумент, камо ли монумент на културата, би трябвало да има някакъв статут, а той няма. "

Васка Емануилова и Мара Георгиева се срещат през 1927 година в ателието на проф. Марин Василев в Държавната художествена академия. Двете студентки, тогава на 22 години, стартират другарство и креативно съдействие.

В идващите години двете живеят " на фамилни начала ", както показват разнообразни източници от интервала, и творят дружно. През 30-те Емануилова става известна в дребната си пластика в жанра на голото тяло, както и своите портрети и битови композиции. Пред 1953 година Емануилова и Георгиева дружно са част от огромния колектив, създал скулпторите на и към МОЧА. Двете скулпторки се заемат с най-високата фигура - тази на въоръжения руски боец, извисяващ се над жена с дете и служащ.
 Мара Георгиева - млада скулпторка
Жени, които живеят на фамилни начала и в никакъв случай не се женят е типичен троп в историята за лесбийска двойка, която внимателно крие хомосексуалността си. Няма исторически доказателства Емануилова и Георгиева в реалност да са били в интимна връзка, несъмнено, както е всекидневно за доста сходни двойки в предишното. Хомосексуалните връзки сред дами постоянно са били пренебрегнати от обществото - и отбелязвани с сходни евфемизми.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР