Жена да застане начело на НАТО, е позицията на Европа

...
Жена да застане начело на НАТО, е позицията на Европа
Коментари Харесай

Дами в битката за мъжкото място. Ще оглави ли жена военният Алианс!

Жена да застане отпред на НАТО, е позицията на Европа за това кой да бъде наследникът на Йенс Столтенберг. Приемникът на норвежеца на поста общоприет секретар на НАТО ще бъде определен на среща в Мадрид в края на юни и европейските страни желаят на този пост да застане жена, което ще е казус за алианса, управителен единствено от мъже от основаването си през 1949 година

" Надпреварата стартира, откогато Йенс Столтенберг изненадващо разгласи през декември предходната година, че ще се кандидатира за шеф на Норвежката централна банка ", споделя неназован европейски посланик от алианса пред Ройтерс.

" Процесът по установяване на генералния секретар обаче е непрогледен. Никой не прави акция. Вместо това има доста разисквания сред съдружниците по отношение на кандидатурите ", изяснява той.

" Кандидатите не се афишират преди да бъдат утвърдени от Вашингтон. Традицията повелява те да не организират открита акция ", удостоверява различен посланик.

" Постът обичайно се заема от европейци и се чака, че новият общоприет секретар ще бъде жена от страна, която членува в Европейския съюз ", споделя дипломатът. Двадесет и една от 30-те страни в НАТО са членки на Европейски Съюз. " Това не е гаранция за победа ", акцентира обаче европейски министър, изискал да остане неизвестен.

Мандатът на Йенс Столтенберг като общоприет секретар на НАТО изтича на 1 октомври 2022 година и той разгласи, че ще встъпи в служба като началник на Норвежката централна банка към 1 декември.

Всичките 13 генерални секретари на НАТО до момента са мъже: трима британци, трима нидерландци, двама белгийци, един италианец, един испанец, един немец, един датчанин и един норвежец.

Много имена се спрягат за поста, само че, както във Ватикана, нищо не е несъмнено и претендентите за папа най-често си остават кардинали.

Белгийската външна министърка и някогашна премиерка, 47-годишната Софи Уилмес, е считана за " сериозен претендент ".

" В нейна изгода е фактът, че идва от страна основателка и членка на Европейски Съюз, която е добър съдружник и добър сътрудник, до момента в който нейните двама прародители бяха прекомерно сдържани по въпроса за европейската защита ", сподели европейският посланик.

Йенс Столтенберг е от Норвегия, която не членува в Европейски Съюз, а предшественикът му, Андерс Фог Расмусен, беше от Дания, която членува в Европейски Съюз, само че отхвърля да взе участие в Общата външна политика и политика на сигурност.

" Вашингтон взема решение "

" Много страни, освен Франция, считат, че идващият общоприет секретар следва да реализира по-добър компромис с НАТО за ролята на Европейски Съюз в областта на защитата, доколкото Съединени американски щати не се опълчват на това ", акцентира някогашен чиновник на алианса, изискал да резервира анонимността си.

За правоприемник на Столтенберг е спрягана и 59-годишната някогашна немска министърка на защитата Анегрет Крамп-Каренбауер, само че " тя няма никакъв късмет, тъй като няма да бъде подкрепена от държавното управление на Германия ", настояват европейски чиновници.

Британска кандидатура има " дребен късмет да бъде утвърдена след излизането на Англия от Европейски Съюз ", споделят още те.

Френска кандидатура пък надали би била утвърдена от Турция поради комплицираните връзки сред двете страни.

Така е допустимо идващият общоприет секретар да е от Източна Европа.

" Има няколко претенденти, измежду които някогашната президентка на Естония ", 52-годишната Керсти Калюлайд, съобщи европейският посланик.

Коментира се също името на някогашната президентка на Литва, 65-годишната Далия Грибаускайте.

Генералният секретар на НАТО се избира с консенсус на Атлантическия съвет, в който вземат участие посланиците на 30-те страни членки на алианса.

" В последна сметка обаче Вашингтон взема решение ", споделя европейският министър.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР