Железопътният транспорт играе ключова роля в икономическото и социалното развитие

...
Железопътният транспорт играе ключова роля в икономическото и социалното развитие
Коментари Харесай

Как модерният железопътен транспорт може да превърне България в по-приятно място за живеене?

Железопътният превоз играе основна роля в икономическото и общественото развиване на всяка страна, в това число и България . В актуалния свят, където бързината, успеваемостта и опазването на околната среда стават все по-важни, модернизацията на железопътната инфраструктура е от значително значение за националното развиване и конкурентоспособността на страната.

Въпреки че България разполага с развита железопътна мрежа , тя постоянно е наранена от проблеми като остаряла инфраструктура , лимитирани скорости на влаковете и незадоволително развити услуги. Незавършените и неефективни планове, като да вземем за пример трасето на високоскоростния трен сред София и Бургас , в допълнение затрудняват модернизацията на железопътния превоз в страната.

Пътните в българските влакове се оплакват най-вече от чести закъснения , ниски равнища на сигурност , прекомерно високи или прекомерно ниски температури, неприятна хигиена във вагоните, в това число и съществуването на бълхи и дървеници в някои случаи. 

Модернизацията на железопътната инфраструктура би разрешила по-бързи и по-удобни пътувания сред огромните градове в България и в района. Високоскоростните влакове биха понижили времето за пътешестване, като по този метод подтикват туризма, бизнеса и обмена на артикули .

Наличието на нови влакове би асъдействало за по-ефективно икономическо развиване на страната, като обезпечи по-добър достъп до работни места, пазари и инфраструктура за превоз на артикули.

Промяната на желанията от автомобилни към влакове би понижила трафика на пътищата и замърсяването на околната среда, като по този начин би се подобрило качеството на въздуха и би се понижили излъчванията на CO2.

Модернизацията на железопътния превоз би улеснила достъпа на хората до разнообразни райони на страната, като по този метод би повишила обществената съгласуваност и опциите за обучение, работа и развлечения.

Едни от най-хубавите международни образци за съвременен железопътен превоз са Япония, Германия и Китай .

Япония е известна със своята извънредно развита и съвременна железопътна мрежа . Високоскоростните влакове свързват огромните градове в страната, като по този метод понижават времето за пътешестване и усилват успеваемостта на превоза .  Влаковете „ Shinkansen “ са знак на софтуерния прогрес и нововъведенията в железопътния превоз, като предлага извънредно бързи и удобни пътувания със скорости от над 300 км/час . Освен това са известни със своята акуратност, която постоянно е до секунди. 

Германия е положителният образец на Европа и разполага с една от най-развитите железопътни системи в света. Системата на бързите влакове (ICE – InterCityExpress) се отличават с високи скорости, съвременни вътрешни улеснения за пасажерите и акуратност в разписанията .

Тази мрежа освен улеснява вътрешните пътувания, само че и свързва Германия с други европейски страни посредством интернационалните направления.

Китай бързо развива своята железопътна инфраструктура, като влага в планове като високоскоростната железопътна мрежа CRH (China Railway High-speed). Тя свързва огромните градове, които се намират на големи дистанции един от различен.  Системата играе основна роля в стимулирането на икономическия напредък и общественото развиване на другите райони в страната.

Въпреки, че в България железопътният превоз от дълги години се асоциира с бедност, мраз и закъснения , то международният образец демонстрира, че това е може би най-удобният и първокласен метод за напредване по суша. Модерните влакове оферират удобни седалки, просторни вагони, интернет връзка , ресторант и опция за придвижване по време на пътуването. По този метод пасажерите получават опция да работят на своите мобилни устройства, като съвсем не помнят, че са в придвижване.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР