Жегите могат да започнат да убиват по 90 000 души

...
Жегите могат да започнат да убиват по 90 000 души
Коментари Харесай

Жегите могат да започнат да убиват по 90 000 души годишно в Европа до 2100 г.

Жегите могат да стартират да убиват по 90 000 души годишно в Европа до 2100 година, в случай че не бъде направено нещо за това да бъдат предотвратени, заяви Българска телеграфна агенция.

Това би била най-голямата санитарна опасност, обвързвана с климата, предизвестява отчет на Европейската организация по околната среда. 

" Без ограничения за акомодация и при сюжет за световно стопляне от 3 градуса Целзий до 2100 година, 90 000 европейци може да умират годишно поради жегите ", написа в отчета.

При стопляне от 1,5 градуса Целзий, както е планувано в Парижкото съглашение, този брой може да бъде понижен до 30 000 смъртни случая годишно, акцентира организацията, като се базира на проучване от 2020 г. 

От 1980 до 2020 година към 129 000 европейци са умряли от горещини, като в последно време броят им внезапно се е нараснал.

Съчетанието от по-чести горещини, застаряващо население и засилена урбанизация прави европейците по-уязвими към високите температури, изключително в южната част на континента. 

В понеделник европейският офис на Световната здравна организация (СЗО) разгласи, че най-малко 15 000 смъртни случая в Европа са директно свързани със мощни горещини през лятото на 2022 г. 

Освен повтарящите се горещи талази, изменението на климата прави района все по-податлив на появяването и предаването на инфекциозни заболявания. Някои типове комари, преносители на малария и тресчица денга, остават в Европа по-дълго, отбелязва Агенцията.

Повишаването на температурите също по този начин благоприятства разпространяването на бактерии във водата, изключително в Балтийско море. Най-известната от бактериите вибриони е виновна за холерата.

Трябва да бъдат подхванати ограничения за предварителна защита и наблюдаване, с цел да се понижат тези нездравословни последствия за здравето, написа в отчета. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР