Жанрови провокации, съвременни теми и смели експерименти с театрални езици,

...
Жанрови провокации, съвременни теми и смели експерименти с театрални езици,
Коментари Харесай

Театърът става компютърна игра на десетия ACT - slava.bg

Жанрови провокации, модерни тематики и смели опити с театрални езици, форми и пространства ще предложи интернационалната стратегия на десетия юбилеен ACT Фестивал за свободен спектакъл. Селекцията ще развълнува българската аудитория с непредвиден взор върху световни тематики, като обществената изолираност, икономическата миграция и екологията, както и върху интимни въпроси за любовта, насилието и персоналната биография.

Срещата сред актьори и фенове ще бъде поле за разискване на най-горещите настоящи проблеми и въпроси на универсалния и сплотяващ език на театралното изкуство. Сред акцентите в програмата е първото в България онлайн зрелище Homecoming на немската театрална компания machina eX (Германия), които изследват пресечната точка сред театъра и компютърните игри от 2010 насам. В тази “театрална игра от вкъщи” феновете ще се потопят в една опция на настоящето време - есента в дългата година на пандемията.

Млада жена се завръща в родното си село, тъй като към този момент не може да си разреши наема в огромния град. Агенция изпраща дебели писма до всички европейски семейства, с цел да направи оценка на устойчивостта на популацията по време на рецесия. А в интернет поражда придвижване, което възхвалява доброволното мъжество като метод на живот, различен на копнежа по релаксация. В „ Homecoming “ зрителите* си остават у дома. От там те се насочат да изследват една история, която доближава надалеч оттатък личните им четири стени, в познати и далечни пространства в интернет, представления онлайн и чат сесии.
Пряка връзка с тазгодишното мото на фестивала “ЕКО/ЕГО система” има и хумористичният еко пърформанс “7 обещания” (САЩ/Белгия/Великобритания). В него двама екопроповедници приканват публиката да трансфорат думите си в дейности. Знаем, че неизбежно стоим пред екологично злополучие, само че въпросът е: за какво стоим със скръстени ръце? „ 7 обещания “ преглежда тези проблеми с възприятие за неотложност и комизъм. Това високо приспособимо шоу до момента е играно на улицата, пред дипломати и посланици и в подтекста на многочислени екологични конференции.

На ACT Фестивал за свободен спектакъл всички ще могат да се причислят към него за една вечер и да трансформират света… с в допълнение връхновение - безвъзмезден алкохол!. Съвременните световни тематики участват в българо-немската копродукция A Better Life, основана на проучване на мотивацията, развиването и смисъла на потоците от хора, които се местят в друга страна в търсене на по-добър живот. Фокусът е върху историите на възрастни немски жители, живеещи в беднотия, които се реалокират в България, и млади българи, открили се в Германия, с цел да работят в региона на медицината и обществените услуги.

Тримата създатели и реализатори Ива Свещарова, Вили Прагер и Мартин Щиферман, питат какъв може да бъде по-добрият живот, какво би трябвало да създадем, с цел да го реализираме. Темата за персоналната история участва и в автобиографичния пърформанс на Ана Мендеш „ Автопортрет “ (Португалия/Великобритания/Швеция). С течение на годините авторката събира елементи от персоналния си живот и си слага въпроса за ролята, която играе наследството в нашия живот. Интимното проучване “Целувката и Пиета” (Каталуния/Испания) е творба за тънката линия, разделяща обич и ненавист, секс и прегръдка, принуждение и деликатност. Танцовият театър е дует, път на двама души през самотност, обезсърчение и деликатност.

По необикновен метод облиците на любовта и страданието сплотяват историята на човечеството: прегръдката, която утешава, и тази, която носи гибелта. Вторият танцов театър от Каталуния/Испания Crash също преглежда любовта като среща сред две тела. Този път обаче те не описват история, а пресъздават един миг във времето, когато две души се сплотяват, с цел да се разтопят в едно, само че и да се изгубят и разделят на части.

Постановката се играе напълно под намерено небе. Пълната интернационална стратегия на десетия ACT Фестивал за свободен спектакъл можете да откриете тук: https://actfest.org/category/internationalselection2020/. Българската селекция на фестивала ще покаже още 10 представления, които допълват калейдоскопа от тематики, жанрове и театрални форми, с цел да сътвори една юбилейна витрина на самостоятелната сцена в Европа и България.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР