Жан-Клод Юнкер. Снимка: БГНЕСЕвродепутати призоваха за разследване на изненадващата подкрепа,

...
Жан-Клод Юнкер. Снимка: БГНЕСЕвродепутати призоваха за разследване на изненадващата подкрепа,
Коментари Харесай

Евродепутати поискаха Юнкер да бъде разследван заради непрозрачно назначение

Жан-Клод Юнкер. Снимка: БГНЕС

Евродепутати приканиха за следствие на изненадващата поддръжка, която Жан-Клод Юнкер даде за назначение на собствен асистент като най-висш държавен чиновник в Европейската комисия, оповестява БГНЕС. Юнкер предходната седмица дефинира шефа на кабинета си германеца Мартин Зелмайр за нов общоприет секретар на комисията, най-високата позиция в изпълнителната власт на Европейския съюз.
Зелените и радикалните левичарски групи в Европейския парламент обявиха в писмо до други политически групи, че желаят " публично следствие " на поддръжката.
" Има в действителност сериозна угриженост дали процедурните правила за назначение на чиновници са вярно приложени ", пишат Барт Стаес и Денис де Йонг, представители на групите на Зелените / ЕFА и левите групи GUE.
" Очевидно цялата процедура се състоя по много непрогледен и бърз метод и даже доста членове на Колегията на комисарите бяха сюрпризирани от последните назначения. "
Прякорът на Зелмайр, 47-годишен немски юрист, е " Чудовището " и германецът го дължи на Юнкер.
Еврокомисията е изправена пред възходящ брой въпроси за изнендващото назначение на Зелмайр, което беше оповестено на 21 февруари. Но представителят на Еврокомисията Алекзандер Винтерщайн сподели, че Зелмайр „ би могъл непосредствено да бъде трансфериран “ от работата си при Юнкер на поста общоприет секретар. " Но той избра да се подложи на конкурентна и взискателна процедура за асортимент. "
Комисията съобщи, че Зелмайр е кандидатствал за заместник-генерален секретар в края на януари и е получил работата на 21 февруари. Същия ден генералният секретар, Александър Италиенер, холандец, подаде оставка. Тогава Юнкер неотложно предложи на еврокомисарите на среща същата заран Зелмайр да заеме поста и комисарите се съгласиха „ единомислещо “, сподели представителят на Еврокомисията.
Юнкер разгласи решението минути по-късно на конференция. Според някогашния министър председател на Люксембург Зелмайр би бил „ отличен общоприет секретар “ и по-късно се пошегува: „ Той има едно общо нещо с мен – и двамата имаме врагове “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР