Жълтият диамант, приходите от който са предназначени частично за Червения

...
Жълтият диамант, приходите от който са предназначени частично за Червения
Коментари Харесай

След ожесточено наддаване: Продадоха диаманта на Червения кръст

Жълтият елмаз, приходите от който са предопределени отчасти за Червения кръст , беше продаден на търг на " Кристис " в Женева за 13,5 милиона евро, заяви Агенция Франс Прес.

Няколко купувачи наддаваха яростно за диаманта от 205,07 карата 10 минути, като дуелът най-после беше с по 50 000 швейцарски франка. Ентусиазмът им може би се дължеше на обстоятелството, че подкрепят Международния комитет на Червения кръст в миг, когато войната в Украйна още веднъж окървави Стария континент .
 Диамантът на Червения кръст
Оригиналният занемарен камък, за който се счита, че е бил с тегло 375 карата, е придобит в мина на " ДеБиърс " в Южна Африка през 1901 година На търг на " Кристис " се появява за първи път през април 1918 година, като е оповестено, че приходите от продажбата ще поддържат активността на английския Червен кръст и Малтийския кръст .

Камъкът тогава е продаден за 10 000 английски лири (около 600 000 днешни лири или повече от 700 000 евро) на лондонската бижутерска къща " Ес Джей Филипс ". През идващите десетилетия скъпоценният камък минава в ръцете на неколцина притежатели, като се счита, че най-после се оказва владеене на американски предприемач. За повторно камъкът се появява на търг на " Кристис " в Женева през 1973 година, когато е продаден за 1,8 милиона швейцарски франка. Месеци по-рано той е разгласен за продажба на търг в Токио , само че е отдръпнат заради невисок интерес.

Продавачът пожела да резервира анонимност, само че разгласява декларация, че фамилията съхранява диаманта съвсем половин век и в този миг от историята се отзовава на апела, насочен от други хора.

" Скалата " - най-големият бял елмаз, предлаган на търг, с тегло 228,31 карата, беше продаден от " Кристис " за 17,8 милиона евро без комисионите през вчерашния ден. Цената не доближи упованията, само че Раул Кадакия на тръжната къща означи, че в тази категория за цвят "G " тя е рекордна.
 Диамантите
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР