Жълт код е в сила днес за 5 области от

...
Жълт код е в сила днес за 5 области от
Коментари Харесай

Нова порция бури и градушки днес и утре

Жълт код е в действие през днешния ден за 5 области от Северна България. Предупрежденията са за порои, градушки и мощен северозападен вятър. Очакваните количества на дъжда са 20-30 л/кв.м.

Днес преди обяд над страната ще бъде най-вече слънчево. Около обяд, под въздействието на добре изразен леден атмосферен фронт, изначало в северозападната половина от страната, а по здрач и в Източна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност.

На доста места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии. В обособени региони, основно от Северозападна България и Предбалкана, преваляванията ще са интензивни и обилни по количество. Очакват се градушки. Температурите ще са към момента високи - оптималните ще са от към 27° в северозападните, до към 33-34° в югоизточните региони. Вечерта вятърът ще стартира да се ориентира от запад-северозапад и да се усилва.
Над Черноморието ще доминира слънчево време. Ще духа бриз. Максималните температури ще са 28°-31°. Температурата на морската вода е 23°-26°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините преди обяд ще е най-вече слънчево, само че към обяд първо в масивите в Западна България, а по-късно денем и в останалите планински региони, ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност. На доста места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии, в обособени региони обилни. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Температурите денем ще са към момента високи и оптималната на височина 1200 метра ще е към 19°, на 2000 метра - към 13°.
През нощта северозападният вятър в цялата страна ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Ще е най-вече облачно, тук-там ще има превалявания от дъжд, по-интензивни и със обилни количества в Северна България, изключително в Предбалкана.



Утре основно в източните и южни региони ще има краткотрайни превалявания и гръмотевична активност. От северозапад облачността ще се раздира и понижава. През деня ще е прохладно, само че по здрач северозападният вятър ще стартира да отслабва. Ще е сензитивно по-хладно, с преобладаващи оптимални температури сред 20° и 25°.
В неделя ще бъде хладно, с променлива, в следобедните часове по-често забележителна облачност и тук-там, основно в планинските региони ще превали. Вятърът сензитивно ще отслабне. В понеделник вятърът ще се ориентира от изток. Ще има и слънчеви часове, повече сутринта и в източните региони. След обяд тук-там в Западна България ще превали и прегърми.

През идващите дни се чака да се сътвори конюнктура с превалявания и гръмотевични стихии. Има нараснала възможност допълнително региони преваляванията да са интензивни, обилни по количество. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Температурите ще бъдат много по-ниски от обичайните; оптималните ще са най-вече сред 20° и 25°, само че в регионите с по-интензивни и продължителни превалявания ще остават под 20°.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР