Жалба срещу решението на ДАНС да му отнеме достъпа до

...
Жалба срещу решението на ДАНС да му отнеме достъпа до
Коментари Харесай

Георги Гатев обжалва отнетия му допуск до СРС-та

Жалба против решението на ДАНС да му отнеме достъпа до класифицирана информация е подал зам.-председателят на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства (НБКСРС) Георги Гатев.

Гатев беше лишен от достъп до секретна информация поради това, че помагал на обвинени и подсъдими. Според него обаче решението на ДАНС от 27 юли е с напълно неразбираеми претекстове, заяви юристът в писмо до медиите. 

По закон жалбата се адресира до Държавната комисия по сигурността на информацията /ДКСИ/ и се подава посредством институцията, постановила решението, а точно ДАНС, изяснява Гатев.

В текста му написа още: 

Преди 10 дни, в качеството ми на член на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства, станах обект на неприемлива институционална офанзива от страна на прокуратурата и ДАНС, а посредством мен бе атакувано и Бюрото, доколкото нападките за моята работа и държание като член на този орган рефлектират и върху цялата институция. Съвсем умишлено първоначално се въздържах да разясня този спор, защото и досега не разполагам с задоволително информация за обстоятелствата, въз основа на които е осъществена инспекцията и е взето решението за твърдените нарушавания, осъществени от мен. Убеден съм обаче, че публичният интерес диктува процедурата по контрола за анулация на това решение да се реализира оптимално обществено.

Националното бюро е основано като самостоятелен държавен орган, който реализира наблюдаване за метода, по който се употребяват СРС, с съществена цел за отбрана правата и свободите на жителите против незаконосъобразното потребление на СРС, в това число от прокуратурата и ДАНС. Опитите да се нападна член на Бюрото от тези институции без законово съображение и претекст, съставляват неприемлива интервенция в активността на този орган, която е в положение да подкопае неговата самостоятелност, да сложи под подозрение неговата работа и да унищожи престижа му в обществото. Начинът, по който това бе направено обществено притежание – манипулативно, без ясни обстоятелства, при явна координация в дейностите на двете институции, е задоволително индикативен в това отношение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР