Жалба срещу премиера за погазване на поне два текста от

...
Жалба срещу премиера за погазване на поне два текста от
Коментари Харесай

Сигнал: Борисов агитира незаконно в работно време със служебна кола

Жалба против премиера за тъпчене на най-малко два текста от Изборния кодекс - възбраната за гратис прилагане на административен запас и възбраната за използването на държавен и общински превоз в предизборната акция, бе подадена от представителя на Българска социалистическа партия за България, АБВ и Д21 в Търново.
В работно време Бойко Борисов в качеството му на министър-председател пътува с претендента за кмет на града от ГЕРБ Даниел Панов. Те обикалят обекти и излъчват онлайн във фейсбук - това може да е нарушаване на Изборния кодекс в частта за рестриктивните мерки за предизборната пропаганда

Панов бе кмет до момента, само че съгласно изборните правила той не съставлява община Велико Търново от момента на регистрация за изборите. След нея е задължен да излезе в отпуск, а действително настоящ кмет, който съставлява общината (в това число и пред изпълнителната власт) е някой от зам.-кметовете.

ОИК-Велико Търново обаче постанови по жалбата от левицата, че нарушавания няма... тъй като фейсбук и профилът на премиера там не е " медийна услуга " по смисъла на закона, откъдето следвало, че непозволена пропаганда няма. Останалите условия - прилагане на длъжностен автомобил гратис за пропаганда, по този начин и не са били разисквани от локалните изборни надзорници. Или най-малко това не е отразено в решението им.

От обединената левица в Търново предстоящо се обърнаха с тъжба до ЦИК. А от решението по нея излиза наяве, че ЦИК не е съгласна с причините и решението на локалната изборна комисия: " Жалбоподателят оспорва в период решението за оставяне на сигнала му без почитание като безпочвен, като в детайли развива недоволства, че не е изследвана фактическата конюнктура, че събитията сочат на реализиране състава на нарушаване по член 168, алинея 3 ИК. Счита, че решението на ОИК – Велико Търново е незаконосъобразно, защото разпространяването на записа на беседата на министър-председателя с претендента за кмет на Велико Търново е осъществено освен в обществената мрежа фейсбук, само че и от доста други медии. Прилага и доказателства за това. Моли за анулация на атакуваното решение като незаконосъобразно.

Централната изборна комисия, откакто се срещна с всяко едно от приложените към преписката доказателства и с всичките в целокупност, намира жалбата за позволена, подадена в период и от лице с юридически интерес, а всъщност за основателна ", написа в решението на ЦИК по проблема.

ЦИК постановява, че решението на ОИК-Велико Търново е незаконосъобразно и следва да бъде анулирано. Преписката е върната назад в локалната изборна комисия и се желае ново изговаряне, само че като се съобразят причините на ЦИК, разказани нагоре.

Ако в последна сметка нарушаване на изборните правила от премиера Бойко Борисов и останалите участници в сагата бъде дефинитивно открито, наказването е от 3000 до 15 000 лева санкция - за гратис прилагане по време на акция на обществен административен запас.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР