Jacques F. Baud, както е правилното изписване на името му

...
Jacques F. Baud, както е правилното изписване на името му
Коментари Харесай

Кой е Жак Бо: “Експертът” проводник на руската пропаганда

Jacques F. Baud, както е вярното изписване на името му на френски, е някогашен полковник от швейцарската войска, стратегически анализатор, експерт по разузнаване и тероризъм. Бил политически началник на мироопазващите интервенции на Организация на обединените нации, работил 5 години за битката в НАТО против разпространяването на леки оръжия и впрочем хвалби за големия експертен потенциал на Жак Бо.

Но информацията за него не стопира дотук.

Два клика. Толкова бяха нужни на екипа ни, с цел да стартира да задава въпроси. Например - кой въобще е Жак Бо, за какво се появи внезапно, какъв е ползата на проруските медии да популяризират изказванията му, какъв брой огромен специалист е в действителност и не е ли това част от голямата осведомителна война, която се води редом с тази в Украйна.

Като за начало - на страницата на Жак Бо в Wikipedia, където се допуска, че би трябвало да се намира главната част от биографията на този човек, има голямо, оцветено в алено предизвестие. Изглежда някой, неизвестно по какви аргументи, се е опитал настойчиво да редактира страницата на Жак Бо и да добави информацията за него през разнообразни IP адреси.

Страницата на “експерта” в Wikipedia е френска.

Известно е, че данните в Wikipedia могат да бъдат допълнени от всеки в интернет. Изглежда обаче страницата на Жак Бо е привлякла голям интерес на потребителите едновременно. Издадено е предизвестие към потребителите да не се пробват да редактират страницата, с цел да не бъдат блокирани.

Това държание на потребителите е неразрешено в Wikipedia. Става дума за по този начин нареченото предписание R3R - френска рекомендация на Уикипедия, съгласно която даден консуматор не може да извърши три или повече промени в дадена публикация в границите на 24 часа. От основаването си през 2001 година Уикипедия поддържа философията си да бъде свободна и транспарантна. Редактирането на публикации е изцяло непринудено и никой не получава пари за това. Според информация на вестник “Новая газета” обаче една дребна част от редакциите на съветските страници по тематиката Украйна са направени от профили, свързани с Федералната работа за сигурност (ФСБ).

В публикацията за Жак Бо се показва, че не са представени задоволителен борй източници.

Онова, което се икономисва в онлайн уеб страниците? Че въпросният Жак Бо е подложен на критика необятно поради разпространяването на тайни теории.

Според френския публицист Антоан Хасдей от “Conspiracy Watch” - френски уеб страница, учреден през 2007 година от Руди Райхщад, и напълно предан в битката с разпространяването на подправени вести и конспирации, Жак Бо отговоря на всички критерии за конспиратор. Цитирано е изявление пред клона на държавната съветска телевизия RT във Франция, в което Бо е дал отговор на всички критерии за “геополитическа конспирация”.

Важно е да се означи, че уеб сайтът “Conspiracy Watch” не е инцидентен и се употребява необятно от Министерството на образованието във Франция.

Освен това уеб сайтът е част от Civil Society Empowerment Programme (CSEP) на Европейския съюз, която се занимава с поощряване на гражданското общество, локалните организации и достоверните гласове на представители на обществото. Инициативата е под шапката на Интернет форума на Европейски Съюз, която започва през 2015 година от Димитрис Аврамопулос, комисар по миграцията, вътрешните работи и поданството, за справяне с терористично наличие онлайн.

Интересни са и книгите на Жак Бо. “Експертът” с богата биография е създател на книги като “Путин: Майстор на играта?”, “Аферата Навални: Конспирация в услуга на външната политика” и “Тероризъм: Политически неистини и съдбовни тактики на Запада”.

В изявление пред белгийския публицист Мишел Колон, препубликувано в съветски уебсайт, Жак Бо даже се възхищава на бързината, с която “военната интервенция на Кремъл” върви в Донбас. Според Бо огромните украински градове се управляват не от въоръжените сили на Украйна, а от " главорези и нарушители ", като да вземем за пример бойците от " Азов ". Жак Бо добави също, че нацистките елементи са ангажирани с “невъобразими зверства “ в Харков и Мариупол.

Това изказване на Жак Бо припокрива главната линия на изявленията и позициите, които идват от Кремъл.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР