Изявление на румънския премиер Виорика Дънчила, според което Румъния ще

...
Изявление на румънския премиер Виорика Дънчила, според което Румъния ще
Коментари Харесай

Йоханис: Дънчила показа още веднъж пълно невежество във външната политика

Изявление на румънския министър председател Виорика Дънчила, съгласно което Румъния ще реалокира посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим, е в центъра на вниманието на румънския щемпел през днешния ден, съобщи Българска телеграфна агенция.

На конференция на Американско-израелския комитет по публични връзки в Съединени американски щати румънският министър председател съобщи, че държавното управление на Румъния ще вземе решение за пренасяне на посолството от Тел Авив в Ерусалим, откакто бъде приключен анализът от " всички конституционни участници и в цялостен консенсус ", написа в. " Адевърул ". Румънският министър председател сподели още, че е решена да способства за по-близки връзки сред Израел и целия Европейски съюз, изключително в този момент, когато Румъния е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

В. " Гъндул " разгласява реакция на премиера на Израел Бенямин Нетаняху. " Поздравявам моята другарка Виорика Дънчила, министър председател на Румъния, във връзка със известието, направено на конференцията на Американско-израелския комитет по публични връзки (...) ", е показал Нетаняху в Туитър.

Информационният уебсайт " Хотнюз " цитира реакция по тематиката на представител на Европейски Съюз, поискал анонимност. " Що се отнася до Европейския съюз, позицията за Ерусалим остава непроменена ", е декларирал европейският представител след изказването на Дънчила. Помолен да разяснява изявлението на румънския министър председател на конференцията във Вашингтон, европейският представител е декларирал: " Не разясняваме мнения ".

Информационният уебсайт Зиаре оповестява за реакцията на президента Клаус Йоханис. " Премиерът Виорика Дънчила сподели още един път цялостно незнание в областта на външната политика ", се споделя в декларация на румънското президентство. " От предпочитание да поеме отговорност за решение, което не принадлежи единствено на държавното управление на Румъния, каквото усещане желае да остави, министър председателят Виорика Дънчила бърза да прави обществени изказвания, без да съществува решение в този смисъл ", уточни президентството. Оттам подсетиха, че румънската конституция планува президентът да взема окончателните решения в областта на външната политика, както и че представителят на страната в чужбина е президентът.

" Гъндул " осведоми още, че след декларацията на президента министър председателят Виорика Дънчила е " направила крачка обратно " по въпроса за преместването на посолството в Израел. Пред телевизия Антена 3 Дънчила сподели нощес, че известието за преместването на посолството е било единствено персонално мнение, а реакцията на президента Йоханис я е разочаровала, тъй като тя била споделила, че би трябвало да бъдат изпълнени всички конституционни процедури за тази стъпка. " Изразих се вярно, споделих, че би трябвало да осъществим всички планувани от конституцията стъпки, не съм споделила, че аз местя посолството, споделих, че би трябвало да спазим конституцията ", уточни Дънчила пред Антена 3, написа " Гъндул ".

Букурещките издания пишат още, че Дънчила е съобщила на конференцията в Съединени американски щати, че в идващия интервал в Народното събрание на Румъния ще бъдат импортирани три извънредно значими законопроекта за еврейската общественост. Първият ще даде право на придобиване на румънско поданство за всички евреи от румънски генезис, които са били принудени да се откажат от румънското си поданство, когато са напуснали страната по време на комунистическия режим. Вторият законопроект планува разпределяне на компенсации и специфични пенсии за оживелите от Холокоста в Румъния в символ на почитание и самопризнание към страданията на тези герои, а третият ще подсигурява достъп до държавните архиви на експертите на федерацията на еврейската общественост в Румъния, с цел да се разбере истината за тяхното минало в интервала сред двете международни войни, пишат вестниците " Адевърул ", " Журналул " и други.

Виорика Дънчила съобщи още на конференцията във Вашингтон, че Румъния ще остане най-силният европейски глас в поддръжка на еврейския народ и на страната Израел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР