Изявление на президента Уатара предизвика гневни реакции В страната-домакин на

...
Изявление на президента Уатара предизвика гневни реакции В страната-домакин на
Коментари Харесай

Кот д`Ивоар преди Купата на Африка: Гладуваме, а даваме $ 1 млрд. за стадиони

Изявление на президента Уатара провокира гневни реакции
В страната-домакин на Купата на Африка се надига вълна от неодобрение след изказване на президента Аласан Уатара пред националната телевизия.

В него президентът се похвали, че над 1 милиард $ са дадени за създаване на стадионите и инфраструктурата, с която страната приема шампионата.

Това включва четири изцяло нови арени за футбол, както и няколко издигнати или реновирани летища, автомагистрали сред тях и хотелите, както и самите хотели за тимовете, които играят в конкуренцията.

Инвестицията е колосална, като е съсредоточена напълно в петте града, в които ще има мачове - Абиджан, Буаке, Корого, Сан Педро и Ямусукро.

Уатара ръководи страната от 2011-а, когато завърши действително гражданската война там. Но в последните години той търпи рецензии и от своя народ, и от съпротива, както и от интернационалните организации и други държавни водачи.

Кот д`Ивоар е на 138-о място по благосъстояние и стандарт на живот в класацията на Международният валутен фонд от общо 190 страни там. А единствено през предишния април Уатака и държавното управление му взеха следващия огромен заем от същата организация - 3.5 милиарда $. Голяма част и от него покри разноските по шампионата.

" Ние сме бедна страна и тук-там хората безусловно гладуват - сподели за BBC Африка професорът по стопанска система Прао Серафин, който преподава в университета в Абиджан. - Всичко това няма огромна логичност като финансова политика, а вложенията са в уреди, които ще бъдат малко употребявани след шампионата.

Обичаме футбола и се радваме, че Купата на Африка идва у нас. Но въпреки всичко - на фона на обстановката, това са големи разноски.

Трябва да сме доста деликатни, тъй като ще оставим " бели слонове ", както става в Катар, в Южна Африка през 2010-а на международното и в други страни. А това към този момент е разхищаване. "

" Бели слонове " е термин, който влезе в действие за скъпи уреди, издигнати за съответно спортно събитие, а след това останали неизползваеми, нефункционални и постоянно - изцяло запуснати.

Турнирът за Купата на Африка стартира в събота, като мачовете ще се предават и у нас по каналите на MAX Sport.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР