Изявени спортисти и Община Пловдив обсъдиха подобряване на състоянието на

...
Изявени спортисти и Община Пловдив обсъдиха подобряване на състоянието на
Коментари Харесай

Община Пловдив с план за оздравяване на бившия спортен диспансер

Изявени спортисти и Община Пловдив разискаха възстановяване на положението на „ Медицински център за рехабилитация и спортна медицина І – Пловдив” или както е прочут – някогашния състезателен диспансер.

По време на срещата, на която участва и отрасловият заместник-кмет Георги Титюков, доктор Калин Калинов, шеф дирекция „ Здравеопазване “ акцентира проблемите на лечебното заведение в няколко аспекта и желанието на управлението на Община Пловдив да ги усъвършенства.

„ При визитите си на място открих неизползваеми пространства, амортизирана и остаряла здравна инсталация и кадрови недостиг “, не скри сериозността на ситуацията доктор Калинов и съобщи, че задачата, която ще преследва, е да бъде усъвършенствана материално-техническата база и мениджмънтът на това неповторимо за града лечебно заведение, с цел да се трансформира то народен център по рехабилитация и спортна медицина, в помощ на спортистите, децата и жителите на Пловдив.

Според олимпийския медалист Асен Златев медицинският център би трябвало да резервира активността си, където е най-хубав, като бъдат включени и нови действия, чието осъществяване ще се осъществя благодарение на опитните медицински експерти.

Според него в сегашния миг с изключение на построяването на зали, страната няма съществени задължения в региона на спорта, няма и стратегия, няма теория.

„ Пловдив е най-спортният град в България и като подобен смятам, че би трябвало да се създадат действия „ Медицински център за рехабилитация и спортна медицина І – Пловдив” ЕООД да стане народен център “, акцентира Асен Златев.

Досегашният шеф доктор Ненко Ненков изясни, че от 2000 година диспансери не съществуват. Оттогава те „ отиват в графата” медицински център и по този начин губят своята специфичност.

Това е повода от 13 да останат единствено три центъра в България. Като медицински центрове те обаче нямат работещи в тях общопрактикуващи лекари, нямат клинична и образна диагностика. Освен това няма и експерти по спортна медицина – от 2000 година до момента единствено трима души са придобили компетентност.

Друг проблем е, че прегледите на спортистите не се заплащат – нито от НЗОК, нито от Министерството на младежта и спорта.

Община Пловдив обаче постоянно е пособия на медицинския център и с помощта на нея той продължава да съществува, като към този момент 20 години няма задължения, липсват просрочени и настоящи отговорности.

Д-р Калинов приветства концепцията на международните и олимпийски първенци и медалисти, като показа, че в бъдеще Община Пловдив ще продължи да черпи опит и хрумвания от тях, като хора, чиито достижения са свързани с работата на някогашния състезателен диспансер, тъй като „ Заедно ще реализираме доста повече, като претенции от Общината и страната и по-пълноценно ще осъществяваме взетите решения за бъдещето на медицинския център “, заключи той.

Предстоят още сходни срещи, на които да се разиска и към този момент съответно направена стратегия за ръководство на спортния център.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР