Изводът е, че политици използваха една уйдурма, за да повлияят

...
Изводът е, че политици използваха една уйдурма, за да повлияят
Коментари Харесай

След заседанието на комисията по службите: ПП-ДБ – това е уйдурма. ИТН – бесни сме

„ Изводът е, че политици използваха една уйдурма, с цел да повлияят в последния вероятен миг върху изборния развой в България и това беше доста грозно “, съобщи Ивайло Мирчев, от ПП-ДБ след чуване на ръководителя на ДАНС Пламен Тончев в комисията за надзор на службите във връзка информация за неспособност за потребление на машините в изборния развой.

Самият Тончев, представен в Българска телеграфна агенция, съобщи, че е е дал пред депутатите цялата информацията. Мирчев разяснява пред публицисти, че по време на съвещанието, което беше засекретено, е имало рецензии към ДАНС.

„ При всички положения има проблеми в ДАНС във връзка с възлагането и осъществяването на избрани задания “, добави той.

Мирчев означи, че по време на чуването не е разискван въпросът дали Пламен Тончев ще освободи заместника си, подписал справката по отношение на машините за гласоподаване. Народният представител означи, че проблем с машините не е имало.

„ В ДАНС има задоволително положителни експерти, които доста добре знаят дали това, което се е случило може, по какъвто и да е метод да повлияе на самия развой “, добави той.

„ Машините са си добре и да се надяваме, че Върховен административен съд ще разреши да може да се гласоподава с тях “, сподели още Мирчев, визирайки съвещанията през днешния ден в съда, които са по повод решението на ЦИК на извършените локални избори да се гласоподава единствено с хартиена бюлетина.

„ Не ме тормози нищо от изнесената информация от ДАНС. Притесни ме за какво ДАНС в подобен миг са пуснали подобен вид отчет с избрана натовареност смислова, насочваща към избрани изводи “, сподели Божидар Божанов от ПП-ДБ.

„ Бесен съм за това, което се случи, тъй като Има Такъв Народ беше партията, която изиска и се пребори машините да бъдат включени в изборния развой “, разяснява, Ивайло Вълчев, депутат от Има Такъв Народ. По думите на Вълчев всяко деяние, което хвърля сянка върху машинното гласоподаване, е неприемливо.

Във връзка със справката на ДАНС във връзка с дейности на заместник-министъра на електронното ръководство, Ивайло Вълчев сподели, че е призовал сътрудниците си в комисията да се съсредоточат към установените механически обстоятелства, а не върху политическите мнения.

„ Един човек е влезнал в една зала и е направил едни дейности “, уточни депутатът от Има Такъв Народ и добави, че с каква цел са направени тези дейности, няма по какъв начин да се допуска. Той посочи, че „ този човек е имал право да бъде там “ и добави, че по устав е направил дейности, които не би трябвало да прави.

Според Ивайло Чорбов от „ Възраждане “ машините са били непригодени за този тип избори.

„ Заместник-министърът на електронното ръководство е работил непозволено съгласно отчета на ДАНС. Машините плюс това не са пригодени за подобен вид избори. Щеше да настане безпорядък и да вотът да се касира “, съобщи Чорбов. И добави, че е нужна смяна в Изборния кодекс.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР