Извинителните електронни бележки за ученици вече ще струват пари, като

...
Извинителните електронни бележки за ученици вече ще струват пари, като
Коментари Харесай

Електронните извинителни бележки вече са платени!

Извинителните електронни бележки за възпитаници към този момент ще костват пари, като цената може да бъде определяна свободно от лечебните заведения, без да има предел. Това е изводът след серия наставнически сигнали за изненадващо скъпи извинителни бележки.

Електронната записка е документ, който не е вписан в контракта на НЗОК с лекарите. И до момента в който това не се случи, лекарите сами могат да дефинират каква да бъде цената на бележката или дали пък да е безвъзмездна. Това е обяснението за заплатените от някои родители суми за извинителни бележки за децата им.

Една от най-високите суми за подобен документ доближава рекордните 57 лева Но това не е ново, практиката идва още със старта на електронните бележки.

Личните лекари са безапелационни - в множеството поликлиники в София издаването на здравна записка за опрощение на отсъствия от учебно заведение няма да коства нищо. А заплатените 57 лв. за публикуван документ са индивидуален случай, предава Народоосвободителна въстаническа армия.

" Тази е с включена административна такса, т.е. тази такса се заплаща при всяко посещаване, не за бележката и добавяйки към административната тази такса за бележката става 57 лева ", изяснява общопрактикуващият доктор доктор Георги Миндов.

В позиция от здравното министерство обясниха, че ведомството е инициирало диалози с разнообразни страни, имащи отношение по издаването на медицински бележки. От Здравната каса допълват, че извинителните бележки за неявяване от учебно заведение не са включени в наредбата, в частта за извънболничната помощ, заради което те не се заплащат от касата.

" Диапазонът на цените може да варира, няма най-малко и най-много, нормативно не е открито сходно предписание и всеки един доктор може да дефинира своята цена, респективно всеки един пациент може да си избере съответен доктор съгласно опциите си, в това число финансовите ", споделя Мария Петрова, юрист по здравно право.

Според експерти няма нужда извинителната записка въобще да бъде включена в наредбата, защото това не е здравна активност, а условие на Министерството на образованието. Оттам обявиха,че не са страна по проблема.

" Няма общо с лечебно-диагностичния развой, никаква, нито за здравето, нито за изхода от болестта, нито за профилактиката. Има значение, с цел да се направи доклад на МОН, то е в разпоредба на МОН ", уточни още Миндов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР