Известно е, че Румъния далеч не е сред най-проспериращите европейски

...
Известно е, че Румъния далеч не е сред най-проспериращите европейски
Коментари Харесай

Градът, с който румънците се фукат и който си струва да се види

Известно е, че Румъния надалеч не е измежду най-проспериращите европейски страни. Въпреки че стопанската система ѝ нараства, от 1990 година насам 3-4 млн. души са напуснали страната. На 1 януари Румъния поема председателството на Съвета на Европейски Съюз, само че Брюксел подлага на критика Букурещ за забавянето на промените против корупцията, написа „ Икономист “.

Инфраструктурата на страната и здравната ѝ система са в окаяно положение. Консултантската компания „ Делойт “ я слага на последно място в Европейски Съюз по качество на живот.

Затова евентуално е изненадващо, че жителите на един град в Трансилвания се усещат много горди и самодоволни. Клуж е един от едвам двата града в страната, където популацията нараства, гордее се кметът Емил Бок. Градът е прекомерно дребен за своите 450 000 поданици, по тази причина още идната годин стартира строителството на жилища за 200 000 души.

Сърцето на града са неговите 100 000 студенти, измежду които и 3000 чужденци – нещо рядко виждано за страна, където локалните по-скоро отпътуват за чужбина, а не противоположното.

След рухването на комунизма Клуж бил „ индустриално гробище “, а тогаващният кмет се занимавал с пропаганда против огромното унгарско малцинство. През 2007 година, обаче, Бок помолил академични преподаватели да сформират тактика за развиването на общината. Тя дала приоритет на университетите пред фабриките. Сега Клуж е дом на 1350 ИТ компании, в които работят към 20 000 софтуерни разработчици и инженери.

Нови заведения за хранене и магазини изникват на всички места към в миналото рушащите се исторически здания. Цените са скочили неимоверно доста по отношение на останалата част от страната. Появяват се и нормалните проблеми като тапите от коли. Въпреки това жителите на града са горди, че когато кажат на останалите румънци, че са от Клуж, те възкликват „ Уау “.

Клуж е цялостен със забележителности като дворци и музеи. На площад „ Обединение “ в центъра на града е известната скулптура на Матиас Корвинус, по-известен като крал Матиас I, както и остарялата черква " Свети Михаил ", чийто мюръли са от 15-и век, а нейната 50-метровата неоготическа кула е издигната през 1860 година

На същия площад са красивите дворци Телеки и Банфи, първата унитарна черква в света, пиаристките църкви, Академията за образни изкуства и едно ужасно архитектурно достижение на Огледалната улица - симетрични здания от двете страни на една и съща улица.

Малките улички в страни от площада ще ви отведат до красиви вътрешни дворове, остарели къщи и църкви, а част от остарялата средновековна към момента е добре непокътната.

 

pochivka.blitz.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР