Известно е, че коронавирусите могат да предизвикат свръхпроизводство на интерлевкин-1бета

...
Известно е, че коронавирусите могат да предизвикат свръхпроизводство на интерлевкин-1бета
Коментари Харесай

Лекарство срещу ревматизъм - надежда за тежко болни от коронавирус?

Известно е, че коронавирусите могат да провокират свръхпроизводство на интерлевкин-1бета и интерлевкин-6, както и други цитокини, виновни за бурни възпалителни реакции в организма. Тези процеси, известни като „ цитокинова стихия “, при избрани условия могат да причинят тежки положение и даже гибел. Именно такава реакция се следи при пациенти, инфектирани със SARS-COV-2 вируса.
Смята се, че лекарственият препарат анакинра /anakinra/, който се употребява за лекуване на ревматизъм, може да потуши сходна свръхреакция на имунитета и да се окаже избавление за доста пациенти, инфектирани с ковид. Именно с тази задача са се нагърбили от екипа на френския доктор Тома Юе от болничния комплекс " Пари Сен Жозеф “, които са провели тествания на лекарството, оповестени в здравното издание TheLancet.
Изследването е стартирало на 18 март 2020 година, като в него са включени пациенти на възраст над 18 години, с тежко протичаща двустранна бронхопневмония, породена от SARS-COV-2. Част от тях са разпределени в групата на лекуваните с анакинра, а останалите – в контролната група. На пациентите, получили медикамента, той е бил прилаган по скица два пъти дневно подкожно по 100 мг. за първите 72 часа, след което по един път дневно 100 мг. Пациентите в контролната група са получили общоприетото лекуване и поддържаща грижа.
От 24 март до 6 април общо 52 души са включени в групата с лекуване с анакинра, а 44 души, лекували се там са включени като контролна група. До банкет в интензивно поделение за механична вентилация или до гибел се е стигнало при 13 пациента от третираните с анакинра, което прави 25% от всички в групата. За съпоставяне 32 пациенти или 73 на 100 от признатите като контролна група хора са умряли или са стигнали до тежко положение. Имало е преходно завишаване на чернодробните ензими в 7 пациенти от анакинра групата и четирима от контролната група.
Изводът на медиците, провели проучването е, че потреблението на анакинра е понижило доста смъртността и потребността от използване на механична вентилация, като това е станало без съществени странични резултати. Потвърждението на ефикасността обаче, изисква следени проучвания.
Изводите на медиците от болница " Пари Сен Жозеф “ дават вяра, че ще може би е намерено лекарство, което да предотврати свръхреакцията на имунната система при избрани хора, която постоянно се оказва съдбовна. Това събитие се е следило неведнъж и при другите коронавируси – Тежкия изострен респираторен синдром /SARS/ и Близкоизточния респираторен синдром /MERS/. Въз основа на получените данни от изследването, създателите предлагат да се организира още по-задълбочено проучване, което да даде безапелационен отговор на въпроса: „ Може ли анакинра да е спасението за доста заболели от ковид? “
За потреблението на имуносупресори, които при някои пациенти да предотвратят рисковата „ цитокинова стихия “, се приказва още от началото на пандемията.
Още по тематиката: Имуносупресори и антитела: Надежда за лекуването на Коронавирус 19?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР