Известно е, България няма силни позиции в износа на преработени

...
Известно е, България няма силни позиции в износа на преработени
Коментари Харесай

Успява ли България да търгува зърното си на изгодни цени?

Известно е, България няма мощни позиции в износа на модифицирани селскостопански артикули и разчита главно на експорта на сурови артикули.

Но дали съумява страната да търгува зърното си на преференциални цени?

Успокоение въпреки всичко носи фактът, че България договаря конкурентни цени при износа на зърно и това проличава от приходите в хазната.

От разбор на sinor.bg за аграрната търговия през 2016 година ясно се вижда, че междинните котировки при износа на водещите култури - пшеница, слънчоглед и царевица, надвишават междинните цени, по които тези култури са се търгували в Черноморския район.

Специализираното издание прави съпоставяне сред цените на пшеницата на украинските пристанища с тези, по които е изнесена българската пшеница, от което е видно, че родното зърно е продадено по-скъпо. През 2016 година междинните FOB цени за пшеницата на пристанищата в Украйна са били 152,8 евро на звук. В същото време междинните цени, по които през предходната година е осъществен експортът на българска пшеница, са 157,1 евро за звук.

Свръх печелившата просвета през 2016 година се оказва слънчогледът, тъй като от страната са изнесени 688 018 тона при междинна цена от 538 евро за звук. В същото време междинните цени, по които маслодайното семе се е търгувало на черноморските пристанища, са били 360,7 евро за звук.

Успешен за търговците е бил и експортът на царевица. През предходната година са изнесени над 1,3 млн. тона при междинни цени от 165,2 евро на звук. В същото време продажбите при царевицата за Черноморския район са ставали на цена от 150 евро в Русия и 153 евро за звук в Украйна.

И при рапицата отчитаме по-добри доходи. Изнесени са 574 259 т при междинни цени от 381,4 евро, или общо приходите от тези продажби възлизат на 219 млн. евро. В същото време междинните цени на рапицата в района са се движели към 354 евро за звук.

Статистиката не дава данни за действителните изкупни цени на зърното от полето, само че е видно, че българската продукция държи положително качество и цена. Известно е, че годишна продукция 2017-а за пшеницата е с доста положителни индикатори, по тази причина и търсенето на родно зърно се чака да резервира трендовете си от предходната година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР