Известният спортен журналист и политически анализатор Георги Атанасов сподели в

...
Известният спортен журналист и политически анализатор Георги Атанасов сподели в
Коментари Харесай

Георги Атанасов: Боби и Ко живеят по собствени закони

Известният състезателен публицист и политически анализатор Георги Атанасов показа в обществените мрежи позицията си по въпросите към БФС.

Публикуваме мнението му без редакторска интервенция.

" Преди много време нарекох кръга по ползи, приватизирал повече от 15 години БФС, компания " Боби и Ко ". А животът изцяло удостовери тази реалистична метафора. За всеки безпристрастен човек у нас е ясно, че футболната централа се ръководи не като обществена институция под обществен надзор, а като частна компания, отчитаща се единствено пред своите акционери. По тази точка обаче има една фундаментална разлика - и най-могъщата бизнес-формация няма по какъв начин да избяга от Закона. Естествено, може да го финтира, само че ненапълно и до време. Докато " извънземните " от " Боби и Ко " живеят по лични " закони ", спекулирайки с имагинерната автономност под чадъра на ФИФА и УЕФА. Тоест, като своего рода екстериториален индивид, неподвластен на нормативните уредби в България.

Тази неуместна обстановка се удостоверява и от настоящите исблъсъци към планувания, след това анулиран и въпреки всичко извършен конгрес на БФС на 18 март т.г. Оставям настрани моралните оценки за правотата или греховете на едната и другата страна в спора. Сигурен съм, че необятната аудитория е направила своя неофициален избор, който евентуално се разграничава от хлъзгавата, безволева и подлизурска позиция на съвсем всички от по този начин наречените " елитни клубове ". Впрочем, в епохата на " джендъра " всичко е допустимо, в това число ЛГБТ край зеления терен...

По този мотив ми е доста забавно по какъв начин оттук насетне почитателите на един или различен от колаборационистите с " Боби и Ко " ще имат очи и съвест да се жалват от съдийско решение, административна мярка или от унизителното положение на националните тимове. Нали на това сме очевидци към този момент повече от 15 години, а " лоялните " желаят още веднъж от същото. И то без мандат! Какво да се прави, всеки с дребния си интерес, търгуван против поддръжката за Статуквото в Бояна. Един си гони монополната купа, различен заплаща за лиценза на вересия, трети има заричане за евровиза, четвърти се гърчи за оцеляване, пети за промоция, шести чака трансферни варианти през националните отбори и така нататък За всекиго по нещо от Схемата и Системата...

Какво вършим обаче с " разпоредбите ", толкоз постоянно развявани от притежателите на БФС? Впрочем, по кое време тази организация е била изрядна пред българския Закон и изобщо законно ли е шампионата у нас? Някой мераклия може да си направи труда да се порови във фактологията и да изясни какъв брой време от безмандатния режим на " Боби и Ко " централата е била в юридически вакуум? Не толкоз от дълго време Изпълкомът и Уставът бяха под " наказания ", откакто Христо Порточанов сезира съда за ред нарушавания. В резултат от този юридически проблем всички решения на управителния орган от оня интервал се оказват нелегитимни.

По-нататък Агенцията по вписванията отхвърли да благослови неуместното завръщане на Боби Михайлов след 19-месечна абдикация от президентския пост. Представяте ли си сходен фарс някъде другаде в Европа - началникът изчезва за близо две години, а в един прекрасен ден се разсънва за нов живот?! А Фирмата още веднъж е същата, като че ли прескочила посредством Машината на Времето съвсем 600 дни...

В продължението на мача с " прецизен резултат ", като тези престъпни контроли на националите, в случай че си ги спомняте, нагласиха следващия безмандатен мандат през октомври м.г., само че опозицията апелира и стартира правосъдна сага с незнаен период. Отново бе плануван сякаш постоянен конгрес, получил съответната правна аргументация, само че форумът бе анулиран от шмекерите с " аргумента ", че те са клиенти на Темида и не се знае какво ще се случи?! За тях е значимо да държат Касата, печата и парафа и по тази причина са се запънали като фанатиците от нац-батальона " Азов " в обсадения Мариупол. И, забележете - за следващ път " новият " Изпълком на БФС е без права (засега, но докога?) и затова към момента работи предходният?!

Пълна лудница? А представете си, че Агенцията по вписванията узакони решенията на конгреса от 18 март т.г. и легитимира избора и Изпълкома на Бербатов посредством " Търговския указател "? Ами, в случай че Министерството на младежта и спорта, което е принципал на всяка спортна организация у нас, се намеси със силата на страната? Отново ли Фирмата от Бояна ще се барикадира под чадъра на ФИФА и УЕФА? И докога българският футбол ще бъде пленник на частния интерес на една дребна група комбинатори, изживяващи се като недосегаеми, безгрешни и... наднационални?

Впрочем, циркулярният отговор на интернационалните централи по нашенските проблеми прозвуча официално, служебно и мъгляво. Светът се тресе и се пука по шевовете, тъй че бюрократите от Цюрих и Нион надали този път ще се разчувстван изключително от " автономията " на " Боби и Ко ". Освен това баровците от офисите в Швейцария си имат лични грижи, тъй като корупционното завещание, завещано от Блатер и Платини, всеки миг може да замирише още веднъж... ".
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР