Известният с античните си експонати Пергамски музей в Берлин затваря

...
Известният с античните си експонати Пергамски музей в Берлин затваря
Коментари Харесай

Пергамският музей в Берлин затваря за реконструкция

Известният с античните си експонати Пергамски музей в Берлин затваря за гости за 14-годишна реорганизация, заяви Агенция Франс Прес. Той съхранява такива съкровища като Римския олтар на Пергам от 2 век пр.н.е. и Вавилонската врата на Ищар, издигната преди 2600 години.

Откритият през 1930 година музей притегля над един милион гости годишно, когато всички експонати са налични.

Времето и тежестта на сбирките, които лежат върху дъното на река от ледниковия интервал, са развалили основите на музея, които ще би трябвало да бъдат укрепени. Това е най-сериозната задача, която се прави оценка на съвсем 1,5 милиарда евро и се чака да отнеме повече от десетилетие.

Износването на постройката и трайните вреди, породени от Втората международна война, са довели до течове, когато вали, изяснява Барбара Хелвинг, шеф на Музея на Близкия изток към Държавните музеи в Берлин. Според нея е " незабавно " да стартира ремонт, с цел да бъдат предпазени скъпите сбирки и да се обезпечи сигурността на посетителите. " Сградата е в доста неприятно положение и потъва ", изяснява тя пред Агенция Франс Прес.

Има рецензии за несъразмерната цена на ремонта и обстоятелството, че с изключение на няколко слънчеви панела, нищо няма да е доста екологично. Друг възможен проблем са постъпващите претенции за реставрация на някои творби.



Снимки: Българска телеграфна агенция

Пергамският музей ще остане изцяло затворен най-малко четири години. Северното крило на постройката и централното крило с известния Пергамски олтар към този момент са без публичен достъп от 10 години.

Секция А, в която се намира Пергамският олтар, би трябвало да бъде налична още веднъж през 2027 година Секция Б ще остане затворена най-малко до 2037 година, което значи, че целият Пергамски музей ще може да бъде прегледан още веднъж най-рано след 14 години.

Хиляди творби - статуи, урни, килими, ще бъдат подредени в хранилища. Малка част ще бъдат заети на други музеи. Големите експонати като Вавилонската врата, ще бъдат защитени на място.

Общата стойност на плана може да доближи 1,5 милиарда евро.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР