Известният политик, журналист и издател Любен Дилов-син оглави листата на

...
Известният политик, журналист и издател Любен Дилов-син оглави листата на
Коментари Харесай

Любен Дилов-син: При ГЕРБ хората могат да планират бизнес и семейно развитие

Известният политик, публицист и издател Любен Дилов-син оглави листата на ГЕРБ-СДС в Бургас от гражданската квота за парламентарните избори на 4 юли. Неочакваното му завръщане в дейната политика провокира интерес и измежду останалите играчи, които ще се явят на вота, и измежду гласоподавателите. Защо един от основателите на емблематичното предаване " Ку-ку " взе това решение, за какво избра точно ръководещата партия и върху какво счита да работи най-активно в Народното събрание - отговорите му в този момент пред Dir.bg.

- Г-н Дилов, на парламентарните избори през 2005 година, като част от " Гергьовден ", също оглавявахте листата в Бургас в коалиция със Съюз на демократичните сили, Демократическата партия на Александър Праматарски и земеделците на Яне Янев. Тогава влязохте в Народното събрание. През 2009 година пък се кандидатирахте за Европейския парламент в обединението НАПРЕД Вътрешна македонска революционна организация - Българско национално придвижване, Земеделски национален съюз, Движение " Гергьовден ", Единна Народна Партия. През 2014 година отново бяхте претендент за народен представител, само че в 23 МИР-София, като част от коалиция " България без цензура " на някогашния ефирен водещ Николай Бареков. Защо решихте да се върнете към политиката?

- Никога не съм се явявал по различен метод на избори, с изключение на като представляващ Движение " Гергьовден ". Тези избори не са изключение. В същата настройка бяхме и за последните евроизбори. Като почетен ръководител на Движението се преценявам с вижданията на младия екип, който сега сменя поколението в " Гергьовден ". Това е единствената политическа групировка в страната, която от време на време подмладява целия си управителен състав, откогато е основана. Независимо от триумфите и развиването, след приключването на мандата, изпълнителните органи подават оставка и идват идващите. Всъщност, в никакъв случай не съм преставал да проследявам политическия живот и да имам интензивно отношение - с оферти. Само за последните 2 години имам над седмични 200 обзорни публикации в блога си, отдадени главно на политиката.

 Избиратели преглеждат афиш с всички участници в листата
Избиратели преглеждат афиш с всички участници в листата
Снимка: Българска телеграфна агенция

- Защо избрахте да представлявате тъкмо ГЕРБ, не Ви ли тормози, че немалка част от обществото не утвърждава тяхното ръководство и политики?

- В елементи помня времето, когато 90% от обществото " одобряваше " ръководството и политиките. Това би ме тормозило повече. Мисля, че без значение от многото, постоянно основателни рецензии, последните 4 години сътвориха нещо извънредно значимо за развиването на обществото - непоклатимост и прогнозируемост на живота. Хората могат да възнамеряват бизнес, вложения, фамилното си развиване релативно умерено, даже през днешния ден, в смутните грипни времена. Това е най-важното - всичко друго е поправимо със средствата на демокрацията. Кое по-бързо, кое по-бавно, само че е поправимо.

- Явно не сте склонен с протестиращите, които месеци демонстрираха пред Министерски съвет и смятате, че партията на Бойко Борисов прави задоволително за страната, какво е то?

- Напротив, склонен съм с всички протестиращи и най-много с правото им свободно да показват неодобрение. За разликата от стопанската система, политиката би трябвало да е в непрекъснато безпокойствие и да усеща натиска на жителите. Дори, когато митингите им са " естетически " и " етически ", каквито бяха огромна част от настояванията през лятото. Но съгласете, че протестиращите толкоз постоянно влизаха в несъгласие със личните си претенции, че беше мъчно да се открие различен небосвод, с изключение на идните парламентарни избори. А те, по този начин или другояче, си идваха.

Само един образец - когато се отвори опция за предварителни избори за Велико национално заседание и смяна в конституцията - нещо, за което " Гергьовден " упорства от основаването си - тази опция беше единомислещо неодобрена от цялата съпротива. Да, планът на ГЕРБ за нова конституция, меко казано беше надалеч от съвършенството, само че ставаше дума за технология, за процедура. Кога отново ще се появи парламент, в който болшинството да е склонно и най-много - да има опция да събере гласове за привикване на Велико народно събрание?!! Всъщност митингите не предложиха нищо рационално като политически излаз - и това се видя и сега, когато на тяхна база се появиха нови политически субекти. Ако вие сте разкрили едно такова предложение - за промяна на правосъдната система, за по-прозрачни процедури при публичните поръчки, за каквото и да е, апелирам да ми го кажете...

 Дилов беседва с кмета на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов
Дилов беседва с кмета на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов
Снимка: Булфото

- Лично министър председателят ли Ви предложения и мъчно ли беше да Ви убеди?

- Ако не беше предлагането за Бургаския изборен регион надали щях да се съглася. Познавам района, бил съм народен представител от опозицията там и мисля, че мога да бъда доста потребен в ред области, свързани най-много с културата и образованието, екологията и привличането на стратегически вложения в най-важната гранична област на Европейски Съюз. Защото най-малко 20 години още Бургас и района ще са точно това - границата на Европейски Съюз с Азия. Това прави дилемите не просто локални и национални, а доста по-важни. " Гергьовден " и сътрудници от Съюз на демократичните сили участваме в основни листи в страната, съобразени с опциите на обединенията и качествата на хората, които сме предложили. За образец мога да ви дам наличието на Драгомир Стефанов в Бургаската листа. Сегашният ръководител на Движение " Гергьовден " е локален човек, влиятелен млад учител в УНСС, с доста ясни съответни визии за дилемите в района, експерт по развиването на висшето обучение. А висшето обучение в Бургас е една от предпочитаните задания на задаващия се мандат.

- Как ще мотивирате гласоподавателите да гласоподават за Вас и в случай че станете народен представител, какви ще са главните Ви цели?

- Изобщо не залагам на локалната мощ на ГЕРБ, която е потвърдена след три мандата извънредно сполучливо локално самоуправление. Кампанията ми се състои напълно от персонални срещи, на всичките ми рекламни материали е оповестен персоналният ми телефон - 0898 787878. Предпочитам и диря другарство с недоволните от ръководството, а не с подгласниците на властта. По отношение на законодателството, обвързвано с Бургас и района - има потребност от акуратен ремонт на Закона за запазване на Черноморското крайбрежие. Например към момента няма определение на понятието " преместваемо оборудване " - там ни останаха тематики, още от мандата, когато се опитвахме да ги решаваме с непрежалимия Тодор Батилов. Има сериозна потребност от повече изясненост за локалната стопанска самодейност на хората и хармонизацията ѝ с европейските екологични условия.

 Любен Дилов и Ася Пеева дадоха мощен старт на акцията на ГЕРБ в Поморие Виж още

От съществено преразглеждане се нуждае и Законът за запазване на културното завещание. По него също съм работил в предишния мандат и има доста незавършени неща. Музейни служащи, археолози и етнографи се нуждаят от законодателна поддръжка, с цел да опазят и покажат благосъстоянието на района.

От законодателна поддръжка се нуждае процеса на консолидиране на туризма и културата,. Мисля, че имаме потребност и от нов Авариен проект за Черно море, което е комплицирана задача, сплотяваща вижданията на военни, еколози, икономически ръководители, Външно министерство, организациите свързани с риболова и аквакултурите. От специфична грижа и отбрана се нуждае Странджа - една от най-красивите и едва заселени планини на България, цялостна с естествени и културни благосъстояния, които занапред ще смайват света.

Необходимо е още веднъж да се отвори опцията огромните ни университети да създадат филиали в Бургас. Примерът с Художествената академия е повече от поощрителен. В момента над 1500 младежи от района учат единствено в УНСС., пътуват непрекъснато, с цел да работят през лятото в района. Филиал на УНСС в Бургас ще бъде извънредно потребен, ще задържи младежи в района, даже и в Ямбол и Сливен. Задачи има за целия китайски народ...

- С каква тактика ще се изправите против вашите съществени съперници - инж. Петър Кънев - втори мандат народен представител от Българска социалистическа партия в района, евродепутатът Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация и един от водачите на протестната акция против резиденцията на Ахмед Доган в Росенец - Ивайло Мирчев от " Демократична България "?

- Бургас е благополучен с качествени водачи на листи. Мога да нарека множеството от тях персонални другари и в действителност скъпи хора. Надявам се след изборите да си създадем открита лобистка група за района. На мен ми отива - три пъти съм внасял в Народното събрание Закон за гласност на лобизма. Напълно доброжелателен съм към тях и нямам самообладание да впрегнем опит и въображение в дилемите, които предстоят.

Агитационен материал на Политическа партия ГЕРБ

Купуването и продаването на гласове е закононарушение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР