Известният политически пиар Нидал Алгафари направи поредния си взривяващ коментар

...
Известният политически пиар Нидал Алгафари направи поредния си взривяващ коментар
Коментари Харесай

Нидал Алгафари: Дядо Коледа се преписва на свети Николай, който разкрил мъж убил и разчленил и скрил в бъчви трите му деца

Известният политически пиар Нидал Алгафари направи следващия си взривяващ коментар в обществените мрежи - този път за визиите, които имаме за Рождество Христово и това, което се проповядва в църквата за светлия празник.

"Приятели, защото не всички са наясно какво е Коледа, ще се опитам да привнеса малко уточнения. Първо няколко реда от уикипедия. Рождество Христово поставя начало на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският духовник Дионисий Малки, пресмята, че Иисус Христос се родил на 754 година от основаването на Рим.

Рождество Христово е граница във времето и празник на празниците за християните. В ранното християнство празникът Рождество Христово няма устойчива дата. Източните Църкви чествали това събитие на Богоявление (6 януари) още по времето на император Константин Велики, преди 336 година В 3 век Ориген увещава християните да не го честват на този ден, като показва, че на този ден праведният Йов и оракул Еремия скърбели (Йов 14:4; Еремия 20:14).

Църковните отци от 3 и 4 век (св. Иполит, Тертулиан, Йоан Златоуст, Кирил Александрийски, блаж. Августин, Климент Александрийски) показват 25 декември като исторически по-подходяща дата на Рождество Христово. В Рим Рождество Христово се чества през втората четвърт на 4 век, в Антиохия в 375 година св. Василий Велики вкарва празника в Константинопол в 379 година, по други сведения към 377 година по заповед на император Аркадий и внушението на св. Йоан Златоуст, а в 430 година стартират да го честват в Александрия, в Палестина към 7 век. Арменската черква чества Рождество Христово на 6 януари. Първата църковна работа на празника се датира от науката в 5 век.

Т.е. "светата черква " не е напълно наясно с датата на рождението и всеки по авторитетен държател, било той всемирски или пък "духовен " постанова по свое убеждение, по кое време се е родил месията. Раждането на Христа е предвождано от всеобщо изтребване на младенците, което не го е предотвратил, макар мощта му.

Дядо Коледа се преписва на свети Николай, който разкрил мъж умъртвил и разчленил и скрил в бъчви трите му деца. Не единствено го разкрил, само че го и възкресил. Т.е. един светец направил, това което не изискал да спре самичък Христа. Факт е, че на децата им се изяснява повече за дядо Коледа, в сравнение с за рождението и те имат вяра в положителния дядо Коледа и даровете му, а не в Христа. А дядо Коледа е първообраз на норвежкия господ Один, с бяла брада и вълшебен сили способнен да лети. Той се грижи децата да съблюдават разпоредбите, да се молят и да се държат добре и за това ги възнаграждава.

А в традициите ни, това е денят в който се събират родовете. Младите отиват при старите, тъй като са приемали, че би трябвало дружно да посрещнат първите по дълги дни. От Коледа стартира нощите да се съкратяват, а дните да се удължават! Пожелавам на всички мои другари, да сте здрави, до момента в който сте живи и да вярвате, че след всеки залез, слънцето отново ще изгрее. Да ви е утно, щастливо, решето и да ви е изпълнено с магии ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР