Известният пловдивчанин Георги Енев, който задигна милион и половина от

...
Известният пловдивчанин Георги Енев, който задигна милион и половина от
Коментари Харесай

Убит ли е Жоро Милионера или си харчи парите от обира в чужбина?

Известният пловдивчанин Георги Енев, който отмъкна милион и половина от инкасов автомобил, изчезна вдън земя, откакто беше пуснат от пандиза. Той излежа присъдата си за обира на 1 471 058,52 лева, само че 10 години никой не разбра къде са парите.

Жоро Милионера получи присъда от 12 години затвор и я излежа образцов и безмълвен. Всичко опити на полицията или съкилийниците му да го разговорят, удариха на камък. Той беше освободен през април т.г., получи си персоналните движимости, излезе зад портала и повече никой не го видя нито в Пловдив, нито където и да е из страната.

Според осведомени, Енев или е в чужбина, където си харчи милиона, или към този момент не е сред живите, написа " Труд ". Полицаи считат, че копнеж към лесните пари са имали бандити, които са следили изкъсо напредването му на всички места, откакто е излежал присъдата си. Той изкара зад решетките съвсем 10 година, тъй като там е работил и по този начин е редуцирал наказването си.

Милионера обаче не пожела да подаде молба за предварително освобождение, каквото право имаше, откакто излежа половината от присъдата си. Запознати с проблема разясниха през цялото това време, че аргументите за желанието му да стои зад решетките са две.

Първата е, че той призна виновността си, само че не сподели и дума къде са парите, и се допуска, че след излизането си от пандиза той ще бъде преследван от целия престъпния контингент – от уличния клошар до мафиотските босове, до момента в който съобщи укритата крупна сума.

Задигнатите през 2012 година пари бяха на разнообразни банки и са имали застраховки, като вредите за самите банки са покрити. Застрахователните компании могат да си търсят парите от Георги Енев и не е изключено тъкмо това да е претекстът му да се скрие. И както философски изтърпя години, за де се върне и прегърне пачките си, по този начин философски да изтърпи и още години, токато изтекат всевъзможни давностни периоди.

Но криминалисти считат, че с изключение на версията за спотайване, има и друга - бандитите да  са " разговорили " Милионера с всички известни способи на средновековната инквизиция, той да ги е завел до тайника с парите, където те са го екзекутирали и заровили.

Разследващи разясниха, че по-твърд " клиент " не са имали. На разпитите и в съда Жоро признавал виновността си, само че макар клопките, които са му устройвали, по този начин и никой не е  разбрал ориста милиона и половина, липсващ на 22 юни 2012 година пари. 

Планът на Милионера за обира беше гениално елементарен, признават Министерство на вътрешните работи чиновници, работили по случая. В Пловдив измежду бял ден, без един изстрел. Енев работел като инкасо-охрана и дружно с сътрудника му били на промяна.

По пътя към една от банките бъдещият милионер го помолил да слезе да купи дюнери. Това постоянно се случвало и сътрудника му не се усъмнил. Минути по-късно очевидци забелязали Енев да трансферира торбите с пари от инкасовия автомобил в персоналния си " Опел Кадет ", оставен на съдента улица " Петрова равнища ”. После се преоблякъл, качил се в колата си и отпрашил. Докато сътрудника му се върне, Енев към този момент е бил отвън Пловдив, считат служители на реда.

От този миг цели 10 дни никой не знае нищо къде е бил и какво е правил. Обирджията е разгласен за национално и интернационално търсене, тъй като проверяващите допускат, че е напуснал страната към Гърция или Румъния. Възможно е да е пътувал и до други страни с авансово готова подправена персонална карта.

В дните на неопределеност някой оставя на майка му 25 хиляди лева от името на сина й, които тя не приема. Предполага се обаче, че това са създали служители на реда с вярата, че дамата ще потърси контакт със сина си, в случай че има подобен.

Смята се, че Георги Енев е бил изцяло подготвен за обира и единствено чакал комфортен миг. Планът му е трябвало да бъде сбъднат дни по-рано, само че тогава сътрудника му охранител не се е съгласил да спирта и малко да се отклонят от маршрута. Бъдещият милионер не е упорствал, търпеливо останал да чака.

Според психолози Жоро имал желязна нервна система и бил доста добре подготвен. Той е служил като рейнджър в нашите задачи в Афганистан. Неслучайно е избрал метод за грабеж без екшъни и стрелби, а с тактическа ловкост. Така се и предал на полицията на 10-ия ден.

Появил се най-неочаквано в едно от районните полицейски ръководства на Пловдив дружно с юриста си, който минути по-рано звъннал на окръжния прокурор. Беглецът носел раница, в която обаче нямало пари, а четка и паста за зъби. Всичко останало било безмълвие.

Подозренията са, че пачките са закопани към манастир в Асеновградско. Местните поданици в региона са разпитвани няколко пъти дали не са видели нещо подозрително, непознат човек или непозната кола в деня на обира или след него, само че на вятъра. Асеновград има славата на " Малкия Ерусалим " заради най-голямото скупчване на манастири, църкви и параклиси в цялата страна и е допустимо скривалището на Милионера да е към някой от тях. 

Всички опити на психолози и психиатри да разговорят Жоро и да схванат къде са парите, удрят на камък. В килията му е внедрен служител на реда под прикритие, само че някогашният рейнджър не приказва за обира, не бълнува даже и насън. Зад решетките не основава проблеми, надзирателите го сочат за образец. Той обаче отхвърля срещи със свещеника на пандиза, за който криминалисти мислели, че може да го диалози. 

И до момента служители на реда подозират, че Георги Енев има съизвършител. Те считат, че проектът е бил фиктивен от различен човек, а Милионера единствено го е осъществил.

Не му стигала заплатата на охранител

Имал заем към една от обраните банки

Георги Енев единствено един път отваря тематика за пари през всичките 10 години зад решетките. Това е, с цел да изясни претекста на закононарушението си. Той споделил, че не съжалява за обира, тъй като със заплатата си на охранител - към 600 лева, нито можел да си заплаща заема от 40 000 лева, нито да оказва помощ на майка си, нито да живее обикновено.

Той бил разведен, само че доста държал на фамилията си и изключително на детето си, на което помагал непрекъснато финансово. Бил е и извънредно завързан към баба си и дядо си по майчина линия, които посещавал всяка седмица, с цел да ревизира дали са добре и имат ли всичко належащо.

Милионера обаче желал още веднъж да има семейство и доста деца, а не виждал бъдеще. В пандиза страдал само за това, че някогашната му жена изрично отказвала да заведе детето им на рандеву.

Според познатите му, Енев в никакъв случай не би си разрешил да ограби никой човек, само че нямал разкаяние да протегнал ръка на парите на банките, една от които била тази, на която трябвало да изплаща заема си.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР