Известният писател Захари Карабашлиев публикува гневен коментар по повод думите

...
Известният писател Захари Карабашлиев публикува гневен коментар по повод думите
Коментари Харесай

Захари Карабашлиев: Няма малки държави. Има малки държавници |

Известният публицист Захари Карабашлиев разгласява ядосан коментар във връзка думите на министъра на външните работи Теодора Генчовска, че България е дребна страна с лимитирани благоприятни условия да помогне на Украйна.

През последните два дни на посещаване у нас е външният министър на Киев Дмитро Кулеба, а изказването на представителката на Има Такъв Народ пристигна точно след срещата ѝ с него.

Според писателя никой министър, било то външен, не би трябвало да си разрешава да нарица родината си " дребна " и отбелязва това в деня, в който България уважава жертвите на Априлското въстание. Захари Карабашлиев е един от главните уредници на благотворителният концерт, който се организира през март в София под надпис " Солидарност с Украйна. С вас сме! ".

Във фейсбук профила си Карабашлиев написа:

Имало подобен министър! Говоря за госпожа министъра на външните работи, която през вчерашния ден стартира своето изказване пред украинския си сътрудник господин Кулеба, че България била “малка страна ” и по тази причина щяла да оказва помощ на Украйна толкоз, колкото… “Малка страна ” тя назова личната си Родина!? Припомням, че на днешна дата през 1876 година шепа луди глави и част от по-будното българско население стартират Априлското въстание против голямата тогава Османска империя с огромната концепция да живеем ние в този момент в свободна страна. За да може госпожа министъра през вчерашния ден да я назова “малка ”?! Какъв позор, по дяволите.

Няма дребни страни, госпожо. Има дребни държавници.

Има дребни хрумвания, дребни фантазии, дребни хоризонти. Има дребни хора. И когато тези дребни хора ги изпонаизвадят кой знае от кое място след следващите избори и ги конфигурират по върхови места, тогава към този момент има и дребна страна, дори напълно мъничка.

Тази госпожа министър за последните месеци (най-драматичните месеци за Европа след Втората международна война) не е забелязвана съвсем на никое място, не върви съвсем на никое място, а и не се среща с съвсем никого тук. Не е ясно какво тъкмо прави, само че очевидно не схваща, че:

А) България е със междинна за Европа територия, т.е. не е по никакъв начин дребна по територия, напротив;

Б) Една страна не е просто територия. Тя е (или би трябвало да е) нещо надалеч по-голямо от леке на политическата карта.

И в случай че си външен министър не би трябвало да ти мине през мозъка да си разрешаваш да използваш думата “малка ” за Родината си.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР