Известният мозъчен тръст на Обединеното кралство Chatham House издаде доклад

...
Известният мозъчен тръст на Обединеното кралство Chatham House издаде доклад
Коментари Харесай

Chatham House за края на войната на Русия срещу Украйна

Известният мозъчен концерн на Обединеното кралство Chatham House издаде отчет на 27 юни, озаглавен: Как да сложим завършек на войната на Русия против Украйна - Защита на бъдещето на Европа и заплахите от подправен мир.

News.bg разгласява единствено увода, резюмето и заключението.

Докато Украйна продължава да се бори, с цел да освободи окупираните си територии и да прогони съветските нашественици, нейните западни поддръжници разискват евентуалния завършек на войната и последствията от нея. Международният отговор на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, въпреки и впечатляващ в доста връзки, остава несъответстващ за задачата и рисково неуверен. По-широката опасност от страна на Русия за основания на правила интернационален ред също не е задоволително приета.

Бяха направени доста оферти за това по какъв начин спорът може или би трябвало да бъде преустановен. Някои, въпреки и доброжелателни, включват отстъпки, които дейно биха успокоили Русия, биха предали Украйна и биха заплашили Европа. Постоянните апели за преустановяване на огъня или " споразумяване посредством договаряния " за преустановяване на боевете, без да се оправят с главната причина - упоритостта на Русия да отстрани Украйна, каквато я познаваме - няма да създадат нищо повече от това да възнаградят агресора, до момента в който санкционират жертвата.

Този отчет от няколко създателя взема девет постоянно възприемани хрумвания за бързи решения или възражения против увеличението на помощта за Украйна и ги претегля както по отношение на настоящата действителност, по този начин и към техните дълготрайни последствия. Единодушното умозаключение на създателите е, че единственият излаз от войната, който може да отбрани бъдещата сигурност на Европа, е безапелационна украинска победа - затова военната поддръжка на Запада за Киев би трябвало да бъде удвоена, преди да е станало прекомерно късно.

Резюме

Сега или в никакъв случай за Украйна. Продължителен или замразен спор е от изгода за Русия и вреди на Украйна, както и прекратяването на огъня или контрактуваното споразумяване при изискванията на Русия. Ако Украйна желае да избегне тези резултати и да трансформира упоритата защита и възходящите облаги на бойното поле в безапелационна победа, тя се нуждае от доста по-амбициозна интернационална военна помощ от тази, която е получавала до момента. Този отчет показва причините за неотложно и уверено увеличение на сходна поддръжка, пробва се да разсее пресилените опасения за провокиране на Русия и поучава да няма вземане предвид с настояванията на Москва.

Нуждата на Украйна е още по-неотложна, тъй като Съединените щати - главният донор на финансова и военна помощ за Киев - навлизат в избирателен цикъл, който скоро може да понижи външнополитическия ангажимент на Съединени американски щати или в последна сметка да докара до по-обърната към САЩ администрация във Вашингтон. Увеличаването на доставките на оръжия от Запада за Украйна в този момент, в допълнение към подпомагането на продължаващите военни дейности против съветските сили, би осигурило известна мярка за изолираност против всяко бъдещо намаляване на солидарността на Съединени американски щати.

Аргументът за западната военна и дипломатическа увереност е заздравен от въздействието на съветската експанзия отвън самата Украйна. Не единствено европейската сигурност е застрашена, само че и жизнеспособността на основания на правила интернационален ред е евентуално застрашена. С тази пълномащабна инвазия Русия непосредствено оспори договореностите, които помогнаха за обезпечаването на мир в продължение на повече от 70 години. Светът ще бъде по-безопасен, в случай че Русия бъде победена солидно на бойното поле, в сравнение с с двузначен резултат, който да вземем за пример институционализира украинските териториални загуби.

Търсенето на мир е изпълнено с капани. Всяко краткотрайно решение, което резервира или отчасти резервира статуквото на бойното поле, ще завоюва време за съветските сили да се прегрупират след неотдавнашните тежки загуби и да се приготвят за идващото нахлуване, оставяйки Украйна отслабена и по-малко от изцяло суверенна. Въпреки че едно дипломатическо решение наподобява привлекателно за мнозина на Запад и може да спре военните дейности за прочут интервал, то просто би отсрочило значителното разплащане с Русия и е безсмислено без изпълним дълготраен проект за сигурността на Украйна.

Всеки сходен проект би трябвало да дефинира изискванията За и пътя Към дълготраен мир при изискванията на Украйна. Той би трябвало да закрепи правилото на ценене на суверенната самостоятелност на страната и териториалните граници отпреди 2014 година Трябва също по този начин да планува бъдеща сигурност и политически гаранции. Шансовете на проекта за триумф ще бъдат по-големи, в случай че поддържа стремежите на Украйна за участие в НАТО и Европейски Съюз. НАТО и други интернационалните съдружници на Украйна ще би трябвало да разработят този проект взаимно с украинското държавно управление и би трябвало да останат ангажирани с използването му.

Застой във войната или военни неуспехи за Украйна биха нараснали натиска, в това число евентуално от западните съдружници, за компромис. Призивите за " прагматизъм " - постоянно евфемизъм за угаждане на условията на Русия - даже в този момент се популяризират. За да се опълчи на разказите, които биха могли да водят в тази посока, този отчет проучва девет постоянно артикулирани заблуди по отношение на методите, които Западът би трябвало да схване - и да заобикаля - в търсенето на мир. Тези заблуди в общи линии се вписват в две категории: хрумвания за пригаждане на декларираните ползи на Русия за ускорение на мирното споразумение; и възражения против увеличение на военната и друга помощ за Украйна.

Въпреки че постоянно са доброжелателни и макар тяхната значителност в политическите мнения като съществени разновидности за преустановяване на войната или отбягване на ескалация, сходни хрумвания са неправилни. Повечето сегашни оферти за съглашение, в случай че бъдат приложени, биха затвърдили съветските териториални придобивки и биха насърчили по-нататъшна експанзия в бъдеще. По същия метод сдържаността в поддръжката на Украйна заради боязън от провокиране на съветски репресии е неуместна. Пренебрегвайки същинската същина и дневен ред на режима на Москва и безсмислието да се надяваме да ангажираме Владимир Путин в договаряния добросъвестно, множеството " реалистични " причини за намаляване на риска в действителност са по-малко реалистични, в сравнение с подсказва името.

Следователно поддръжката за цялостна и недвусмислена украинска победа е от значително значение освен от морални, само че и от на практика съображения. Въпреки че последните нараствания на западните доставки на муниции и друго съоръжение са добре пристигнали, главното решение на доста от проблемите, повдигнати в този отчет, остава: Украйна към момента се нуждае от солиден приток на оръжия. Без тях Украйна ще престане да съществува като суверенна страна и една смела Русия ще продължи своята империалистическа акция на експанзионизъм против съседите и експанзия против хипотетични съперници, демократични и други, по целия свят. В по-дългосрочен проект поддръжката за Украйна ще послужи за въздържане на други агресори, като в същото време евентуално посее семената за позитивна политическа смяна в Русия.

Заключение: Осигуряване на бъдещето на Европа

Необходим е набор от незабавни ограничения, с цел да се обезпечат дълготрайни решения и да се постави завършек на войната при изискванията на Украйна, а не при изискванията на Русия.

Ако не смятате Украйна за европейска народна власт с цялостни суверенни права и в случай че не виждате Русия като фашистка, империалистически настроена страна, това евентуално не е отчет, предопределен за вас. Но също по този начин бихте пренебрегнали наличните доказателства. Тези етикети са обстоятелства и те водят до това, което би трябвало да бъдат неизбежни оперативни изводи.

Както беше маркирано във въведението, съществува евентуален свят на разлика сред това, което би трябвало да се случи и това, което ще се случи в тази война. Украйна " би трябвало " да завоюва (в смисъл, че това е от значително значение както от морална, по този начин и от практическа гледна точка); дали ще завоюва към момента не е несъмнено. Но в случай че политическите клопки, разказани в предходните глави, бъдат избегнати, тогава Украйна има доста по-големи шансове за победа. Едновременно с това Русия ще бъде по-вероятно да загуби, като европейската сигурност и учреденият на правила интернационален ред е по-вероятно да бъдат непокътнати.

Това е отчет, основан на решения, предопределен да помогне да се стигнете до " би трябвало " - оптималния резултат. В този подтекст отчетът неведнъж оспорва концепцията за компромис с Русия и обвързвания с него афоризъм, че човек не би трябвало да " не разрешава идеалното да бъде зложелател на положителното ". Външно рационалните оферти за преустановяване на войната в Украйна постоянно се базират на " действителността " на споразуменията и несъвършените мирни съглашения, реализирани в други спорове - като да вземем за пример в Колумбия и Северна Ирландия - където справедливостта за някои фамилии и общности беше подчинена на по-широка районна или национална стабилизация и дневен ред. Най-важното обаче е, че тези две обитаеми места бяха подложени на референдум (ирландският беше утвърден, а колумбийският - отхвърлен).

Доказателствата демонстрират, че в случай че същото се опита в Украйна, преобладаващото болшинство от жителите биха дали своят вот срещу всичко по-малко от възобновяване на границите отпреди 2014 година (включително Крим), репарации от Русия (ако към този момент не са решени посредством изземване и пренасочване на съветски физически лица и държавни активи) и правосъдно разплащане за закононарушението експанзия (с основните причинители на жестокости и военни закононарушения, евентуално в това число президента Владимир Путин, съдени в интернационалните съдилища). Като се има поради естеството на съветския режим, всяко съглашение, което не включва тези детайли, ще бъде обезпечено несполучливо.

Друго неправилно разбиране е, че залозите не са толкоз високи, колкото настояват Украйна и нейните поддръжници, най-малко в смисъл, че учредената на правила интернационална система не е изложена на риск. Освен съмнителното умозаключение, че Украйна може да бъде пожертвана за някакво по-добро и че на всички места оттатък Украйна по-късно и вечно ще бъде несъмнено, тази позиция подценява досегашния опит на Русия по целия свят и нейното разбиране освен на стандартна експанзия, само че и на други враждебни ограничения като екстериториални убийства и изборни операции. Ако Русия победи, Украйна освен ще я няма; никой не е застрахован от Кремъл, станал по-смел от триумфа.

Само съкрушителна украинска военна победа може да достави това, което самите украинци основателно изискват. Това може да се реализира единствено с външна военна поддръжка, по-специално от Съединени американски щати. Аргументите против даването на Украйна на съвременни въоръжения са подправени. Това, което е належащо, е доста засилен ангажимент от страна на всички поддръжници на Украйна за обезпечаване на военно съоръжение допустимо най-бързо, колкото може да бъде доставено и усвоено от въоръжените сили на Украйна. Това би трябвало да включва повече системи за противовъздушна защита, ракети с огромен обхват, бойни самолети, усъвършенствани съществени бойни танкове и други оръжейни системи, които могат да бъдат избрани като основни за успеха. Полумерките, разнообразни от това, ще удължат спора, с продължаваща цена на живота на украинци, а също и с висока цена за дълготрайните вероятности за сигурността на Европа.

Трябва също по този начин да има ясно самопризнание, че Владимир Путин е минал точката, от която няма връщане и би трябвало да си отиде. Президентът е неразделна част от казуса на съветския експанзионизъм - въпреки и никога да не е негов единствен проектант. Непосредственият въпрос за отбрана на Украйна може да бъде реализиран посредством военно проваляне на Русия. Но оправянето с по-дългосрочното предизвикателство пред Европа, поради надълбоко вкоренените настройки и догатки, поддържани в съветското общество, изисква смяна в самата Русия. Такава смяна би трябвало да бъде доста по-конструктивна от " положителния " Евгений Прогожин - самият той корав националист, про- военна фигура - щеше да докара, в случай че предизвикването му към Путин беше сполучливо. Независимо от това, трайно решение, със или без възобновяване на територията на Украйна, е просто невероятно при актуалната политическа настройка в Москва. Да се има вяра в противоположен случай значи да се разбере неправилно самият Путин, неговата персонална фикс идея по Украйна, по-широката неприязън на огромна част от съветското население към Украйна и известното съмнение в Русия за правото на империя в по-широк проект. Въпреки всички приказки за гаранции за сигурност за Киев, до и в това число участието в НАТО и Европейски Съюз, Украйна и Западът в никакъв случай не могат да се усещат сигурни, до момента в който Путин остава на власт и до момента в който управлението на Русия и доста руснаци имат вяра, че украинският народ и държавно устройство би трябвало в действителност да бъдат управлявал от Москва.

Какво ще стане, в случай че Русия не бъде победена

Вече имаме голям брой управления за следствията от подправен мир с Русия. Стремежът за преустановяване на спора посредством налагане на неосъществими примирия докара до " проекта от шест точки " за Грузия след нашествието на Русия през 2008 година, голям брой неправилни съглашения за преустановяване на огъня в Сирия и двете съглашения от Минск за Украйна след първото навлизане на Русия през 2014 година Най-важното е, че капитулациите от Запада освен разреши на Русия да резервира окупацията на обилни елементи от суверенната територия на Грузия и Украйна, само че и сподели на Русия, че може да отиде по-далеч. Това насърчи пълномащабното нахлуване против Украйна през 2022 година

Но мащабът на нахлуването през 2022 година е подобен, че интернационалните последствия от едно съглашение, наложено на Украйна, в този момент биха били доста по-големи. Първо, съществуването на Украйна като суверенна страна би било съдбовно подкопано. Следващата по ред може да бъде Молдова, явна цел, като се има поради съседството й с Украйна, едностранното й излизане от Общността на самостоятелните страни (ОНД) през май 2023 година и по-широкото й придвижване на запад. След това балтийските страни и Полша - макар участието им в НАТО - ще останат по-уязвими от посланието, че Западът не е подготвен да се изправи против Русия. В края на краищата, в случай че западните страни не могат да наложат съответните задължения в Меморандума от Будапеща, за какво ще съблюдават по-неясното заричане за групова защита, заложено в член 5 от Северноатлантическия контракт? (Противно на метода, по който се показва рутинно, член 5 не задължава недвусмислено държавите-членки да употребяват въоръжена мощ - или в действителност въобще да подхващат някакви ограничения - в поддръжка на различен член, който е нападнат.) Някои балкански страни също могат да бъдат изложени на риск от необуздана Русия.

Този отчет твърди, че всяко препоръчано решение, което оставя Украйна с по-малко от 100 % от възобновената територия и Путин на власт, не е жизнеспособно. Освен в случай че или до момента в който провалянето на Украйна не бъде обезпечено и няма друга алтернатива, апелите за компромис са лъжливи. Това е по този начин освен тъй като компромисът ще бъде недопустим за Украйна, която прелестно схваща, че Западът е разочаровал нея и други страни неведнъж през този век в спорове с Русия. Също по този начин, тъй като всяко усещане за триумф - което Русия ще мери с удържана земя, а не с човешки животи или изгубени материали - ще убеди Кремъл, че неговото нахлуване над Украйна е верният избор.

Тиктакащ часовник - причина за незабавни дейности

Повечето изявления от този тип търсят трайна приложимост, " период на валидност ". Не тук. Помощта на Съединени американски щати остава решаваща, само че Америка се приближава до друго значимо изборно отклонение на пътя, с безапелационен избор сред администрация, която сега прави вярното нещо - въпреки и нерешително и с единия крайник на спирачката - и такава, която би желала да изостави Украйна или в случай че е допустимо, цяла Европа. Следователно това е решаващата година, в която да се даде на Украйна нужната военна помощ, с цел да завоюва, преди изборите в Съединени американски щати през 2024 година да отвлекат вниманието от и да лимитират дейностите на Запада - или, при положение на победа на Доналд Тръмп или неговите спътници, да връчи успеха към Русия. Твърде доста време към този момент беше изгубено поради плашливост и неуместни страхове от съветска ескалация. Това закъснение може да се окаже трагично. Ако рекомендациите в този отчет - основно за гарантиране на военната победа на Украйна и намаляването на Русия като бъдеща опасност - не бъдат признати в границите на месеци, всичко е евентуално изгубено.

Западните политици прекомерно драговолно употребяват думата " недопустимо ". Войни на експанзия, анексии, всеобщи убийства, нарушавания на Женевските конвенции, офанзиви с радиологични и химически оръжия, всеобщи убийства на пасажери на самолети, екоцид, както е илюстрирано с унищожаването през юни 2023 година на язовир Нова Каховка и необятния набор от враждебни дейности на Русия против неговите съседи и възприемани съперници по-далеч са разказани по този метод. Но Русия в никакъв случай не е била изправена пред задоволително тежки последици за държанието си, което затова де факто е признато като норма.

Украйна, в противен случай, схваща същинското значение на неприемливите дейности, тъй като те заплашват нейното битие. Урокът от Украйна и нейното тежко състояние е да разберете, че в случай че смятате нещо за недопустимо, би трябвало да му се противопоставите, да го успехите и да предотвратите това да се случи още веднъж. Това значи налагане на обилни разноски и последици на причинителя. Както означи министър-председателят на Естония Кая Калас, съветските водачи са виждали в историята, че има малко последици или наказания за водене на война - в този момент е от значително значение да се прекъсне цикълът, в който през вековете една страна в Европа неведнъж атакува своите съседи с минимална отчетност.

Към момента на издание на този отчет през юни 2023 година, когато украинската контранастъпление стартира и до момента в който Кремъл оцелява след опит за присвояване на властта от паравоенна групировка, основана от него, ориста на Украйна виси на косъм - а с нея и по-дългосрочно, сигурността на европейския континент. Налични са голям брой неверни избори, те ще затвърдят териториалните загуби на Украйна, ще костват повече животи в дълготраен проект и ще увековечат и насърчат световната преднамереност на Русия. Този отчет е молба за верния избор.

И най-после, в действителност е от значително значение западните страни - и сътрудниците по-далеч - да признаят и да одобряват, че изходът от войната на Русия против Украйна е основен фактор за тяхната лична бъдеща сигурност и сигурност. Всеки същински, дълготраен проект за мир може да бъде прибавен единствено откакто военните дейности приключат в интерес на Украйна. И би трябвало да се закрепи правилото на ценене на суверенната самостоятелност на страната и териториалните граници преди 2014 година Всеки различен резултат ще сътвори казус, който предизвиква агресорите по целия свят и деградира основания на правила интернационален ред.

Продължаващото, дълготрайно въздържане на Русия след тази война е значително изискване за опазване на мира.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР