Известният колумбийски наркотрафикант Отониел е осъден на 45 години затвор в САЩ

...
Прочутият колумбийски наркотрафикант Дайро Антонио Усуга Дейвид, известен просто като
Коментари Харесай

Прочутият колумбийски наркотрафикант Дайро Антонио Усуга Дейвид, известен просто като Отониел, е осъден на 45 години затвор от федерален съдия в Съединените щати.

Отониел преди това се е признал за виновен по обвинения в разпространение на наркотици и управление на престъпно предприятие в съд в Бруклин, Ню Йорк.

По време на произнасянето на присъдата във вторник 51-годишният мъж призна отговорността си за управлението на обширна мрежа от престъпни операции и контрабанда на кокаин, като лидер на насилствената паравоенна група, известна като Clan del Golfo или картела Gulf Clan.

>

„Извинявам се на правителствата на Съединените щати и на Колумбия и на жертвите на престъпленията, които съм извършил“, каза Усуга чрез съдебен преводач.

Прокуратурата на САЩ в Бруклин поиска 45-годишната присъда, като каза, че Усуга е ръководил „терористична и паравоенна организация“ в продължение на почти две десетилетия и е избрал да не се демобилизира чрез ръководен от правителството мирен процес.

„Той е наредил убийството, отвличането и изтезанията на съперници, както и на лица, за които е смятал, че сътрудничат на правоприлагащите органи“, заяви американската прокуратура в Бруклин в съдебни документи. „Желанието на подсъдимия за контрол и отмъщение просто не може да бъде надценено.“


Защитата на Усуга междувременно го представи като бившо дете войник от беден произход, чийто светоглед е изкован на фона на близо 60 години конфликт в Колумбия. Те бяха поискали лишаване от свобода от не повече от 25 години.

„Тъй като съм роден в регион на голям конфликт, аз израснах в този конфликт“, каза Усуга в съда, съветвайки младите хора „да не поемат по пътя, който аз съм поел“.

„Трябва да оставим въоръжените конфликти в миналото“, добави той.

Но американският окръжен съдия Дора Иризари отвърна, че средата не е извинение, цитирайки собственото си възпитание в обществени жилища в Южен Бронкс. Тя каза на Усуга, че има шансове „да изостави този живот – а ти не го направи“.

Отониел беше един от най-издирваните наркотрафиканти в света, когато беше арестуван от колумбийските власти през октомври 2021 г., след като се изплъзваше от залавянето в продължение на години. Той беше екстрадиран в САЩ през май 2022 г. при условие, че няма да получи доживотна присъда.

Властите казаха, че под негово ръководство кланът от Персийския залив е донесъл насилие и експлоатация в райони на Северна Колумбия, използвайки брутална сила, за да контролира основните пътища за контрабанда на кокаин.

Прокурорите освен това твърдят, че Усуга е наредил убийства на предполагаеми врагове - включително жертва, която е била измъчвана, погребана жива и обезглавена. Казват, че той е награждавал главите на полицаи и войници, както и на членове на съперничещи банди.

Прокуратурата на САЩ също обвини Усага, че е упражнявал бруталност над обществото като цяло, нареждайки продължила дни „стачка“, след като брат му беше убит при полицейска акция. Тези, които отказват да останат вкъщи, казаха прокурорите, са били заплашвани със смърт.

По време на съдебните си изслушвания Усага призна, че е извършил смъртоносно насилие. „По време на военна работа бяха извършени убийства“, каза той и добави, че „имаше много насилие с партизаните и престъпните групировки“.

Той говори и за ролята си в търговията с наркотици. „Тони кокаин бяха преместени с мое разрешение или по мое указание“, каза Усага пред съда през януари.


Свидетелстваха и роднини на жертви, за които се твърди, че са убити по негова команда. „Щетите, които този човек на име Отониел е причинил на семейството ни, са непостижими“, пише семейството на покойния полицай Милтън Елисер Флорес Арсила до съда.

Вдовицата на полицай Джон Гелбер Рохас Колменарес, убит през 2017 г., също свидетелства, че Усуга „отне шанса ми да остарея с любовта на живота си“.

Кланът в Персийския залив е сред съвкупността от леви партизани, десни паравоенни групировки, наркотрафиканти и престъпни банди, които допринесоха за десетилетията на насилие в Колумбия.

Правителството наскоро се опита да подпише мирни споразумения с много въоръжени групи и да постигне условия за прекратяване на огъня с престъпни групировки, но се бори да спре напълно сложния конфликт, вкоренен в бедността в селските райони и липсата на възможности.

На 3 август влезе в сила шестмесечно прекратяване на огъня между колумбийското правителство и най-голямата останала въоръжена бунтовническа група в страната, Армията за национално освобождение (ELN).

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР