Известният български аниматор Николай Тодоров днесщеше да навърши 70 години.

...
Известният български аниматор Николай Тодоров днесщеше да навърши 70 години.
Коментари Харесай

Почит за аниматора Николай Тодоров

Известният български аниматор Николай Тодоров днесщеше да навърши 70 години. Той си отиде преди 3 години след дълга борба с рака. До последно той обаче рисуваше шаржове и се опитваше да надвие тежката болест с комизъм и подигравка.

Николай Тодоров е роден на 18 февруари 1952 година в София. През 1972 година приключва Художествената гимназия в столицата. През 1978 година приключва анимационно кино във ВГИК – Москва, в класа на Иван Петрович Иванов-Вано, който се счита за татко на съветската анимация.

От 1979 година работи в студио за анимационни филми „ София “ като режисьор, художник – постановчик, аниматор и сценарист до 1987 година От 1987 работи в Германия.

Създал е над 90 анимационни кино лентата. Носител е на влиятелни интернационалните награди. Филмът му „ Грандомания” е подбран на XXXIII Международен кинофестивал в Кан 1980 година в категория за най-хубав анимационен филм.

На Международния кинофестивал в Хирошима филмът му „ Одисея” е подбран за един от десетте най-хубавите анимационни филми за последните 30 години. Филмът му „ Ден, като глухарче “ печели Награда „ Сребърен змей “ от фестивала за анимационно кино Краков 1983 година

През 1989 година, филмът му „ Последният час” е почетен с премия за най-хубав филм. Печели „ Гран при”, „ Наградата на Критиката “ и „ Наградата на СБХ за най-хубаво изображение” на Световния фестивал за анимационно кино „ Варна 2017 “ за кино лентата „ Made in Brachycera”. Филмът печели и Специалната премия на журито на фестивала „ Златен Ритон”.

Филмите на Николай Тодоров са взели участие във всички реномирани международни кинофестивали и конгреси. Музеят за съвременно изкуство в Ню Йорк е закупил и има негови филми. Участвал е и е бил началник на жури на кинофестивали в Отава, Загреб, Ешпиньо, Москва, Анеси.

Художникът има независими изложения в Москва, Ню Йорк, Анеси, Ешпиньо, Загреб, Лука, Франкфурт, Оберхаузен и други Илюстрирал е доста книги от българската и международната литература.



Във Филмотечно кино „ Одеон” през днешния ден от 18.00 ще бъде прожектиран филмът „ Произведено в Брахицера” (2017, България, 72 минути) на Николай Тодоров. Сценарият е на Виктор Самуилов, музиката на Данко Йорданов и Ива Тодорова.

Герои на този филм са мухите. Предводителката им – мухата Майка, в края на живота си е изпълнена с решителност радикално да преобрази бита на своите жители, като се опита един път вечно да изтрие позора, „ прославил” ги като едни от най-гнусните същества измежду ципокрилите.
Модел за подражателство са пчелите. С общи старания и доста жертви мухите съумяват да произведат мед, само че това е първото и последно нещо, което сътворяват, преди лакомията им да ликвидира цялото семейство.

Пред БНР Николай Тодоров бе споделил, че свободата е метод да съществуваш, да можеш да дишаш. " Никой не може да те накара принудително нещо да правиш. Говоря освен за изкуството.

Колкото до изкуството, от дълго време е казано, че с него би трябвало да се занимават или хора, извънредно богати, или извънредно небогати. Когато тръгнеш към него с огромната торбичка, с цел да печелиш, ще направиш пари, само че няма да има изкуство. Защото това е нематериалност, това са други измерения.

Не на вятъра е казано да се изгонят търговците от храма. Но какво желаеме, като през днешния ден в България 90-99% са прекупвачи. Никой не създава нищо. Когато някой желае да направи нещо в региона на изкуството, той е свободен да го направи. Какво ли не сме правили през социализма, с цел да се сдобием с някоя книга. Имаше неразрешена литература. Романа „ Майсторът и Маргарита” на Булгаков сме го чели на циклостил. Но сме го чели. Забраната е необичайно нещо. Тя е за глупавите. Не могат да ти забранят да дишаш, да се радваш на слънцето. За зла орис, когато е имало принуждение, се е раждало най-хубавото изкуство ", даде своето мнение надареният аниматор.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР