Известният американският икономист проф. Стив Ханке е готов да изготви

...
Известният американският икономист проф. Стив Ханке е готов да изготви
Коментари Харесай

Проф. Ханке би изготвил анализ за eврото, ако президентът Радев го покани

Известният американският икономист проф. Стив Ханке е подготвен да изготви разбор дружно със свои сътрудници за изгодите и вредите от въвеждането на еврото, в случай че президентът Румен Радев го предложения. Това удостовери пред Епицентър.бг проф. Ханке. Публикуваме неговия отговор на въпроса дали би изготвил подобен разбор безусловно гратис до водача на Възраждане " Костадин Костадинов.

 

„ Предвид настоящата политическа обстановка в България най-подходящият източник за покана с цел да се изготви самостоятелен отчет е президентът на България Румен Радев “, показва в писмото проф. Ханке. Както е известно, известният американски икономист счита, че въвеждането на еврото в България ще докара до вреди за българската стопанска система.

 

„ Професор Ханке в отговора, който ми написа, съобщи, че желае да бъде публично поканен от държавна институция, защото поканата единствено от парламентарно показана партия като „ Възраждане “ би било изтълкувано като интервенция във вътрешно политическите ни работи. Когато създадем среща с президента, ще се обърнем към него с такава молба “, съобщи пред Епицентър.бг водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов.

 

Публикуваме отговор на проф. Ханке на български и британски език, каквото беше неговата молба.

Превод на писмото на проф. Ханке до водача на „ Възраждане “ Костадин Костадинов

Уважаеми господин Костадинов,

 

Благодаря ви за Вашето писмо от 25 октомври, касаещо допустимо унищожаване на валутния ръб и замяната на лв. с евро. Аз поздравявам Вашата мотивация и правя оценка вашата покана за решение на проблемите, свързани с такова превключване на валутния режим. Вярвам, че един транспарантен, понятен и почтен разбор ще отговори на въпросите за унищожаване на лв., който е въведен преди 142 години, и изгодите и разноските от въвеждането на еврото е най-хубавия път за решение. Откакто показах концепцията за въвеждане на валутния ръб и помогнах за неговото въвеждане в системата през 1997 година, аз постоянно съм разполагаем да давам отговор на въпроси и да изяснявам нещата.

 

Аз не преставам да бъда отворен да обядвама моята позиция посредством медиите. Между другото, аз бях консултант на президента /1997 - 2002 г/, този път за разговор остава изцяло отворен. Медиите могат да задават въпроси и аз да давам отговор като свободен човек по отношение на политическа партия или група в България.

 

По мотив Вашата покана да изготвя експертен разбор, изискванията са комплицирани. Както показах в моята писмена позиция от 20 октомври, господин Жак Ларосиер, господин Грийнуд бихме могли да изготвим подобен отчет гратис, само че в случай че аз бъда поканен от българска институция, а не политическа партия.  Въпросът за валутата в България е от огромен интерес за господин Жак дьо Ларозиер, който беше гуверньор на банката на Франция по време на въвеждането на еврото, за господин Грийнуд, който е проектант на валутния ръб на Хонконг и за мен, който се включи във въвеждането на валутния ръб в България и на този в Естония, Литва, Босна- Херцеговина и аржентинската конвертируема система.

 

Предвид настоящата политическа обстановка в България, най-подходящият източник за покана, с цел да се изготви самостоятелен отчет, е президентът на България Румен Радев.

 0-Vazrazhdane Letter_1   

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР