Известните българи, с които се сбогувахме през 2017 годинаБорислав Стоев,

...
Известните българи, с които се сбогувахме през 2017 годинаБорислав Стоев,
Коментари Харесай

2017: Простихме се с митрополит Дометиан, проф. Стоян Тонев, Емма Москова,Цветан Тодоров

Известните българи, с които се сбогувахме през 2017 година

Борислав Стоев, един от огромните български графици. Професорът по илюстрация е роден през 1927 година в София. Завършва компетентност “Илюстрация ” при проф. Илия Бешков в Художествената академия. Илюстрирал е над 150 детски, исторически и модерни книги, има повече от 30 изложения у нас и в чужбина.

Журналистката Таня Сотирова - едно от лицата на емблематичната емисия “Днес+ " на Ефир 2, един от най-хубавите интернационалните редактори на националната телевизия.

Издъхна въздушният ас генерал-лейтенант о.з. Димитър Георгиев, някогашен командващ Военновъздушните сили на България.

На 82-годишна възраст умря о.з. ген. Стоян Андреев, специалист по въпросите на националната сигурност.

На 97-годишна възраст умря о.з. ген.-полк. Кирил Косев, някогашен шеф на Главното политическо ръководство на армията. През 1984 година бе уволнен за 30 минути от тогавашния боен министър Добри Джуров за сериозно отношение към режима на Тодор Живков. А 8 година по-късно президентът Желю Желев пък го разжалва в редови войник.

Издъхна великият народен представител Димитър Баталов, един от създателите на клуб “1-и ноември ”. 10 година прекарва в лагер. Братята му са разстреляни, татко му умира в “Белене ”. Баталов бе учредителен секретар на Български земеделски народен съюз “Никола Петков ”.

Почина Емма Москова, майката на Петър Москов. Тя беше министър на културата в държавното управление на Иван Костов (1997-2001 г.) “Бог да елементарни майка ми. " написа някогашният министър на опазването на здравето Петър Москов.

Тежък солиден инфаркт стана причина за гибелта на някогашния шеф на ВМА ген. Стоян Тонев. Той бе открит мъртъв на вилата си. При аутопсията е било открито, че това не е бил първият инфаркт на известния професор доктор. Той е имал и сложени стентове на кръвоносните съдове към сърцето.

Отиде си именитият ефирен представител Манол Къков. Именно Манол Къков прочита историческата вест за рухването от власт на Тодор Живков в централната емисия на стратегия “Хоризонт ” на БНР в 20 часа на 10 ноември 1989 година Най-големият план, в който взе участие, е запис на Библията за слепи.

Не към този момент измежду нас огромният експерт по рискова бременност и онкогинекология проф. Кацулов - доктор с над 60 година процедура, хиляди признателни пациенти, студенти и почитатели в акушерството и гинекологията.

Крум Колев - дългогодишният зам.-директор на севлиевската гимназия умря на 4 януари на 85 година Освен обичан учител той бе и създател на книги с разкази, епиграми и басни.

Починаха дългогодишните публицисти Кольо Колев (90 г.) и Петко Тотев (85 г.). Колев е работил във вестниците “Народна юноша " и “Работническо дело ”, над 20 година е преподавал в СУ, бил е и декан на Факултета по публицистика. Петко Тотев е работил за “Литературен фронт ”, “Антени ” и за издателство “Народна просвета ”.

Финансистът Милети Младенов умря на 77-годишна възраст. От 1991 до 1996 година той бе подуправител на Българска народна банка. През декември 1998 година Младенов оглави Фонда за гарантиране на влоговете в банките, на поста бе до 2003 година Преподавател в Университета за национално и международно стопанство от 1975 година

Митрополит Дометиан издъхна след дълго боледуване два месеца преди да навърши 85. Последното му обществено присъединяване бе на благодарствения молебен за 80-годишнината на цар Симеон II. “След тридесет години пастирствуване, при най-голяма героизъм и безбоязнен надзирател на истината и правдата, с мъдрост и непрекъснато бдение на поста си, той даде висок образец на пастирско служение ", се споделя в скръбната новина, публикувана от Видинската митрополия. Митрополит Дометиан ръководи Видинската епархия от 30 година - на 2 август 1987 година е определен от Светия синод за видински епископ.

Като извънредно скромна, даже притеснителна ще запомнят майката на Росен Плевнелиев в Благоевград. Славка Плевнелиева умря след втори мозъчен удар. През април Славка е призната в болница в София с инсулт. Оттогава е в столицата под непрестанно наблюдаване и грижи на сина си Росен.

На 51-годишна възраст умря Стелиян Стойчев, съавтор на конституцията и най-младият народен представител във Великото национално заседание (1990-1991). Той беше участник в митингите на “Екогласност " от есента на 1989 година Един от основателите и основните фигури на първата свободна младежка организация - Независимото студентско сдружение (НСД).

Радослав Кавалджиев-Роро умря ненадейно на 41 години. Синът на Вили Кавалджиев издъхна във Военна болница, до момента в който е бил в положение на изкуствена кома. Той е имал тежка двустранна пневмония. Роро стана известен като водещ в музикалната телевизия ММ от края на 90-те години на предишния век. Последната му работа е за BOX tv Next tv.

Йордан Василев

се събра с Блага

На 28 май в кардиологията на Правителствената болница умря Йордан Василев - български книжовник и политик. Завършва българска лингвистика в СУ. От 1966 година стартира работа в сп. “Септември ”. През 1967 година го уволняват поради ръкопис на публикация и остава 2 години без работа.

Защитава дисертация за Иван Хаджийски. Хабилитира се през 1990 година

Активен деятел на Клуба за поддръжка на гласността и преустройството, както и в Съюз на демократичните сили. През януари 1990 година става основен редактор на в. “Демокрация ”.

Избран е за ръководител на Националния клуб за народна власт. През юли 1991 година дружно с част от клубовете напуща Федерацията на клубовете за народна власт и остава в Съюз на демократичните сили - Национално придвижване. Депутат в 7-ото велико национално заседание, само че не подписва конституцията.

В 36-ото национално заседание е ръководител на Комисията за национална сигурност. Съпруг на поетесата Блага Димитрова, която няколко години беше вице на президента доктор Желю Желев.

Мислителят Цветан Тодоров

Есеиста, философа, историка на концепциите Цветан Тодоров умря в Париж на 77-годишна възраст, оповестиха медиите във Франция, където той живееше.

Цветан Тодоров дълги години бе най-яркото българско наличие в университетските и интелектуалните среди във Франция, въпреки самият той рядко да говореше за годините в България, преди да стане преселник. Роден е на 1 март 1939 година в София. Негов татко е библиографът Тодор Боров. От 1968 година до гибелта си е почетен шеф по изследователската активност във Френския народен център за научни проучвания, 5 година управлява изследователския Център за изкуствата и езиците. Книгите му са преведени на 25 езика, множеството от тях и на български.

Големият наш композитор Атанас Бояджиев беше харизматично име, създател, от който са се учили мнозина наши известни музиканти. Атанас Бояджиев е първият притежател на огромната премия на състезанието “Златният Орфей ” за песента си “Сън сънувах ”, а телевизионния конкурс “Мелодия на годината ” печели с “Любили сме ”. Атанас Бояджиев е един от радетелите за народен образ на българската занимателна музика. Особено плодотворна е взаимната му креативна активност с “Щурците ” – ( “Звън ”, “Празник на цветята ”, “Двете битничета ”). Автор е дружно с Петър Ступел на обичана кино музика. Редом с “Бялата птица ”, “По-добре късно, в сравнение с в никакъв случай ”, “Песен за чайката ” и “Ропотамо ”, измежду най-обичаните му песни си остава “Лудо младо ”.

При безразсъден случай с трактор на 20 октомври почина някогашният кмет на Стара Загора и някогашен здравен министър доктор Евгений Желев. През юли той навърши 60 години и провежда огромно празненство, с цел да почерпи за юбилея си другари и съратници в Стара Загора. Очакваше и първо внуче.

Д-р Желев бе кмет на града в продължение на 2 мандата от 1999 до 2007 година Преди това е шеф на регионалната болница. От 24 април 2008 година до 27 юли 2009 година доктор Желев е министър на опазването на здравето в кабинета на Сергей Станишев. Медицинската му компетентност е ортопедия.

Д-р Желев е джентълмен на френския Орден за заслуги – най-високото отличие на Френската република след Ордена на Почетния легион.

Носител на съветския медал “Петър I втора степен ” за персонален принос и заслуги в укрепването на българо-руските взаимоотношения.

Георги Данаилов се пресели

в небесната Ковачевица

Печели конкурс на тематика “Русо ” в Париж

На 8 март след дълготрайно боледуване на 81-годишна възраст умря Георги Данаилов. Той беше химик по обучение и публицист, сценарист и драматург по предопределение. През 1970 година излиза първата книга на Георги Данаилов - “Деца играят вън ”, а през 1973-а втората - “При никого ”. И двете са филмирани

През 1976 година е назначен за драматург на спектакъл “Сълза и смях ”. Написва доста пиеси, някои от тях и през днешния ден се играят в театрите на столицата и страната.

Георги Данаилов е превеждан на съветски, арменски, немски, полски, румънски, словашки, чешки и други Носител е на наши и непознати награди от кино фестивали в Кан, Москва, Техеран, Сан Себастиан. През 1997 година печели първа премия на интернационалния конкурс “Русо ” в Париж. През 1990 година е началник на предизборния щаб на Съюз на демократичните сили за изборите за Велико национално заседание. От 1993 до 1995 година е ръководител на Агенцията за българите в чужбина.

Бояна Петрова съумя

да постави паметна

плоча за татко си

Сбогувахме се с известната преводачка Бояна Петрова - щерка на Валери Петров и преводач на книги като “Името на розата ", “Махалото на Фуко ”. Тя управляваше и дребна книжарница в София, профилирана за научна и философска литература. “Оценявайте всеки момент дружно, тъй като животът минава доста бързо ”, сподели нейният брачен партньор - известният фотограф Иво Хаджимишев. Бояна Петрова споделяше, че заболяването я натъжава, само че живя почтено до края си. В края на дните си видя осъществено едно огромно изпитание - да има паметна плоча на дома на татко ѝ Валери Петров.

Асен Гаргов умря от рак единствено две седмици след рождения си ден. Отиде си на 6 против 7 август. Приятелите и сътрудниците му събираха пари за лекуването му в Истанбул, само че гибелта ги изпревари.

Асен Гаргов остави богато музикално завещание - песни, изпълнявани от самия него, както и от най-популярните български артисти. Музикантът беше изпратен в черквата “Св. Неделя " от десетки другари. На опелото не участва Лили Иванова - негова дългогодишна партньорка на сцената и в живота.

Отиде си и

последният

от “Бо Бо Бо ”

На 25 февруари умря артистът Борислав Грънчаров. Той омайваше публиката с песните “Елеонора ”, “Аз се върнах ”, “Ти, аз и песента ”...

Грънчаров ще бъде запомнен с богатата си концертна активност и с известното певческо трио “Бо Бо Бо ”, което основава с приятелите си Боян Иванов и Борис Гуджунов.

Певецът получаваше инвалидна пенсия от 130 лева, с която не можеше да си купи даже едно от многото медикаменти против тромби, което коства 152 лева с рецептурна брошура. Министър Рашидов даде еднократна помощ на него и на Борис Гуджунов.

Петко Радев

е свирил в

Миланската

канара

На 27 септември се простихме с кларнетиста проф. Петко Радев, който умря на 84 години. Няма различен музикант с такова видимо наличие, с подобен важен принос и в симфоничната, и в националната музика.

Бил е първи кларнетист на Симфоничния оркестър на националното радио и на Софийската филхармония. С конкурс е назначен в Миланската канара. За 11 години там свири с всички огромни диригенти

На 7 септември на 72 години умря Иван Григоров - някогашен началник на Върховния касационен съд. Той приключва ЮФ на Софийския университет през 1968 година Специализира наказателно право и углавен развой. През 1991-1994 година е член на Висшия правосъден съвет и негов представител.

Председател на Върховния съд от 1992 до1994 година Съдия от квотата на Върховния съд в Конституционния съд през 1994-2000 година Председател на Върховния касационен съд (2000-2007).

Отиде си артистът Стефан Щерев-Чечо. От гилдията проведоха даряване на кръв от неговата рядка група, само че уви... “И Чечо си потегли.... Колко функции още го чакаха.... Тъжно... ”, написа във фейсбук журналистът Георги Тошев. Щерев е роден на 17 юни 1973 година Играл е в Народния спектакъл, “Сълза и смях ”, Малък градски спектакъл “Зад канала ”, спектакъл “София ” и Сатиричния. Участвал е в десетки филми.

Елена Лагадинова-Амазонката е най-малката участничка в партизанските отряди преди 1944 година Сбогом.

Става лекар по биологически науки и генетика. Лагадинова бе дългогодишна председателка на Комитета на дамите. На нейните старания и поредност се дължат 3-годишното платено майчинство, наложителната имунизация и строителният взрив на детски градини и ясли през 60-те и 70-те години на предишния век.

Да, татко ми не беше добре. Отиде си ", сподели Евгения Живкова - внучката на Тодор Живков, във връзка кончината на нейния татко - инж. Любомир Стойчев. Въпреки раздялата с майка ѝ тя е поддържала положителни връзки с него. Любомир Стойчев е първият брачен партньор на Людмила Живкова. Той има втори брак. Лекувал се е във Виена. За него се е грижила щерка му от втория брак.

Приживе Любомир Стойчев издаде записки, в които откровено описа за брака и раздялата си с Людмила Живкова. Той показа за огромната им обич, за срещите си с Тодор Живков и брачната половинка му, по какъв начин са делили общ апартамент със сватовете - холът се отварял и ставал приемна, за какво са се разделили в името на кариерата на Мила (Людмила) и нейните занимания с изкуство, за приятелския ѝ кръг. Разказва и по какъв начин е общувал с щерка си. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР