Известни са основните изявления след посещението на Сергей Лавров в

...
Известни са основните изявления след посещението на Сергей Лавров в
Коментари Харесай

Индия върти Запада на пръста си

Известни са главните изказвания след визитата на Сергей Лавров в Делхи предходната седмица.

„ Що се отнася до потреблението на рубли и рупии в търговски финансови транзакции, бих желал да напомня, че преди доста години започнахме да се отдалечаваме от $ и еврото в връзките си с Индия, Китай и доста други страни, с цел да да използваме националната валута повече. При сегашните условия тази наклонност естествено ще се ускори. Ще бъдем подготвени да предоставим на Индия всевъзможни артикули, които желае да закупи. Имаме положителни връзки сред министрите на търговията и финансите. Това е методът за деяние против изкуствените спънки, основани от противозаконните едностранни западни наказания. Що се отнася до суверенното военно-техническо съдействие, няма подозрение, че решение ще бъде открито. Ресорните министерства към този момент работят по това “.

Интересно е какво стои зад тези думи. Зад това стои голямо количество мнения по целия свят що е позицията на Индия в днешната световна рецесия и за какво тя се държи по този начин.

С Китай всичко беше ясно през цялото време, защото той беше назначен за систематичен съперник на Съединените щати и от дълго време получава нови пакети от наказания със или без причина. Но Индия е в друга обстановка, от години се пробват да я употребяват като таран против Китай и по тази причина я включват във всевъзможни чисто западни съюзи - освен това Делхи напълно умишлено влиза в тях. В същото време Индия остава член на БРИКС и непрекъснат сътрудник на същите Русия, Китай и дружи. Как всичко това се вписва в урагана от наказания, който обхвана освен Европа и Съединените щати?

Ако приказваме за формален език, тогава Индия е натъжена от събитията в Украйна и би желала договаряния и мир. Но Индия е срещу всевъзможни стопански наказания. Между другото, такава позиция се назовава неутралитет и съвсем буквално съответствува с китайската.

А ето и детайлностите за обстановката. Нека изброим кой през последния месец и половина се обади или пристигна в Делхи, с цел да принуди индийците да осъдят Москва и в действителност да се причислят към западния съюз против Русия и Китай. Дълго ще ги изброяване. Премиерите на Австралия и Япония, да не приказваме за целия основен екип от Вашингтон. И освен те.

Между другото, в действителност по едно и също време с Лавров, заместник-главният консултант по националната сигурност на Съединени американски щати Дулип Сингх (етнически индианец, интелигентен ход!), английския външен министър Лиз Тръс (фен на карането на танкове) и съветникът на немското държавно управление по външна политика и сигурност Йенс Плотнер дойдоха в Делхи едновременно. Делхи е огромен град, тъй че е имало късмет да се разделят географски и във времето.

Разликата тук е, че Китай е подложен на напън и заплашване, до момента в който Индия се убеждава. И виждаме резултата – в това число резултатите от пътуването на Лавров. Индия продължава да резервира неутралната си позиция, като не се отхвърля от съветския нефт и други артикули (включително оръжия) и не се причислява абсолютно към никого. Или, по-точно, причислява се към всички по едно и също време, в случай че и когато е допустимо.

Освен това приказваме за типична позиция за множеството страни по света, просто Индия е най-голямата и най-важната от тях, нещо като флагман и модел.

Защо единствено западната група страни одобри тези наказания, за какво тези, които отхвърлят да ги наложат, съставляват 80 % от популацията на света, т.е. 150 страни от 193? пита някогашният китайски посланик Джоу Сяомин. Защо никой от Африка, Близкия изток или Латинска Америка не се причисли към глобите? А той дава отговор: ами тъй като глобите в никакъв случай не са облагодетелствали никого, само че значат доста действителни вреди. Следователно, едно е да подпишеш резолюция на Организация на обединените нации, критикуваща Русия (тъй като тази резолюция не носи никакви последствия), друго е непринудено да нанесеш стопански вреди на себе си. Санкциите са ненавиждани от всички, присъединявайки се към тях или не. Например поради тях цената на торовете в Тайланд се е утроила.

Тук би трябвало да се изрази една значима мисъл: глобите не се вкарват в името на Украйна, а в името на самите наказания. Говорим за величествен план за делене на международната стопанска система на две зони, западна и, да речем, китайско-руска. Защото при настоящите до през вчерашния ден правила и правила конкуренцията беше извоювано не от Запада, а от Китай и доста други страни, в това число Русия. Тук Украйна беше употребена като опрощение, само че насилственото разтрошаване на международната стопанска система продължава от най-малко няколко години.

Затова за Запада главната посока на напъните в този момент е да завоюва на своя страна колкото се може повече страни. Но последните не желаят това. Това е същият кактус, който западняците започнаха да гризат през 2014 година: става дума за „ кримските наказания “, към които се пробваха да обвържат целия свят.

Какво се случва в този момент съответно с Индия? Нека разгледаме публикацията в американското списание “Форин Полиси”, в която се споделя, че индийският политически хайлайф е доста удовлетворен от описаната нагоре обстановка, когато всеки има потребност от него на своя страна. Така могат да се извлекат доста изгоди, които се изпаряват незабавно щом страната абсолютно попадне под въздействието единствено на един настойник. Освен това, една специфичност на обстановката: Индия през днешния ден е мощно горда нация, най-малките опити за напън върху нея срещат бурна реакция.

В същото време Делхи е наясно, че сходна политика на баланс се радва на всеобща поддръжка. Всички прозападни мислители към този момент се изрекоха в индийските медии, само че също и техните съперници. Социалните мрежи и като цяло политизираната част от популацията са за Русия. Но да не забравяме, че бурните събития в прилежащ Пакистан и Шри Ланка в този момент тревожат индийците доста повече от това, което се случва в далечна Украйна. Въпреки че специфична роля изигра казусът, когато Киев не пусна индийски жители от страната, а Русия се опита да им помогне.

Това е доста типична обстановка в днешния свят. Спомням си, че при започване на специфичната интервенция в Украйна репортерите на “Ню Йорк Таймс” създадоха класика на жанра – излязоха по улиците на няколко страни, които не се причислиха към глобите, и попитаха първия срещнат, като да вземем за пример улични търговци, от Делхи до Йоханесбург, въпрос за Украйна. Получихме непредвидени отговори: както напомняния за американските войни, по този начин и изречения като „ в случай че Путин е взел такова решение, значи е имал аргументи за това “.

Едно самобитно умозаключение на тази история (включително визитата на Сергей Лавров) обобщава “Вашингтон Пост”: натискът на администрацията на Байдън върху Делхи ще продължи, само че не очаквайте бързи резултати. Явно същата картина е и със упоменатите 150 страни по света – тези, които ненавиждат глобите и се пробват да не се причисляват към тях.

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР