Известни българи от различни области са получавали пари от фирми,

...
Известни българи от различни области са получавали пари от фирми,
Коментари Харесай

Цветан Василев: Важното е кой събори КТБ и граби активите. Д.П. носил ли е на Цацаров по 100 хил евро?

Известни българи от разнообразни области са получавали пари от компании, свързвани с името на Цветан Василев, притежателят на КТБ. Журналистката Люба Кулезич извади „ горещия “ лист в предаването на Сашо Диков по BIT в неделя вечер.
Кулезич уточни имената на Кънчо Стойчев, Димитър Абаджиев, Андрей Райчев, Стефан Гамизов, Росен Карадимов и други, които са упоменати в свидетелските показания на Бисер Лазов и касиерката Юлия Илиева по дело № 92, известно като делото „ КТБ “. Някои от упоменатите отхвърлиха изрично да са получавали пари, а други обясниха, че имат контракти и са си платили налозите. Подчертаха обаче, че сумите са мощно повишени. Тази реакция предизвика разнообразни въпроси: дали описът е достоверен, дали Лазов и Илиева не лъжесвидетелстват, дали не извършват поръка да „ наквасен “ едни хора, за сметка на други и прочие "Фрог нюз " съумя да се свърже в понеделник сутринта с банкера Цветан Василев, който се съгласи да разяснява сензационните разкрития.

- Г-н Василев, къде ви намирам? Преди няколко дни прокуратурата сподели, че ви е търсила на домашния адрес в София, само че не ви е намерила още веднъж и второто съвещание на правосъдния развой за КТБ отново беше отсрочен?
- Намирам се в Белград и не бих могъл да съм на друго място по разбираеми аргументи, известни на всеки който се интересува, само че най-много на българската прокуртура. Няма да разясня тяхното твърдоглавие да ме търят на софийския адрес, тъй като ще би трябвало да кажа нещо „ солено “… А държавното обвиняване би трябвало да печели доверие, тъй като 6% публичен избор е мощно объркващ.

- В предаването на Сашо Диков по BIT журналистката Люба Кулезич извади лист с имена, които са получили пари от основния очевидец на прокуратурата Бисер Лазов и касиерката Юлия Илиева – от някакви компании. Споменати бяха доста известни имена, което прозвуча като бомба. Как ще коментирате това?
- Видях предаването в интернет. Разбрах, че Лазов и Илиева били давали пари от компании. Добре е да се изследва какви са тези компании, формирали ли са облаги, защо са давали суми на избрани хора. В случая би могло да става дума за операция от страна на Лазов, да извършва поръчка и да посочва едни имена, а други да прикрива. Всичко е допустимо от подобен човек. Но той е най-малкият проблем.

- Кой е най-големият?
- Ще ви кажа, само че преди този момент ще загатна, че Делян Пеевски е носил на основния прокурор Сотир Цацаров по 100 хиляди евро на месец. Лично той ми е казвал, че ги носи непосредствено на обвинител номер едно. Самият Пеевски е взимал огромни суми. Сега касиерката споделя, че някои документи се били изгубили при пренасяне на офиса й. Много забавно. Как са се изгубили, нали прокуратура и полиция нахлу там, тършува и прибра всичко, което е значимо, както самата тя твърди. Да не би да са изчезнали листовете, където попадат буквите Д.П. и Д.П 1? Както стана с тефтерчето на Филип Златанов, което се загуби по пътя към прокуратурата, а в него се мъдреха същите букви? Не се колебая, че прокуратурата се е подготвила със своите тези за процеса, само че въпреки всичко ще й се наложи да дава отговор на много въпроси. Съвсем елементарни въпросчета.

- Все отново кое е най-важното?
- Кой събори банката. Това е въпросът на въпросите. Следващият е: Кой разграби активите на КТБ? Отговорите ще разкрият генезиса на ръководството и зависимостите сред управляващите – законодателна, изпълнителна, правосъдна прюс медиите. Да допуснем хипотетично, че някакви пари са давани. Но техният общ брой ще е 10, 20 даже 50 милиона. Тази сума не може да е съображение за банкрут. Банката е имала над 6 млрд активи. За тях ми е думата. Само три от тях – Виваком, НУРТС и „ Петрол “ вършат близо 3 милиарда, все още преди банкрута, по борсови оценки. Били мои, настояват участниците в удара против КТБ. Как по този начин са мои, а посредством квестурата са в ръцете на други хора? Това ще би трябвало да се изясни. Като се види ролята на Пеевски и прокуратурата в разгрома на банката, посредством един неизвестен сигнал, чийто създател не е разпитан и до ден сегашен, ще лъсне цялата злокобна картина на един незаконен скрит план, замисен и осъществен от хора на върха в страната. Вътре е името и на настоящия министър председател.

- Главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на профилираната прокуратура Иван Гешев постоянно повтарят да се върнете в България и пред съда да кажете каквото имате да кажете?
- Със сигурност повече от тях желая да се върна… Но пред коя прокуратура и профилиран съд да приказвам? Тези на Цацаров, Пеевски и Борисов? Цацаров ръководи обвиняването, в което доверието е малко над нулата. Той взе участие в сриването на банката. Пеевски е настоящ народен представител. Борисов е министър председател. Страната е първа по корупция в ЕС… Това гаранция ли е за обективен развой в така наречен профилиран съд? Служителите от разнообразни равнища на КТБ, които са упрекнати, няма да получат обективен развой. Няма условия за това. Самият обвинителен акт е блестящо доказателство за това, тъй като съдържа всичко друго, само че не и доказателствен материал.

- Но в случай че имате някакви доказателства за това, което заявявате към този момент няколко пъти…
- Казах задоволително. Това е моят коментар. Какво имам, по кое време ще го кажа или покажа – ще пристигна време. Дочуване.

Екип на "Фрог нюз "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР