Известната планина Етна в Сицилия може да се окаже гигантски

...
Известната планина Етна в Сицилия може да се окаже гигантски
Коментари Харесай

Етна се оказва гигантски гейзер

Известната планина Етна в Сицилия може да се окаже великански гейзер, а не вулкан. Това сочи ноебичайно огромното количество пара и други летливи субстанции в изхвърляните от Етна детайли. Научната публикация е оповестена в списание Earth-Science Reviews.

„ Според метода по който работи този вулкан наподобява на великански гейзер или в някакъв смисъл на шумозаглушител. В ролята на този шумозаглушител са тясна система „ лавопроводи “, през които към повърхността на Земята се подвигат милиони тонове гореща вода и газ. Ако тя се „ запуши “ с релативно плътна лава, то тогава изхвърлянето на газ стопира и вулканът „ изплюва “ твърдата запушалка, а когато се прочиства, той изхвърля главно газ и пара “, написа Кармело Ферлито (Carmelo Ferlito) от университета в Катания, Италия.

Вулканът Етна е един от най-неспокойните геологически обекти на Земята – той на практика изхвърля непрекъснато лава, пара и демонстрира други признаци на интензивност. Гърлото в никакъв случай не стои на едно място. То трансформира непрекъснато местоположението си. Според оценките на учените то се е променяло минимум три пъти за последните 40 години и всяка година Етна изхвърля няколко десетки милиона тона лава.

Друга невероятна специфичност на основната планина в Сицилия е изхвърлянето в атмосферата на голямо количество прахуляк, пара и разнообразни летливи субстанции, масата на които в този момент се прави оценка на към 7 милиона тона.

Повечето геолози смятят, че това е обвързвано с особения химически състав на магмата в недрата на Етна и невероятното устройство на магмената камера.

Ферлито счита, че съществува доста по-просто пояснение на тези странни черти на Етна – в действителност тази планина е не същински вулкан, а голям парещ извор, който пропуща милиони тонове вода и други летливи детайли, по-голямата част от които напуща вулкана не през гърлото, а през многочислените пукнатини по скатовете му.

За този извод са съдействали странностите в химическия състав на лавата и изхвърлянията от Етна. Както отбелязва откривателят образците от лавата от дълбините на планината съдържат към 3,5% вода, което е висок, само че не рекорден индикатор. От друга страна самият вулкан изхвърля към 1,5 пъти повече вода и сходни летливи субстанции в сравнение с базалт и други скали, както демонстрират теоретичните калкулации.

Следователно в случай че се има вяра на сходни измервания “лавата “ от Етна би трябвало да се състои от 70% вода, въглероден оксид, серен двуокис и други летливи субстанции, намиращи сие в междинно положение сред течност и газ, и едвам 30% от масата ѝ се пада на скалите.

Толкова другоземен състав на лавата, както отбелязва ученият, не е присъщ за нито един различен вулкан и по тази причина той трябвало да пресметна, на практика от нулата, по какъв начин се трансформира нейният състав при издигането ѝ към повърхността на Земята. Тези калкулации посочили, че Етна в действителност е гейзер, „ запушването “ на който води до изхвърляне на базалт и сходни материали.

Когато тази лава се издигне до към 2-3 км от повърхността на Земята, сместа от скали и летливи субстанции внезапно се разделя и газът се устремява към атмосферата през пукнатините и основния кратер на Етна. Тежките породи стартират да се струпват вътре в лавовия проход и след известно време блокират придвижването на газа, което води до внезапно увеличение на налягането в недрата на вулкана.

В избран миг газът „ избива “ каменните тапи и избутва лавата на повърхността, предизвиквайки взривообразни изригвания, които са постоянно събитие на Етна. По сходен метод може да се изясни и високото ниво на интензивността на основния вулкан на Сицилия, и необикновеният състав на изхвърляните субстанции.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР