Известен като спа столицата на Балканите, Велинград е любима дестинация

...
Известен като спа столицата на Балканите, Велинград е любима дестинация
Коментари Харесай

Велинград - спа перлата на Балканите

Известен като спа столицата на Балканите, Велинград е обичана дестинация за спа туризъм през всеки сезон.

Разположен е в Западните Родопи, на 80 км от Пловдив, 130 км от София и на 196 км от Смолян.

Красивата природа, иглолистните и широколистни гори и чистият въздух допълват резултата от лековитата вода на минералните извори в региона.

Неслучайно Велинград носи името спа столица на Балканите. Той е преди всичко в България по обилие и многообразие на минерални води. В региона бликат към 80 извора с общ дебит 170л/с. За съпоставяне това е съчетаната мощ (лечебна и като количество) по едно и също време на Хисаря, Баня и Наречен. Температурата на изворите му варира от 28 до 91 градуса в квартал Каменица.

Водите са подобаващи както за релаксация, по този начин и за рехабилитация и възстановителни процедури, като курортът е профилиран за лекуване на белодробни и ставни болести, на неврологични и гинекологични проблеми (в това число и стерилитет), на бъбречни, чернодробни, стомашно-чревни и доста други болести.

Велинград ще ви посрещне с доста приятни места за отмора - къщи за посетители, хотели, балнеологични бази. Какво обаче можете да разгледате в самия град и в близост?

Едно от чудесата на природата е най-големият карстов извор в България - Клептуза. От повърхността му всяка секунда бликат 570л ледена вода, която образува две езера. Клептуза се е трансформирал в знак на града, а паркът край езерото е отлично място за релакс и разходка.
 Езерото Клептуза
В квартал Каменица се намира и Историческият музей. Основан през 1952 година, в този момент той обитава три непрекъснати експозиции. В музея се намира и най-голямата сбирка от великденски писани яйца от цяла България и даже Европа. Ясно можете да видите присъщата за Чепинския край традиция за изписване на яйцата с восък и химикалка. Най-новата експозиция на музея е отдадена на оперния артист Николай Гяуров (1929–2004г), който е роден във Велинград.

Това, което сигурно не би трябвало да пропускате, е Вельова баня. Разположена е в квартал Лъджене измежду прелестен боров парк. Датирана е от далечната 1640 година, а температурата на водата доближава до 43 градуса. Легендата споделя за Вельо - богат шеф на селата в близост. За да излекува кожното си заболяване по съвет на локална баятелка, той почнал да прави бани в локва на мястото на днешната баня. След като се излекувал, заградил мястото, с цел да се употребява за баня от всички. И по този начин до ден сегашен.
 Гигантската секвоя
В квартал Лъджене има още една непокътната баня - кремъчната баня. Построена е в средата на 18 век и показва типичното турско строителство по нашите земи от този интервал. Според преданието тя е дело на човек от Костандово. След като се опитал да откара топлата вода от изворите в своето село и не съумял, той построил тази баня. Плочката с арабски надпис от входа ѝ се пази в историческия музей.

По-нетрадиционна забележителност е гигантската секвоя. Секвоята е тип иглолистно растение от семейство Кипарисови, познато още като Мамонтово дърво. Това е най-едрият дървесен тип на планетата. За какво великолепие става дума можете да видите от секвоята във Велинград, която към този момент е на 92 години.
 Крепостта Цепина
Ако желаете да се разноските отвън града, можете да посетите крепостта Цепина. Тя се намира единствено на половин час път от Велинград и е една от най-посещаваните исторически забележителности в този дял на Родопите.

На мястото са открити остатъци от тракийско населено място с жилища, църкви, водохранилища, базилика и некропол. Най-вероятно тази твърдина е била седалище на диктатор Алексий Слав, племенник на цар Калоян.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР