Извършването на секторни анализи е една от основните дейности на

...
Извършването на секторни анализи е една от основните дейности на
Коментари Харесай

ИПИ за работата на КЗК: Придобиването на Булсатком от Виваком стъпва върху проучване за малко над един месец

Извършването на секторни разбори е една от главните действия на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Според закона, Комисия за защита на конкуренцията по своя преценка образува произвеждане за осъществяване на секторен разбор " в случаите, в които конкуренцията в даден бранш, бранш, подотрасъл или район може да бъде предотвратена, лимитирана или нарушена “.

На база на изводите в разбора, Комисия за защита на конкуренцията може да осведоми държавни органи за нуждата от предприемане на ограничения за възстановяване на конкурентната среда в бранша, да даде разбора за прилагане от Народното събрание и/или от Министерския съвет при подготовката на тактики и проекти за развиване на съответните браншове на стопанската система, и може би най-важното – може да образува произвеждане за определяне на нарушаване във връзка с корист с монополно или господстващо състояние и неразрешени съглашения и съгласувателни практики (напр. – картел).

Секторният разбор допуска изследване на пазара, което се прави съгласно призната от Комисията методика. Най-общо то включва установяване на съответния географски или продуктов пазар, конкурентните условия във връзка с търсене и предложение, бариерите за нахлуване, участниците и ситуацията на всеки от тях, установяване равнището на централизация.

През последните две десетилетия Комисия за защита на конкуренцията приема 22 секторни разбора. Освен трите разбора за бензина, които са направени за към половин година, в останалите случаи секторните разбори лишават приблизително съвсем две години. Други два разбора към момента се чакат – стартираният в края на 2021 година за електронната търговия и този за пазара на олио, стартирал преди съвсем две години (през април 2022 година).

През годините анализите на Комисия за защита на конкуренцията са в разнородни браншове, само че доминират тези на производството и търговията с храни (включително с мляко, самун, олио), горивата, електрическата енергия, медикаментите.

През 2023 година оповестените от комисията цели пък включват наблюдението на секторите на електронната търговия (в момента тече секторен разбор по темата), енергийния бранш, горива, храни (в момента тече секторен разбор за олиото), финансовите услуги.

Върху към този момент упоменатата методика прочее се основават и изследванията в границите на производствата по определяне и санкциониране на главните нарушавания и ограничавания на конкуренцията –  пазарната централизация, злоупотребите с монополно и господстващо състояние, картелите и други неразрешени съглашения.

Така да вземем за пример, при обединение или придобиване на предприятия, Комисия за защита на конкуренцията първо прави така наречен ускорено изследване, а в случай че " концентрацията поражда съществени подозрения, че вследствие на реализирането и значително ще се попречва ефикасната конкуренция на съответния пазар, изключително вследствие на основаване или усилване на господстващо състояние “, комисията би трябвало да извърши задълбочено изследване.

Доколкото ускореното изследване се прави за до 25 работни дни, срокът за задълбоченото изследване е 90 работни дни (с опция за удължение с още 25 дни) и всяко заинтригувано лице може да показа информация или мнение по отношение на резултата на концентрацията върху конкуренцията на съответния пазар. В доста връзки задълбоченото изследване е сходно на един повсеместен секторен разбор – то би трябвало да откри същите най-важни параметри на пазарната среда.

И до момента в който за доста от секторните разбори, както стана дума нагоре, на комисията са нужни доста месеци, постоянно над година, то решението от тази седмица за одобрение на придобиването на Булсатком от Виваком, което се чака Комисия за защита на конкуренцията публично да разгласява през идващите дни, стъпва върху изследване за малко над един календарен месец, пишат в седмичния си бюлетин икономистите от ИПИ.

Трябва да се означи, че комисията не е правила секторен разбор на пазара на телекомуникации, макар че посредством активността си по надзор върху концентрациите през последните години е правила четири задълбочени изследвания на пазара през обособени покупко-продажби сред предприятията в сектора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР