Извършителят на снощната атака в Париж е бил познат на

...
Извършителят на снощната атака в Париж е бил познат на
Коментари Харесай

Нападателят от Париж е бил познат на френското разузнаване

Извършителят на снощната офанзива в Париж е бил прочут на френското разузнаване, съобщи Франс прес, като се базира на източници, близки до следствието.
Нападателят, който бе убит, откакто умъртви един и рани четирима души с нож, е френски жител, роден в Чечения през 1997 година Отговорност за офанзивата пое джихадистката формация "Ислямска страна ".

Мъжът не е имал правосъдно досие, само че е бил включен в лист на разузнаването на хора, евентуално рискови за сигурността на Франция. В него попадат над 10 000 души - от радикални ислямисти през хулигани до деятели на крайната десница и левица.

По-рано източници на телевизия Ер Те Ел, представени от ТАСС, споделиха, че нападателят не е бил в листата на обвинените терористи и не е бил в полезрението на спецслужбите.
Разкритието, че терористът е попадал в листата на евентуалните закани (т. нар. картотека "S " от "сигурност " на френски), провокира гневна реакция от страна на водача на крайнодесния Национален фронт Марин Льо Пен, съобщи Ройтерс. "Какъв е смисълът от тази картотека "S ", в случай че не я използваме, с цел да подсигуряваме, че този път бомби няма да причинят никаква щета на френска земя? ", попита Льо Пен в Туитър.

Извършителят на офанзивите през март в Каркасон и Треб, при които бяха убити общо четирима души, също е попадал в този лист. Тогава министър председателят Едуар Филип отхвърли аналогични рецензии от страна на дясната съпротива.

Над 240 души са убити при терористични офанзиви във Франция от началото на 2015 година Групировката "Ислямска страна " пое отговорност за множеството от тях. Тя приканва своите последователи да атакуват цивилни във Франция и други страни от антиджихадистката коалиция в Сирия и Ирак.

След офанзивите през март френският министър председател разгласи, че от началото на 2015 година силите за сигурност са предотвратили 51 офанзиви. 17 нападания са се провалили, а 11 са взели човешки жертви, напомня Ройтерс.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР