Извършителите на домашно насилие няма да имат право на огнестрелно

...
Извършителите на домашно насилие няма да имат право на огнестрелно
Коментари Харесай

Домашните насилници без достъп до оръжие, решиха депутатите

Извършителите на домашно принуждение няма да имат право на огнестрелно оръжие. Освен това те няма да могат да приближават жертвата си и да реализират контакт с потърпевшия под каквато и да е форма, в това число по телефон, посредством електронна, елементарна поща и факс, както и всевъзможни други средства и системи за връзка. Ако имат общи деца, те ще бъдат изведени от жилището, в което са живели с насилника. Това са част от измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение, които депутатите одобриха на първо четене.  

Подложени на гласоподаване бяха два съвсем идентични законопроекта. Първият, препоръчан от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ беше признат със 151 гласа " за ". С него се предлага дефиниране на формите на принуждение и разширение на кръга на лицата, потърпевши от домашно принуждение, които да могат да търсят отбрана по реда на този закон, а точно: лицата, на които са предоставени грижите за децата, лицата, които са родственици по права или съребрена линия до четвърта степен и др. Улеснява се достъпът до правораздаване, като се планува молбата за формиране на произвеждане по издаване на заповед за отбрана да бъде препратена до съответния съд в период до 24 чака от направеното искане на потърпевшото лице. С плана на закон се планува основаване на Национална осведомителна система за случаите на домашно принуждение. 

Вторият законопроект, препоръчан от Българска социалистическа партия, беше подсилен от 213 депутата. Той предвижда разширяване на кръга на лицата, потърпевши от домашно принуждение, които могат да търсят отбрана по реда на закона и се улеснява достъпът до правораздаване. Предлага се разширение на броя на стратегиите за предварителна защита и отбрана и се основава опция за даване на безвъзмездна правна помощ в производството. Предвижда се и основаване и поддържане на национална осведомителна система и народен указател за случаите на домашно принуждение. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР