Извършена е реставрация на постамента на паметника на Шести артилерийски

...
Извършена е реставрация на постамента на паметника на Шести артилерийски
Коментари Харесай

Приключи вторият етап от реставрацията на паметника на Шести артилерийски полк

Извършена е реституция на постамента на паметника на Шести артилерийски полк. Възстановителните действия бяха предоставени на „ КъмаК ” ЕООД, гр. Несебър, с шеф Минко Костадинов. С това завърши вторият стадий от реставрацията на паметника – пример на мемориалното изкуство, със специфична прочувствена стойност.

След провалянето и подписания Ньойски контракт (1919 г.) бойците и офицерите от Шести артилерийски полк се завръщат от фронта в цялостна бедност. Не „ признателните потомци “, а те - оживелите, болните, осакатените, вземат решение да отдадат чест на другарите си, които „ вечно останаха по бойните полета “. В началото на 1923 година командирът Стефан Сотиров издава заповед и назначава комитет, който да събере дарения за построяването на паметника за „ починалите светци в името на Отечеството и за разтуха на вдовиците и сираците им ”. 232-ма елементарни бойци, макар недоимъка си, подаряват по 100 лв. и по този начин стартира неговата история. На 23 ноември 1924 година, паметникът на славния Шести артилерийски полк е открит.

Изработен е от архитекта Борис Бояджиев и скулптора Панайот Ципоранов от бетон, трошляк и врачански камък. Композицията е внушителна, към 7,5 метра. Върху фундамент и колона се е изправил артилерист с ориентирана към Одрин ръка. До него е планинско оръдие „ Шкода “, с пречупена ос и разрушено дясно колело - знак на покрусата на народа. Върху паметника са изписани имената на близо 380 починали командири и бойци от полка.

Паметникът се намира в закрита казарма в центъра на града и дълги години бе недосегаем, мнозина не знаеха за съществуването му. Пораженията, нанесени от времето, заплашваха да унищожат един прелестен знак на българската бойна популярност и на героичния дух на сливналии. Инициативата на Общината за възобновяване му бе подкрепена от жители. През 2016 – 2019 година бе извършена огромна дарителска акция, придружена от голям брой благотворителни събития, за финансиране на нужните действия. Набраната сума възлиза на 20 575,45 лв.. Министерството на защитата подари гилзи за 10 000 лв.. След претопяването им, през 2020 година бе отлята и възобновена фигуралната комбинация. Близо 60 000 лв. общински средства бяха вложени през първия и втория стадий.

Община Сливен благодари на всички, дали своята милостиня за спасяването на паметника на Шести артилерийски полк. Поддръжката му се прави от предприятието по озеленяване.

Амбициите на Общината са за 100-годишнината от основаването на паметника да възвърне околната, художествена среда. Довършителните действия ще продължат през третия стадий следващата година. Планирано е построяването на улица, която ще минава в непосредствена непосредственост до него.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР