Извънредното заседания на НС за гласуване на отказа на Мария

...
Извънредното заседания на НС за гласуване на отказа на Мария
Коментари Харесай

Орманджиев: Времето е кратко за избори 2 в 1

Извънредното съвещания на Народно събрание за гласоподаване на отхвърли на Мария Габриел за министър председател и външен министър е констативно. То се задейства по одобрена процедура. Целта е да има нотификация на президента. За да продължи конституционната процедура, е належащо да се вземе такова решение на изключително съвещание на Народно събрание.

Това разяснява в изявление пред БНР преподавателят по Конституционно право във Великотърновския университет гл. ас. Христо Орманджиев.

На процедура не е посочен срокът да се връчи мандатът, само че откакто има решение на Народно събрание, президентът може да връчи на втората - ПП-ДБ.

Орманджиев изясни, че е прекомерно малко времето за избори 2 в 1 – за Екологичен потенциал и парламентарни.

„ Разписана е процедурата в член 99 на Конституцията, че при несполучлив трети мандат тогава сме пред тази догадка длъжностен кабинет и избори. Времето е малко. Хипотеза има за избори дружно и разделно, само че всичко зависи от връчването на мандатите и дали ще се върнат незабавно. Този двумесечен период не зависи от президента “, изясни преподавателят по Конституционно право.

И показа, че е допустимо едната седмица през юни да са евроизборите, а идната да са парламентарните.

„ Твърде пай е срокът за избори 2 в 1. Но след решението на Народно събрание на следващия ден, няма спънки процедурата да бъде придвижена “, разяснява Орманджиев и изясни и изборът на претендент за министър председател всред посочените в новите конституционни промени кой има право.

„ Кандидатът за министър председател има право да си избере министрите и да дефинира състава на служебния кабинет, без да е длъжен да съветва решенията с президента. Тази смяна ограничи пълномощията на президента, макар че политическата процедура изисква да има консултиране с президента. А Конституцията споделя, че предлагането е на претендента за длъжностен министър председател - да предложи и президента да го записва с Указ. Възможно е и претендентът да го съгласува с президента – политическа уместност, само че не е длъжен да го направи “, изясни Орманджиев.

Той разяснява, че в случай че се стигне до длъжностен кабинет и Конституционния съд излезе с решение за законосъобразността на конституционните промени, в частта длъжностен кабинет, то това ще важи за последващи кабинети и няма да засегне сегашно служебно държавно управление.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР