Извънредното положение в Турция, въведено след опита за преврат, може

...
Извънредното положение в Турция, въведено след опита за преврат, може
Коментари Харесай

Ердоган може да отмени извънредното положение след изборите

Извънредното състояние в Турция, въведено след опита за прелом, може да бъде анулирано след идните на 24 юни президентски и парламентарни избори. Това турският президент Реджеп Ердоган в изявление за малките екрани Си Ен Ен-Тюрк и Канал Де (Kanal D), излъчено нощес и представено от БНР.

Това е първият път, в който Ердоган приказва за сходна опция. По думите му след изборите законът може да бъде деликатно разискван и да бъде направена преценка дали да бъде анулиран.

Извънредното състояние беше въведено на 20 юли 2016 година след опита за прелом пет дни по-рано и е в действие от този момент. На 18 април тази година то беше удължено за още три месеца за седми следващ път.

Турският водач изясни, че планът “Канал Истанбул “, който е план за свързване на Черно и Мраморно море през европейската част на Турция, е стратегически. Той съобщи още, че турската войска ще нападна обекти на ПКК в Северен Ирак, в случай че държавното управление в Багдад не “прочисти “ тези региони.

По-рано стана ясно, че Турция стопира съглашението с Гърция за назад приемане на незаконни емигранти. Решението беше оповестено от турския външен министър Мевлют Чавушоглу пред публицисти в Анталия. Турският първи посланик добави, че съглашението с Европейския съюз по въпроса се извършва, а се приключва съглашението единствено с Атина.

Причината е решението на гръцки съд, който отхвърли да екстрадира и освободи всички общо 8 турски военни, които избягаха в страната с хеликоптер в нощта на опита за прелом в Турция. По думите на Чавушоглу гръцкото държание е недопустимо и Гърция е страната, привлякла най-вече участници в преврата. Според турския министър на външните работи върху Гърция и изключително върху съдиите има доста огромен напън от страна на Запада.

Анкара и Атина имат съглашение за реадмисия от 2002 година, а през март 2016 година беше подписано и съглашение с Евросъюза, което планува за всеки върнат в Турция незаконен бежанец в страните-членки да бъде настаняван един сириец, който дава отговор на условията за бежански статут.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР