Извънредно заседание на съвета за съдебна реформа поискаха осем негови

...
Извънредно заседание на съвета за съдебна реформа поискаха осем негови
Коментари Харесай

8 организации искат извънредно заседание на Съвета за съдебна реформа

Извънредно съвещание на съвета за правосъдна промяна желаеха осем негови членове. Искането е до правосъдния министър Цецка Цачева, която е ръководител на Съвета по използване на Актуализираната тактика за продължение на промяната в правосъдната система, заяви " Дневник ".

Искането е отправено от Съюза на юристите в България, Висшия адвокатски съвет, Съюза на съдиите в България, Сдружение с нестопанска цел " Сефита ", сдружението " Център за неправителствени организации в Разград ", Националната мрежа за децата, Програмата за развиване на правосъдната система и Българския институт за правни начинания.

Повод за него е импортираният от група народни представители предходната седмица план за изменение на Закона за правосъдната власт. Той планува по-високи заплати на работещите магистрати в профилираните структури, което съгласно някои адвокати и неправителствения бранш ще трансформира тези институции в специфични и изключителни.

Членовете на съвета желаят и да се сътвори работна група, която да се занимае с Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността " Право ".

Съветът бе основан през януари 2016 година с Постановление на Министерския съвет. Част от пълномощията му са да разисква оферти за промени в нормативните актове, свързани с осъществяване на тактиката, както и да координира политиките за използване на тактиката.

Осемте организации напомнят, че искане за привикване на изключително съвещание на съвета може да бъде направено от 1/3 от неговите членове. Заради съкратените периоди за предвижване на законопроекта в Народното събрание пък организациите са поискали от министъра на правораздаването да свика съвета във допустимо най-кратък период.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР